Yaz geldi, işsizlik azaldı

Yaz geldi, işsizlik azaldı

İşsizlikte ibre 12'ye döndü, 'yaz indirimi' sinyali verdi

İşsizlik oranları, şubat döneminde başlayan düşüş eğilimini, nisan ayında da sürdürerek, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın yaz aylarına ilişkin sözünü ettiği yüzde 10'lara doğru gerileme umudu verdi. Nisanda işsizlik oranı nisanda geçen yılın aynı dönemine oranla 2.9 puan, bir önceki aya oranla ise 1.7 puan gerileyerek yüzde 12 oldu. Türkiye genelinde işsiz sayısı nisanda bir yıl öncesine göre 547 bin kişi azalarak 3 milyon 71 bin kişiye indi. Bir ay öncesine göre de işsiz sayısı 367 bin kişi azaldı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “İşsizlik rakamlarını yüzde 10'un da altına çekebileceğimiz noktaya doğru ilerliyoruz” dedi.

Son 3 aydır işsizlik oranlarında ciddi gerileme yaşansa da, nisan döneminde 355 bin kişinin işsiz kalması, işsizlik sorununun halen devam ettiğini gösterdi. Ocak ayında 476 bin kişi, şubat ayında 402 bin kişi, mart ayında 360 bin kişi işsiz kalmıştı. Böylece 2010 yılının ilk dört ayında 1 milyon 593 bin kişi işsiz kaldı. Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) Mart-Nisan-Mayıs 2010 aylarını kapsayan Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, kentsel yerlerde işsizlik oranı 3.3 puanlık azalışla yüzde 14.2, kırsal yerlerde ise 1.9 puanlık azalışla yüzde 7.6 olarak gerçekleşti. Genç nüfusta işsizlik oranının yüzde 21.2'ye, tarım dışı işsizliğin yüzde 14.9'a gerilediği nisan döneminde, işsizlerin yüzde 11.6'sına karşılık gelen 355 bin kişi işsiz kaldı. Tarım dışı işsizlik nisanda yüzde 18.2'den 14.9'a geriledi. Türkiye genelinde işsiz sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 547 bin kişi azalarak 3 milyon 71 bin kişiye düştü. Nisan döneminde mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam edilenlerin sayısında bir önceki döneme göre 119 bin kişi oldu.

Yüzde 10'u kıracağız

Tekirdağ'da yaptığı ziyaret sırasında bu verileri değerlendiren Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, “Türkiye ekonomisi yüzde 6'nın üzerinde sürekli ve istikrarlı bir büyüme trendi gösterdi. İşsizlik rakamlarını yüzde 10'un da altına çekebileceğimiz noktaya doğru ilerliyoruz” dedi. İşsizliğin Türkiye'de yıllardır yüzde 10'un altına düşürülemedigine dikkat çeken Ergün, şunları söyledi: “Yüzde 10 bizim için bir baraj noktası gibi. Geçen dönemde 27 çeyrek üst üste ekonomimiz ortalama yüzde 6 civarında arttığı halde işsizlik oranı yüzde 10'larda kaldı. Stok işsizliğimiz var, köyden kente göçümüz var, sürekli teknolojik değişim var, genç nüfusumuz var, kadınların iş gücüne katılması gibi stok rakamlar var. Bunlar yüzde 10'luk barajı kırmamazı zorlaştıran özellikler. Ancak Türkiye ekonomisi yüzde 6'nın üzerinde sürekli ve istikrarlı bir büyüme trendi gösterdi. İşsizlik rakamlarını yüzde 10'un da altına çekebileceğimiz noktaya doğru ilerliyoruz.”

İş aramadan çalışmaya hazır, 1 milyon 976 bin kişi var

İŞGÜCÜNE dahil olmayan nüfusun nedenlerine göre dağılımına bakıldığında, nisan ayında iş aramayıp, çalışmaya hazır olduğunu belirten kişi sayısı 1 milyon 976 bin kişi olarak belirlendi. Bu kişilerin sayısı geçen yılın aynı dönemine göre 162 bin kişi azaldı. Bu dönemde iş bulma umudu olmayanların sayısı ise geçen yılın aynı dönemine göre 139 bin kişi azalarak 694 bin kişi oldu. TÜİK'in açıkladığı işsiz sayısına, iş bulma umudunda olmayanlar dahil. Ancak bu rakama iş aramayıp, çalışmaya hazır olanlar ile mevsimlik çalıştığı için işsiz durumda bulunanlar dahil edilmiyor. Bunlar dahil edildiğinde, 3 milyon 71 bin kişi olan işsiz sayısı 2 milyon 47 kişi birden artıyor. Böylece ortaya 5 milyon 118 bin kişilik bir işsizler ordusu çıkıyor.
Hürriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.