Vatandaşa 'İlaçsız kalmayacaksın' garantisi

Vatandaşa 'İlaçsız kalmayacaksın' garantisi

Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in ardından Sağlık Bakanlığı da vatandaşa ilaçsız kalmayacağı garantisi verdi.

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç, Türk Eczacıları Birliği'nin (TEB) anlaşmaya yanaşmaması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu'nun mutlaka eczanelerle birebir sözleşme yapacağına dikkat çekti.

E-sözleşmeye karşı bazı odaların eczacılar üzerinde baskı kurmaya çalıştıklarını ifade eden Tokaç, "TEB eczanelere kapatma cezası verse bile Sağlık Bakanlığı uygulamadığı sürece uygulama şansı yok. Eczacıların hastaları mağdur edecek davranışa izin vermeyeceklerini biliyoruz. 22 bin 500 eczanenin çoğu anlaşma yapacak." dedi.

Eczacıların ödemelerin gecikmesi, provizyon sistemindeki aksaklıklar gibi sorunlarının çözüleceğini aktaran Tokaç, TEB'in eczacıların sıkıntılarıyla uğraşmadığını savundu.

Tokaç, "TEB sözleşme formlarından ciddi para kazanıyor. 500 dendi ama İstanbul Eczacı odası 250 TL aldı. 22 bin eczaneden para alındığında çok ciddi bir gelir. TEB, elektronik sözleşmeye karşı çıkarken bu gelirden olmamak için karşı çıkıyor. Eczacıların menfaatini savunmak için değil." diye konuştu.

TEB'in ilaç alım protokolünü fesh etmesiyle başlayan tartışmaya Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürü Mahmut Tokaç yeni açılım getirdi.

CİHAN'a değerlendirmelerde bulunan Tokaç, SGK'nın eczanelerle anlaşma yaptığını TEB ile protokol imzaladığını ifade etti.

Bu ayrım sebebiyle TEB protokolü fesh etse bile sözleşmelerin devam edeceğini vurgu yapan Tokaç, "Eczacılar bu sözleşmeleri kabul ederlerse herhangi bir sorun yaşanmayacaktır. Eczacılar sözleşmeleri devam ettirmezse sorun yaşanabilir. Ama ben sanmıyorum eczanelerin sözleşmelerinin devamını engelleyeceklerini düşünmüyorum. Sonuçta eczacılık kamu hizmeti. Vatandaşı mağdur edecek yöntem uygulayacaklarını düşünmüyorum." şeklinde konuştu.

ECZACILARIN SORUNLARI ÇÖZÜLECEK

Eczacıların provizyon sistemindeki aksaklık ve ödemelerdeki gecikmelerden kaynaklanan sıkıntıları bulunduğunu belirten Tokaç, bu sorunları dile getirmekte ve çözüm aramakta haklı olduklarını ifade etti.

Eczacıları bıktıran aksaklıkların çözümü için SGK ve Sağlık Bakanlığı'nın çalıştığını söyleyen Tokaç, eczacı meslek örgütlerinin tavrını şu sözlerle eleştirdi: "Bu dönemlerde TEB ve odaların çıkış noktası eczacıların sorunları olmaktan çok siyasi bir içerik kazanmaya başlamıştır. Burada yapılan açıklamaların çoğu ideolojik açıklamalardır. Eczacıların bu ideolojik açıklamalar paralelinde bir sözleşme iptali gibi bir şeye prim vermeyeceklerini düşünmüyorum."

ZİNCİR ECZANE ÇALIŞMAMIZ YOK

Eczacıların çatı örgütlerinin savunduğu çalışmaların gerçeği yansıtmadığını kaydeden Tokaç, Sağlık Bakanlığı'nın zincir eczane oluşturmaya yönelik kanun değişikliği olmadığını belirtti. "Bakanlığın zincir eczane ya da eczacı eczacı ortaklığına yönelik bir hazırlığı yok." diyen Tokaç, çalışmayı TEB'in müdürlüğe gönderdiği taslaktan öğrendiklerini vurguladı.

Zincir eczane taslak çalışmasını Meclis'teki 7-8 eczacı milletvekilinin kendi aralarında yaptıklarına işaret eden Tokaç, yine ilaçların eczanenin dışında satılacağı yönündeki dedikoduların gerçek olmadığını belirtti. Genel Müdür, Bakanlık olarak eczane dışında ilaçların satılmasına müsaade etmeyeceklerinin altını çizdi.

TEB 4 YILLIK İŞBİRLİĞİNİ TEPİYOR

2004 yılından bu yana Sağlıkta Dönüşüm Programı'nı TEB ile diyalog içinde yürüttüklerini dile getiren Tokaç, 35 milyondan fazla yeşil kart ve SSK'lıların TEB ile anlaşma yapılarak serbest eczanelere çıktığını hatırlattı.

Sonraki dönemde de eczacı meslek örgütleriyle diyalog içinde çalıştıkları bilgisini veren Genel Müdür, "Sağlıkta dönüşümün gerçek mimarlarıdır diye birçok kez söyledim. Bilmiyorum hatamı ettik. Eczacı örgütüyle şimdiye kadar işbirliği içinde çalışırken bir anda tavır değişikliğini ideolojik sapmadan başka şekilde izah edemiyorum. 4 yıldır yapılan işbirliğini tepen işbirliği yapmaktan pişmanlık duymuş gibi bir tavır var." diye konuştu.

İLK ANLAŞMAYI TEB YÖNETİCİLERİ YAPACAK

TEB'in anlaşmaya yanaşmaması halinde vatandaşın ilaçsız kalmaması için SGK'nın mutlaka eczanelerle birebir sözleşme yapacağını vurgulayan Tokaç, "Zaten sözleşmeler vardır. Onların devamı elektronik olarak yenilenecektir. Eczaneler talep ettiği anda provizyon sistemi onlar için açık tutulacaktır. Devamı istemeyenlerin provizyon sistemini kapatacaktır." şeklinde konuştu. Hastaların sözleşme yapan eczanelerden ilaç almaya devam edeceğini dile getiren Tokaç, sözleşme yapmayan eczanelerin satış yapamayacağını aktardı. 22 bin 500 eczanenin kaçı anlaşır? sorusuna ise "22 bin eczanenin büyük çoğunluğu imzalayacak. İlk imzalayacakların içinde örgüt yöneticileri gelecektir diye düşünüyorum. İmzalayanlar kamunun ilaç ihtiyacını karşılayacaktır. İmzalamayanlar kendi ipini çekmiş olacaktır. Çünkü yüzde 95 ilaç satışlarını kamuyadır. Kamuya ilaç satmayan eczanenin ayakta kalması mümkün değildir." dedi.

ECZANELERİN CİROSU 4 YILDA YÜZDE 100 ARTTI

Meslek örgütlerinin eczaneler kapanıyor zarar ediyor açıklamalarına da 35 milyondan fazla SSK'lının getirdiği büyüklükle yanıt verdi.

Eczanelerin eskiden olduğu gibi şimdi de kapanabileceğini aktaran Genel Müdür, açılan eczanenin kapanandan fazla olduğunu rakamlarla anlattı: "2004'te 21 bin eczane vardı. 2008'de 24 bine çıktı. Yüzde 13'lük artış var. 2004'te serbest eczanelerden satılan ilacın rakamı 6 milyar TL iken 2008 sonunda 12.8 milyar TL oldu. Eczanelerin cirolarında 4 yıllık süreçte yüzde 100'ü aşan artış oldu. Ekonomik krizden en az etkilenen sektörden bahsediyoruz. Bunu göz ardı edemeyiz." dedi.

Global ekonomik kriz sebebiyle dünya çapında dev işletmeler battığını dile getiren Tokaç, Türkiye'de siftah yapmadan kepenk kapatan esnafın olduğu bir ortamda ilacı devlet tarafından alım garantisi verilmiş eczacılık sektörünün bulunduğunu belirtti.

vakit


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.