Vergi alacaklarında ‘cebri tahsilat’ dönemi başlıyor

Vergi alacaklarında ‘cebri tahsilat’ dönemi başlıyor

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi ve diğer kamu alacakların erken tespiti için “Borç Takip ve Değerlendirme Sistemi”, alacakların zamanında ödenmesi için de “Cebri Tahsilat Sistemi” kuruyor.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nca 2009-2013 döneminde hayata geçirilecek düzenlemelerin yer aldığı “Stratejik Plan” belli oldu. 4 yıl içinde hayata geçirilmesi planlanan bazı düzenlemeler şöyle:
-Amme borçlularının gayrimenkul ve motorlu taşıt bilgileri öncelikli olmak üzere tüm varlığına ilişkin bilgilere elektronik ortamda ulaşılacak.
- Merkezi risk analizi sistemi kurularak, riskli alanlar, sektörlerin ekonomik potansiyeli, kârlılık oranları, mükelleflerin vergi uyumu gibi kriterlere göre, en uygun müdahale yöntemleri geliştirilecek.

Ceza sistemi düzenleniyor
- Hacizli malların satışının kısa sürede gerçekleştirilmesine yönelik çalışmalar da yürütülecek.
- Vergi ceza sistemi rasyonelleşecek. Yükümlülüklerini zamanında ve tam olarak yerine getirmeyen mükelleflere vergi mevzuatı çerçevesinde uygulanan cezaların caydırıcılığının artırılması ve vergi ceza sisteminin gerek yeterliliği, gerek sistematiği ve gerekse uygulanabilirliği açısından geliştirilmesine yönelik çalışmalarda bulunulacak.

- Denetim performansı ve sonuçlarının düzenli olarak izlenmesi ve değerlendirilmesine yönelik sistem güçlendirilecek.

Veri ambarı güçlenecek
- Ekonomik olayların gerçek kişiler ve kurumlar için kimlik numarası altında izlenmesini ve bu bilgilerin denetim birimlerince etkin şekilde kullanılmasını sağlamak üzere oluşturulan Veri Ambarı güçlendirilecek.
- Kayıtdışı ekonominin büyüklüğü ölçülerek sektörel dağılımlar ve sebepleri tespit edilecek.
- Vergi açığı düzenli olarak ölçülecek. Kayıtdışı ekonomiyle doğrudan ilişkili olan vergi açığının yıllar itibariyle değişiminin niteliği ve niceliğini ölçülecek ve buna uygun tedbirler alınacak.

Milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.