Yeni Vergiler mi Geliyor?

Yeni Vergiler mi Geliyor?

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın 2009 Yılı Kurumsal Mali Durum ve Beklentiler Raporuna' göre bu yılın 2. yarısında bütçe gelir performansının artırılmasına amacıyla yeni çalışmalar yapılacak.




Akaryakıt istasyonlarında bütün pompaların ödeme kaydedici cihaza bağlanması temin edilinceye kadar yaygın ve yoğun vergi denetimleri devam edecek.

Borç takip sistemi kapsamında da mevcut borç stokunun artmaması amacıyla cari döneme ait borçların, vergi türleri itibariyle takibi sağlanacak.

Bu kapsamda vergiye gönüllü uyumu artırmak için ''uygulamaların basitleştirilmesine, işlem sürelerinin kısaltılmasına, yazılı dokümanlarda anlaşılabilirliğin sağlanmasına, vergi dairesine gitmeksizin işlemlerin tamamlanabilmesine, mükellef beklentilerine daha kaliteli bir şekilde cevap verilebilmesine'' yönelik faaliyetler sürdürülecek.

Daha etkin bir tahsilat yönetimi kapsamında da mükelleflerin motorlu taşıtlar vergisinin ve trafik para cezalarının kredi kartı ile ödenmesine yönelik sistem altyapısı geliştirilecek.

Mükelleflere ait tahakkuk ve tahsilat kayıtlarının bir arada görülmesini ve mükellefin hesap bakiyesinin güncel olarak izlenmesini sağlayacak Mükellef Cari Hesabına ilişkin ikincil mevzuat düzenleme ve sistem alt yapısının hazırlanmasına yönelik çalışmalara devam edilecek.

Türkiye genelinde tahsilatta etkinliği sağlamak ve mükelleflerin gönüllü uyumunu artırmak için kurulan borç takip sisteminin geliştirilmesine devam edilirken, borç takip sistemi kapsamında mevcut borç stokunun artmaması amacıyla cari döneme ait borçların, vergi türleri itibariyle takibi sağlanacak.

Vadesi geçen vergi borçlarının bankalarca da tahsil edilmesi amacıyla bankalarla görüşmeler devam ederken, konuya ilişkin sistem alt yapı ve ikincil mevzuat çalışmaları sürdürülecek.

E-haciz projesinin pilot olarak uygulanmasına vergi dairelerinde devam edilecek.

Vergi dairelerinin yaptıkları takipli tahsilatın hangi yıllara ve hangi türlere ilişkin olduğunun tespiti amacıyla takipli tahsilatta kaynak tabanlı planlama çalışmalarına devam edilecek.

Borç stoku analizleri kapsamında mükellef borç stoklarındaki artışın kaynakları tespit edilerek borç stokunun azaltılması yönünde çalışmalar da sürecek.

İŞLEMLERİN ELEKTRONİK ORTAMDA YAPILMASI

Ülke çapında e-Fatura uygulamasına imkan verecek e-Fatura Genel Tebliği ve ilgili teknik dokümanlar yayınlanmasına dönük çalışmalar devam edecek.

Mükellefler tarafından bilgi işlem sistemleri aracılığı ile elektronik belge olarak oluşturulan faturalar ve irsaliyeli faturalarda bulunan belli bilgilerin belirlenen standartlarda ve elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığı sistemine aktarılması suretiyle arşiv nüshaların kağıt ortamı yerine manyetik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkan sağlayacak, Elektronik Arşiv Genel Tebliği ve ilgili teknik dokümanlar yayınlanmasına ve Doküman Yönetimi ve İş Akış Sistemi kapsamında dokümanların elektronik ortamdan alınıp dağıtımının elektronik ortamda e-imza kullanarak yapılmasına dönük çalışmalar da hızlanacak.

Otomasyon Çağrı Merkezinin kurulmasına yönelik olarak, Tam Otomasyon Projesinin (VEDOP) uygulandığı ve uygulanacağı vergi daireleri ve mal müdürlüklerinde, gerekli destek hizmetlerinin verildiği Yardım Masalarının birleştirilmesi ve 585 mal müdürlüğünden, E-vdo donanım kurulumları yapılamayan 4 mal müdürlüğünde otomasyona geçişe ilişkin faaliyetler sürecek.

ETKİN BİR VERGİ YÖNETİMİ KAPSAMINDA DENETİMLER

Etkin bir vergi yönetimi ve denetimi kapsamındaki çalışmalar kapsamında da şu çalışmalar yapılacak:

-Merkezi Risk Analizi kapsamında incelemelere devam edilecek.

-KDV iadeleri kapsamında, iadenin tüm aşamalarında riskli görülen mükelleflerin tespitine yönelik olarak KDV İadeleri Risk Analizi Projesi ile iade öncesi veya iade sonrası riskli mükelleflerin belirlenmesi suretiyle inceleme için seçilen mükelleflerin denetimi sağlanacak. Mükelleflerce Verilen bildirim formlarında yer alan mal ve hizmet alım-satımına ilişkin bilgilerin karşılaştırılması neticesinde uyumsuzluk bulunan durumlar seçilerek, alıcı ve satıcı nezdinde incelemelerin yaptırılması sağlanacak.

-Denetim kalite standartlarının geliştirilmesi ve kalite ölçümlerinin yapılarak sonuçlarının düzenli olarak takip edilmesi çalışmalarına devam edilecek.• Denetim performansı ve sonuçlarının düzenli olarak takip edilmesine devam edilecek.

-Tütün ve alkol ürünlerini izleme sisteminin kurulması ve geliştirilmesi kapsamında ürün izleme sisteminin yapılandırılmasına yönelik çalışmalar devam edecek.

-İhbar takip yazılımı ile ilgili çalışmalar devam etmekte olup tamamlandığında, ihbar dilekçelerinin sektörel açıdan tasnif edilmesi ve bu bilgilerin risk analizi çalışmalarında değerlendirilmesi düşünülüyor.

-Ödeme kaydedici cihaz (Ö.K.C) satıcısı firmalardan alınan bilgiler ışığında; pompalarını ödeme kaydedici cihazlara bağlatmadığı, bağlatmakla birlikte bu cihazlarını mali hale getirtmediği veya manuel kullandığı tespit edilen akaryakıt istasyonları yaygın ve yoğun vergi denetimleri bütün akaryakıt pompalarının cihaza bağlanması temin edilinceye kadar sürdürülecek.

İHBARLARIN TEK MERKEZDE TOPLANMASI

Vergi iletişim merkezinin faaliyetleri doğrultusunda Alo 189 aracılığıyla alınan ihbarların tek merkezden (VİMER- 444 0 189) alınması için Ankara'da pilot çalışma yapılacak.

Öte yandan Gelir İdaresi Başkanlığı faaliyetleriyle ilgili yıllık hedefler belirlenerek, bu faaliyetlerin başarısı nicel ve nitel olarak belirlenen performans göstergeleri ile takip edilecek.

Bu çerçevede, performans ve bütçe verilerinin elektronik ortamda alınması ve takibine olanak sağlayan performans esaslı bütçeleme sistemi yazılımının geliştirilmesine ve Kayıtdışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı kapsamında 3'er aylık izleme raporları hazırlanmasına devam edilecek.


haber7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.