YAZICIOĞLU, KAMU ÇALIŞANLARININ MAAŞLARININ ARTTIRILMASINI İSTEDİ

YAZICIOĞLU, KAMU ÇALIŞANLARININ MAAŞLARININ ARTTIRILMASINI İSTEDİ

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu, krizden Türkiye'nin en az zararla çıkması için Rusya'daki gibi kamu çalışanlarının maaşlarının artırılmasını istedi. Bu şekilde piyasaların canlanacağını söyleyen Yazıcıoğlu, asgari ücretten verginin kaldırılması, SSK

ANKARA (ANKA) – BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'ndan ekonomik krizden Türkiye'nin en az zararla çıkması için öneri geldi. Rusya'daki gibi kamu çalışanlarının maaşlarının artırılmasını isteyen Yazıcıoğlu, bu şekilde piyasaların canlanacağını ifade etti.
Açlık sınırının altına inen asgari ücretin de yeniden düzenlenmesini ve asgari ücretten verginin kaldırılmasını isteyen Yazıcıoğlu, çalışanlar için de SSK primlerinin aşağıya çekilmesi, ÖTV ve KDV'lerde indirim yapılması önerisinde bulundu.
Yazıcıoğlu, Bağımsız Kamu Görevlileri Sendikaları Konfederasyonu (BASK) Genel Başkanı Resul Akay ve beraberindeki heyeti parti genel merkezinde kabul etti.
Kabulde konuşan Yazıcıoğlu, "Türkiye'nin ve dünyanın içinden geçtiği önemli bir süreç var. İçerde hortumcular çalıyor, oluşturdukları krizin bedelini çalışanlar, dar gelirliler, emekliler ödüyor" dedi. Yazıcıoğlu, küresel mali krizin sorumlusu olarak büyük şirketleri ve doların hakimiyetini gösterdi. Muhsin Yazıcıoğlu, “Bir eroin bağımlısı nasıl tedavi edilirse, dolara karşı da dünyanın böyle bir tedaviye ihtiyacı var. Bunu yapabilmek için de milli iktidar gerekiyor” dedi.
Türkiye'nin Rusya başta olmak üzere komşularıyla merkez bankaları arasında swap sistemi kurarak kendi para birimleri üzerinden ödeme yapması gerektiğini belirten Yazıcıoğlu, böylelikle dolardan kaynaklanan krizden etkilenilmeyeceğini söyledi. Yazıcıoğlu, "Ticareti yapan biziz, ortada dolaşan Amerikan doları. Dünyadaki sistemin değişmesinde Türkiye olarak öncülük etmeliyiz" şeklinde konuştu.
Küresel ekonomik krize içerde ve dışarıda acil önlemler alınması gerektiğini ifade eden Yazıcıoğlu, “İçeride kamu çalışanlarının, işçisi, memuru, emeklisiyle maaşlarını artırılmalı, KOBİ'lere finans desteği sağlanmalıdır. Küçük esnafın affedilmek suretiyle kredi almalarına imkan verilmelidir. Yatırıma, üretime, istihdama ve ihracata önem verilmeli ve sürdürülebilir bir ekonomik modele derhal geçilmelidir” dedi. Hükümeti, belli bir kesime kaynak aktarırken, toplumun geniş kesimlerinin alım gücünü daraltan ekonomik politikaları ısrarla sürdürmekle eleştiren Yazıcıoğlu, IMF anlaşmasının da yine aynı kesimleri mağdur edeceğini söyledi.

-AKAY: "DAR VE SABİT GELİRLİLER DESTEKLENMELİ"

BASK Genel Başkanı Resul Akay ise, Hükümetin 6 yıldan beri uyguladığı ekonomik politikaların küresel krizin etkisiyle yerle bir olduğunu ifade etti. Başbakan Erdoğan'ı krizle ilgili ciddi dişe dokunur önlem paketi hazırlamamakla eleştiren Akay, yaşanan krizin yalnızca üretim değil, talep krizi de olduğunu söyledi. Talebi canlandırmadan bu krizin üstesinden gelinemeyeceğini sözlerine ekledi.
Kriz nedeniyle, ihracatta ve sanayide önemli düşüşler olduğuna dikkat çeken Akay, “Bugüne kadar bozuk olan parametreler daha da bozulmuştur. Hükümet kurulduğu günden beri çalışanlar, dar gelirliler, kimsesizler, yoksullar ile ilgili verdiği taahhütleri yerine getirmemiştir” diye konuştu.
Ekonomik krizin sosyal krize de neden olabileceği belirten Akay, “Dar ve sabit gelirlilerin, memur, emekli, dul ve yetimlerin alım gücü yükseltilmesi konusunda hükümetin ayrı bir paket hazırlaması gerekiyor. ÖTV ve KDV'lerde düşüş olabileceği gibi memur maaşlarında yükseliş biçiminde de olabilir. İşçi, memur, dul, yetim gelirinde iyileşme sağlanmazsa, reel sektörü ne kadar desteklerseniz destekleyin kriz bitmez. Dar ve sabit gelirlinin desteklenmesini bekliyoruz” dedi. (ANKA)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.