'Yeni Libya'yı Türkiye inşaa edecek!'

'Yeni Libya'yı Türkiye inşaa edecek!'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Libya'nın demokrasiye geçiş için ihtiyacı olan parlamento, adliye, okul gibi kurumlarını yeniden inşaa edeceklerini söyledi

 

İNTERETHABER - Başbakan Erdoğan Libya Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil ile Trablus'da basın toplantısı düzenledi.

 LAİK REJİM ÇAĞRISI
Konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan, "laiklik" mesajlarını çeviri hataları nedeniyle "dinsizlik" olarak yorumlanmasını doğru bulmadığını söyledi:

 

"Gerek Mısır gerek Tunus'da yaptığım laiklik açıklamasında tercümelerimi bozanlar var. Bu bölgeler laikliği anlamada, tanımada şu anda bir müzakerenin içinde olacaktır. Ben laikliği dinsizlik olarak kabul etmiyorum, din karşıtlığı olarak da kabul etmiyorum. Partimin programında laiklik tanımı şudur: 'Kişi laik olmaz, devlet laik olur.' Bir müslüman olarak laik bir devleti yönetirken, bütün inanç gruplarına, devlet eşit mesafede olur. Müslüman'a da, Hristiyan'a da, Ateist'e de, Musevi'ye de.

İSLAMA AYKIRI DEĞİL

Bütün inançlar devletin güvencesi altında olur. Burada aykırı düştüğümüz nokta varsa herkesle müzakere ederiz. Ama bunun İslam'a ters bir yanı varsa siz de beni ikna edin."

"Sirte'de, Saba'da mücadele edenlere sesleniyorum. Gelin Bingazi ile el ele verin" çağrısında bulunan Başbakan Erdoğan, Libya halkının mücadeleyi kazanacağından şüphesi olmadığını söyledi. Libya'daki mücadeleye Irak örneğiyle değerlendiren Erdoğan, "Hiçbir zaman halkın isteklerine aykırı bir direniş sonuna kadar sürmez. Er ya da geç halkın istekleri gerçekleşecektir. Libya halkı ne istediğini ortaya koymuştur. Bu bir özgürlük, demokrasi mücadelesidir. Yeni dönem şu anda görünmüştür. Bu yeni döneme Sirte halkı da gerekli desteği vermeli. Libya Libyalılarındır, Libyalı'ların olarak kalmalıdır. Libya bir Irak olmamalıdır" dedi.

TÜRKİYE LİBYA'YI YENİDEN YARATACAK

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Libya'nın tahrip olan altyapısı ve tüm kurumlarının onarılması ve hızla demokrasinin yaşam bulması için her türlü desteği vereceğini açıkladı:

"Okulların açılışı yaklaşıyor. Okulların restorasyonuna yönelik her türlü hizmeti verecğiz. Karakol, adliye gibi tahrip olmuş kurumların restorasyonunu yapacağız. Bir yetimhane yapalım ki yetimlerin başlarını sokabileceği bir yerleri olsun. Bir fizyoterapi merkezi de kazandıralım. Bütün bunların yanında demokrasiye geçiş yapan Parlamento binasını yapalım istiyoruz. Bu parlamento binasıyla yeni süreçte gerçek manada demokrasi hayata geçsin"

TÜRKİYE LİBYA'YI DÜNYAYA BAĞLAYACAK

Trablus'ta Türk Büyükelçiliği'ni yeniden faaliyete geçirdiklerini belirten Başbakan Erdoğan, Libya'nın dünyaya bağlanmasını sağlayacak havayolu taşımacılığında da gerekli adımları attıklarını açıkladı:

"Bingazi Havalimanı'nın onarımını başlattık. 13 Eylül'den itibaren haftada 4 gün İstanbul Bingazi uçuşlarını başlattık. Libyalı kardeşlerimizin Libya dışına çıkışına imkan hazırlamış olduk. İstanbul Trablus seferlerini de en yakın zamanda başlatacağız"



Kaynak : http://www.internethaber.com/yeni-libyayi-turkiye-insaa-edecek-372076h.htm#ixzz1Y9X3mn4E

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.