Yavru vatana çipli pasaport müjdesi

Yavru vatana çipli pasaport müjdesi

Emniyet Genel Müdürlüğü, AKŞAM'ın duyurduğu Ada'daki çipli pasaport skandalına son veren özel yönetmelik hazırladı. Türk pasaportu almak isteyenlere verilen 'yabancılara mahsus kimlik numarası' ilgili bölüme girilecek. 'Uyruk' bölümüne ise 'TC' yazılacak

AKŞAM'ın manşetinden duyurduğu çipli pasaport uygulamasında KKTC vatandaşlarının unutulduğu haberinin ardından harekete geçen Emniyet Genel Müdürlüğü, kamuoyuna Akşam'ın duyurduğu Ada'daki çipli pasaport skandalına son vermek için KKTC'lilere özel yönetmelik hazırladı. Yönetmelik, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in onayına sunuldu. Yönetmeliğin, bu üç bakan tarafından onaylandıktan sonra yeni yılın ilk günlerinde yürürlüğe girmesi bekleniyor.


EN ESKİ SORUN
Yavru Vatan'daki pasaport sorunu, aslında KKTC'yle yaşıt. Türkiye dışında tanınmayan KKTC; vatandaşlarına pasaport veremiyordu. Yurtdışına çıkacak Kıbrıslı Türkler, pasaportlarını bu nedenle KKTC'den değil Türkiye'den alıyordu. Ancak Türkiye, çipli pasaport uygulamasına geçerken Türk pasaportu kullanan KKTC vatandaşları için düzenleme yapmayı unutunca Ada'daki pasaport sorunu yeni bir boyut kazanmıştı. Çünkü yeni sistemde çipli pasaportlara, sahibinin TC kimlik numarasının girilmesi zorunluydu. Ancak aynı zamanda Türk vatandaşı olmayan KKTC vatandaşlarının bir TC kimlik numarası yoktu. Eskiden KKTC'lilere verilen pasaportların 'Uyruğu' bölümü boş bırakılıyordu. Ancak çipli pasaportlara, sahibinin uyruğunun yazılması da zorunluydu. KKTC'liler, TC vatandaşı olmadığı ve TC kimlik numarası bulunmadığı için yedi aydır çipli Türk pasaportu çıkaramıyorlardı.

NUMARALARI 'YABANCI'
YÖNETMENLİĞE göre; Türk pasaportu almak isteyen KKTC vatandaşlarına, Türkiye'den 6 ayın üzerinde oturma izni alan tüm yabancı uyruklulara verilen 'yabancılara mahsus kimlik numarası' verilecek. KKTC'lilerin çipli pasaportlarındaki 'TC Kimlik Numarası' bölümüne, bu numara girilecek. Uyrukları da bu pasaportlarda 'TC' olacak. Yeni yılla birlikte KKTC vatandaşları, Ada'daki Türkiye Büyükelçiliği'ne ya da Türkiye'deki pasaport şube müdürlüklerine başvurarak yeni pasaportlarına kavuşabilecek.

akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.