Yeni Avrupa Birliği geliyor

Yeni Avrupa Birliği geliyor

Avrupa Birliği bitti bitiyor yeni Avrupa Birliği geliyor

Almanya Başbakanı Merkel’in ve Fransa Başkanı Sarkozy’nin açıklamaları, Avrupa Birliği(AB)’nin ve Euro Bölgesi’nin artık eski şartlarla devam etmeyeceğini gösteriyor. Kısacası, “Yeni Avrupa Birliği’nin kuralları” belirlenmeye başladı.
* Sarkozy-Merkel görüşmeleri sonrasında, Merkel’in taleplerinin çok ciddi yapısal değişiklikler içerdiği anlaşıldı. Merkel, Euro kullanan her ülkenin bütçesinin yapılması ve harcamaların belirlenmesinin, oluşturulacak bir “Bütçe Düzenleme ve Denetleme Kurumu”na bırakılmasını istiyor. Böylece Almanya, ciddi biçimde diğer Euro bölgesi ülkelerinin ekonomilerini özellikle de Yunanistan, Portekiz gibi küçük ülkelerin ekonomilerini- kontrol edebilecek. Merkel’e göre amaç, Euro kullanan ülkelerin tümünde aynı mali disiplini sağlamak. Merkel’in gizli amacı ise, AB’deki borç krizini fırsat bilerek Euro’yu tamamen bir “Alman Parası”na dönüştürmek.
* Sarkozy, AB üyesi tüm ülkelerin daha sıkı bir mali disipline tabi olmaları gerektiğini; her Euro kullanan ülkenin milli bütçesini diğer ülkelerin gözetimine açmasını; tüm AB üyesi ülkeler üzerinde daha otomatik ve ciddi yaptırımlar üzerinde anlaşılmasını; aksi taktirde Euro’nun sonunun geleceğini açıkladı. Sarkozy muhtemelen, Merkel’in teklifinin ülkelerin bağımsızlığını sorgulamaya açacağını ve yumuşak bir geçiş yapılması gerektiğini düşünüyor.
* İngiltere Başbakanı Cameron ise, Euro bölgesi ülkelerindeki krizin kendi ülkesini de vurduğunu açıkladı. Avrupa bankalarının kredi vermekte zorlanmaları, bu bölge vatandaş ve sanayi kuruluşlarının tüketim ve yatırım harcamalarını kısmasına yol açıyor. Daralan ticaret hacmi ise, tüm ülke ekonomilerini etkiliyor. İngiltere, “Euro Zincirinin Kırılması” durumunda alacağı tedbirleri hazırlamış görülüyor. Eğer, Euro bölgesi dağılır veya bölünürse, İngiltere bu kırılmayı en az sıkıntıyla atlatmaya hazırlanıyor.

Almanya’nın dediği olacak
Sarkozy, AB Anlaşmasının ilgili maddelerinin acilen görüşmeye açılmasını istedi ve önerdiği tedbirler alınmazsa, Fransız ekonomisinin de durgunluk veya depresyona gireceğini açıkladı. Aşırı sağcı Başkan adayı Le Pen ise, Sarkozy’i 5 ay sonraki seçimler için menevra yapmakla ve Almanya’nın dümen suyuna girmekle suçladı.
Bu Cuma günü Fransa’yı ziyaret edecek olan Cameron, Euro üyesi ülkeler arasındaki işbirliği zincirinin kırılması halinde, İngiltere’nin sistemin sürdürülmesine yardımcı olamayacağını açıklayacak. Kısacası, Avrupa Birliği bitiyor; Yeni Avrupa Birliği (Almanya Birliği) başlıyor.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.