Whey ve İzole Protein Arasındaki Farklar Nelerdir?
Kas geliştirme çalışmaları yapanların, spor ile uğraşanların veya kilo vermek isteyenlerin yararlandıkları ürünler gıda takviyeleridir
Kas geliştirme çalışmaları yapanların, spor ile uğraşanların veya kilo vermek isteyenlerin yararlandıkları ürünler gıda takviyeleridir. Her egzersiz ya da kas çalışması yapanın takviye kullanması zorunlu olmasa da, doğru ve ölçülü kullanıldığında bu destek ürünleri diğer faktörlerle birlikte kişilere yararlı olabilir. Düzenli egzersiz ve dengeli beslenme kurallarını yerine getirdiğimizde, bunu tamamlayacak olan takviye ürünlere başvurabiliriz. Bu ürünler bilinçli bir şekilde tüketilmeli, hatta uzmanlardan görüş alınmalıdır.
Takviye ürünleri sağlık sorunları olan kişiler için iyi bir seçenek olmayabilir. Egzersiz çalışmalarına destek olarak kullanılan yaygın ürünlerden biri whey gıda takviyesidir. Bu gıda takviyesi süt temelli bir ürün olup, peynir altı suyundan ima edilmektedir. Bu ürünü kullanmak isteyenlerin ise aklında bazı soru işaretleri vardır. Whey proteinleri iyi irdelemek gerekir çünkü kendi içerisinde de türlere ayrılmıştır. Whey kullanmak istediğinizde bu ürünün izole protein ve konsantre protein olarak iki çeşidi bulunduğunu görürsünüz.
Peki, hangisini tercih etmek gerekir? Aralarındaki fark nedir? Bu konuyu merak eden sporseverlere izole ve konsantre ürünleri detaylı bir şekilde açıklamak istiyoruz. Her iki ürünü inceledikten sonra kendiniz için ideal olana kendiniz karar vermelisiniz.
Whey Protein Nedir?
Whey proteini peynirden veya doğrudan sütten elde edilen bir üründür. Çoğunlukla peynir altı suyundan elde edilen Whey proteinler, yüksek besin değerine sahip olup, kas geliştirmeye destek sağlayacak yoğun protein bileşenleri ihtiva ederler.
Whey İzole Protein
Whey izole protein yüksek oranda BCAA içermektedir. Kas proteinlerinin yapı taşını oluşturan bu aminoasit türleri egzersiz yapan kişiye uzun süre dayanıklılık kazandırır. BCAA kas yıkımını azaltarak yeni kas dokularının oluşmasına imkân sağlar. Uzun soluklu egzersiz çalışmaları yapanlar için BCAA ideal bir seçenek olacaktır. Egzersiz sonrası ağrıları azaltmak için BCAA aminoasitlerinin önemi büyüktür.
İzole protein takviyesi yüksek oranda protein içerir. Bu proteinler vücut tarafından kolayca emilir ve sindirilir. İzole edilmiş Whey proteinlerinde yağ yok denecek kadar azdır. Bununla birlikte, izole proteinlerde belirli bir oranda karbonhidrat bulunabilir. Ancak bu miktar çok fazla değildir. İzole Whey takviyesi kolayca emildiği için egzersizden önce de kullanılabilir.
Whey Konsantre Protein
Bilindik protein tozları yüksek oranda yağ ve şeker içermektedir. Klasik protein tozları konsantre protein ürünlerine göre daha az protein içermektedir. Günümüzde tercih edilen izole ve konsantre protein takviyelerindeyse durum oldukça farklıdır. Konsantre Whey tozlarında protein miktarı çok daha fazladır. Bu ürünlerde protein oranı dışında kalan miktarlarda yağ ve şeker bulunmaktadır. İzole ve konsantre whey protein ürünleri gördükleri işlem türü ve miktarına göre farklılıklar gösterirler.
Whey Konsantre Protein ve Whey İzole Protein Arasındaki Farklar Nedir?
Spor ve egzersiz çalışmaları yapanların merak ettiği konulardan biri de izole ve konsantre protein takviyeleri arasındaki farklardır. Hangi ürün kim için uygundur? Birinin diğerinden daha iyi olduğunu söylemek mümkün müdür? Bu gibi soruların yanıtını sıraladığımız farklara dayanarak kendiniz verebilirsiniz. Whey konsantre ile izole protein ürünleri arasında gördükleri işlem ve içerdikleri madde oranlarına göre farklılıklar vardır. Bundan dolayı aralarındaki farklara bakarak kendimiz karar vermeye çalışalım.
Gördükleri İşleme Göre Ortaya Çıkan Farklılıklar
Her iki ürün de belirli işlemlere tabi tutulmaktadır. Ancak hangisinin daha çok işlem gördüğünü merak ediyorsak, bunun yanıtı izole Whey ürünü olacaktır. Dolayısıyla konsantre olan proteinler biraz daha natürel bir seçenektir. Konsantre protein ürünündeki şeker ve yağ miktarı nedeniyle natürel olsa da izole üründen çok daha faydalı gibi görmek doğru olmaz. Nihayetinde, bu ürünlerin her ikisi de egzersiz ve kaslar için gerekli proteinleri içermektedir. İzole ürünlerin şeker, yağ ve laktoz bulundurmaması, bir anlamda vücut tarafından daha çabuk işlenebileceği anlamına gelir.
Konsantre ve İzole Whey İçerik Farklılıkları
Konsantre Whey ürününün daha fazla proteinsel bileşen içerdiği görüşü hâkim olduğu için egzersiz yapanların bu ürüne olan ilgisi fazadır. Konsantre Protein takviyesi, kimi minerallerin yanında, suyun ve laktozun çıkarılmasıyla ede edilir. İzole Whey ürünlerinde ise protein oranı olukça yüksek seviyededir. (Ortalama %90) İzole proteinler gördükleri işlem sırasında laktozdan ve yağdan arındırılırlar. Laktoza duyarlı olan kişiler için izole ürünler daha uygundur.
İzole ve Konsantre Whey Protein Farklılıklarını Özetlersek
- Konsantre Whey belirli oranlarda yağ içeriğine sahiptir. Bu yağlar vücuda yararı olan yağlar sınıfında (CLA) kabul edilir.
- İzole Whey ortalama %90 protein içerir.
- Konsantre Whey ortalama %35 - %80 protein içerir.
- Protein oranı düşünüldüğünde İzole Whey daha avantajlı konumdadır.
- Bağışıklık sistemine destek olan gutanyon adlı antioksidan madde Konsantre Whey ürünleri içerisinde yer almaktadır. Fakat yaygın görüşe göre İzole Whey Protein ürünlerinin bağışıklığa daha fazla katkı sağladığı tespit edilmiştir.
- Konsantre Whey Proteinlerin daha fazla bileşen içerdiği bilinmektedir. Konsantre Whey ürünleri beden tarafından kolayca emilebilir.
- Konsantre Whey Protein ürününde süt ürünü olan Laktoz bileşeni bulunmaktadır. Eğer süt ürünlerine, laktoza karşı duyarlıysanız ve çok fazla gaz problemine sahipseniz bu ürünü tercih etmemelisiniz.
- Fiyat açısından kıyaslandığında İzole Whey daha pahalı, Konsantre Whey daha ucuz bir üründür.
- Konsantre Whey Protein ürünü birçok gıdadan alınacak protein miktarını kendi içinde barındıran bir üründür. Özellikle kırmızı et ve yumurta gibi protein ihtiyacını karşıladığımız gıdaları temel aldığımızda, bunlardan aşırı şekilde tüketip alamayacağımız proteini Konsantre Whey üzerinden alma imkânını bulabiliriz.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.