Yağışlar sevindirdi, baraj kapakları açıldı

Yağışlar sevindirdi, baraj kapakları açıldı

İki yıl boyunca 'küresel ısınma' ve 'kuraklığın' etkisiyle barajları alarm veren İstanbul, Bursa ve Kocaeli gibi şehirlerde bu yılki yağışlar yüzleri güldürdü.

Bursa, Yalova ve Kocaeli'nde karların erimesiyle dolan barajların kapakları muhtemel taşkınların önüne geçmek için açılırken İstanbul'daki barajlarda doluluk oranı yüzde 80'leri aştı.



Şehirde geçen yılın mart ayında doluluk oranı yüzde 39'larda seyretmişti.

DSİ 1. Bölge Müdürlüğü yetkililerinin verdiği bilgiye göre barajlar, bu yıl kar ve yağmur açısından iyi bir yıl yaşadı. Yetkililer, yağışlarla barajlardaki doluluk oranının Bursa'daki Doğancı Barajı'nda yüzde 72, Nilüfer Barajı'nda yüzde 100, Yalova'daki Gökçe Barajı'nda yüzde 95, Kocaeli'ndeki Kirazdere Barajı'nda ise yüzde 82'ye ulaştığını belirtti. Lodosun etkisiyle karların eridiğini kaydeden yetkililer, bu yüzden doluluk açısından planladıkları programın önünde olduklarını kaydetti. Yetkililer, "Muhtemel taşkınları önlemek için Doğancı Barajı'ndan daha önce saniyede 9 metreküp su bırakırken şimdi 15 metreküpe çıkardık. Gökçe Barajı'ndan ise saniyede 12-13 metreküp su bırakıyoruz. Kirazdere Barajı'ndan da su bırakılıyor." dedi.

Yetkililer tasarrufa 'devam' diyor

İstanbul'da yaşanan kuraklığın etkisi ile geçtiğimiz yıl barajlardaki su miktarının ciddi oranlara düşmesine rağmen kent bu yıl iyi yağış aldı. İstanbul'da son aylarda sağanak şeklinde yağan yağmur, heyelan ve trafik sıkışıklıklarına sebep olurken bir taraftan da barajları doldurmaya başladı. Yağmur ve hafif aralıklarla yağan kar yağışının etkisi ile kent toprakları yeterli doygunluğa ulaştı. İstanbul'daki 10 barajda su miktarı yüzde 80'leri aştı. Barajlarda 9 Şubat'ta 469 milyon metreküp su bulunurken, son bir ayda kente yağan yağmurlarla 4 ay yetecek su geldi. İstanbul'a su sağlayan 10 barajdaki su miktarı şu an için 696 milyon metreküpe kadar çıktı. Bu arada, İstanbullular, tükettiği su miktarını son iki ayda 2 milyondan 1,8 milyon metreküpe düşürdü. Barajlardaki artışa rağmen yetkililer, geçmiş yıllarda yaşanan kuraklığın unutulmaması gerektiğini belirterek, tasarrufa devam edilmesini istiyor. İstanbul Su ve Kanalizasyon İşleri (İSKİ) verilerine göre İstanbullular 2008 yılında yıllık 718 milyon metreküp su tüketti. Rakamlar göz önünde bulundurulduğunda ve İstanbulluların tasarrufa devam etmeleri halinde barajlardaki su miktarı hiç yağmur yağmasa bile İstanbullulara 386 gün yetecek durumda. İSKİ yetkilileri, "Kent genelinde 4,2 milyon abonemiz bulunuyor. Abone sayımız her yıl artmakta; ancak İstanbulluların son aylarda tasarrufa yönelmeleri sevindirici. 2007 ve 2008 yıllarında ciddi bir kuraklık yaşadık. Barajlarımız doluyor diye tasarrufu elden bırakmayalım." diye konuştu.

zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.