Vatandaştan hemşireye: Aşı şişemi görebilir miyim?

Vatandaştan hemşireye: Aşı şişemi görebilir miyim?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aile hekimlerinin de BioNTech aşısı yapmaya başlayacaklarını duyurdu. Yaşın da geriye çekilmesiyle aşı merkezlerinde yoğunluk oldu. Randevularına gelmeyenlerin olduğunu belirten bir hemşire, 'Tercih ettiğim aşı mı, şişeyi gös

Milliyet'ten Gökhan Kam'ın haberine göre: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, kamu ve özel hastanelerin yanı sıra sadece Sinovac aşısı uygulayan aile hekimlerinin de Pfizer-BioNTech aşısı yapmaya başlayacaklarını bildirdi. Türkiye'de 1 Haziran itibarıyla 50 yaş üstüne aşı randevusu verilmeye başlandı. 40 yaş üstüne de yakın zamanda randevu sisteminin açılması bekleniyor. Tüm ilköğretim öğretmenleri ve 40 yaş üstü tüm branş öğretmenleri de aşı randevusu alabiliyor. Çin merkezli Sinovac şirketinin geliştirdiği CoronaVac ile Pfizer/BioNTech'in geliştirdiği Kovid-19 aşıları uygulanıyor. Kovid-19'a karşı aşılamada öncelikli gruplara yenileri eklenmesiyle birlikte hastanelerde de aşı yoğunluğu başladı. İstanbul'da aşı olmak için randevu alan vatandaşlar hastanelerde uzun kuyruklar oluşturdu. Milliyet Gazetesi olarak İstanbul'un çeşitli hastanelerinde aşı merkezlerini gezdik. Aşıyla ilgili bazı yanlış bilgilerin merkezlerde de hakim olduğuna tanıklık ettik.

Vazgeçip gidiyorlar

Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde günde 4000 kişiye aşı randevusu veriliyor. Aşılama biriminde çalışan hemşire, 4000 kişiden yaklaşık 100'ünün aşıya gelmediğini belirterek, aşı olmayanları yaratılan tedirginliğe bağlıyor. Hemşire vatandaşlarla aralarındaki geçen bazı ilginç diyalogları ise şöyle anlatıyor:

"Bazı hastalar, 'Bana benim tercih ettiğim aşıyı mı yapıyorsunuz, şişeyi görmek istiyorum' diyor. Bazıları da saklama koşullarıyla ilgili sıkıntı çıkarıyorlar. 'Neden aşılar burada duruyor' diye bize söyleniyorlar. İnsanları Biontech için altı kişilik gruplara ayırıyoruz. Beklemek istemeyenler bizimle kavga ediyor. Aşıdan sonra mutlaka kan sulandırıcı içilmesi lazım, eve gidip uyumak lazım, su içmek gerekiyor gibi bazı yanlış bilinen şeyleri de soruyorlar. 'Aşı doz aralığı neden 45 güne çıktı' diyerek bize tepki veriyorlar. Bazıları da aşı olmak için geliyor sonra fikrini değiştirip aşı yaptırmadan gidiyorlar."

'Kafalar karışık'

Ümraniye'nin ardından Üsküdar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sultan Abdülhamid Han Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne geçtik. Kovid aşı merkezi önünde aşı olmak için bekleyen insanlar uzun kuyruk oluşturmuştu. Sıra bekleyen bir vatandaş, "Aşıya talep çok. Sıra uzun ama hızlı ilerliyor. Millet aşı olmak istesin yeter ki az sıra bekleriz" dedi. Sadık Ahi ise "Hiç çekinmeden geldim aşımı oldum. Bütün ülkenin aşılanması lazım ki kovidden kurtulalım. Kulaktan dolma değil uzmanların söylediğine inanmak lazım" ifadelerini kullandı. Aşı merkezindeki son durumu sorduğumuz bir sağlık çalışanı, "Günde 2 bine yakın randevu veriyoruz. Şu an merkezimiz çok yoğun. Aşı olmak için gelen kişiler yaşadıkları kafa karışıklığından dolayı aşılarla ilgili çok fazla soru soruyor. Kafalarındaki bu sorulardan dolayı tedirgin oluyorlar. Biz bu tedirginliği gidermeye çalışıyoruz. Akşam 23.00'e kadar aşı yapmaya devam ediyoruz" diye konuştu.

'Çok yoğunuz'

Fatih İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi Aşı Merkezi bahçesi de aşı yaptırmak için gelenlerle doluydu. İnsanların bir an önce aşı yaptırmak istediğini belirten merkezde görevli sağlık çalışanı, yeni aşılama grupları belirledikçe yoğunluğun arttığını anlattı: "Şu günlerde çok yoğunuz. Ekibimiz çok iyi, hızlı çalışıyoruz. Ama çok yorulduk. Burası akşam 23.00'e kadar hiç kapanmıyor. Yemeğe dönüşümlü gidiyoruz. Günlük 2000 kişiye randevu veriyoruz. Arada gelmeyenlerde olabiliyor. Bize daha çok 'Hangi aşıyı olalım?', 'Üçüncü dozu olacak mıyız?', 'Aşı olduktan sonra ne yapalım?' gibi sorular soruyorlar." Sıra bekleyenlerden Alaattin Baykara, "Başlarda tereddüdüm oldu ama çevremin yönlendirmesiyle gelip aşımı oldum. Aileden ilk ben oldum. İnşallah bir an önce herkes aşı olurda kurtuluruz" dedi.

'Başka çaremiz yok'

Beyoğlu Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde de aşı yoğunluğu olduğunu gözlemledik. Aşı odaları önünde bekleyen vatandaşlardan biri "Aşı şu an bu hastalıktan kurtulmanın tek yolu" derken, bir başka vatandaş ise, "Başka çaremiz yok. Yakalanıp da ölüme kadar giden bir şey var bu işin ucunda" dedi.

'Pıhtılaşma yapıyormuş'

Aşı sırası bekleyen Nesrin Civelek çocuklarının engelli olduğunu ve onlarla birlikte aşı yaptırmak için geldiğini söyledi ama aşıların yan etkisi olduğuna dair söylenenleri duyduğunu söyledi. İsmini vermek istemeyen bir vatandaş da "Aşı kan pıhtılaşması yapıyor dediler. Herkes bir şey diyor. Korona olup daha kötü olmaktansa aşı olmayı tercih ettik" dedi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.