Uzmanlık'ta Yüksek Lisans Unutuldu mu?

Uzmanlık'ta Yüksek Lisans Unutuldu mu?

Uzman Öğretmenlik Başvurularında Yüksek Lisans Unutuldu mu?

Mili Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğü Uzman Öğretmenlik konusunda Mahkemeler nezdinde sıkıntı yaşamaya başladığı için Valiliklere 15/06/2011 tarih ve 40105 sayılı yazı ile sınav yapıldığı tarihte sınava girip sınav puanı barajını aşan ancak yüzdelik kontenjan sebebi ile uzman öğretmen olamayanlar ile yine o dönemde alanında ya da eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans yaparak sınavdan muaf olup da yüksek lisansına dayalı olarak müracaat eden ancak yine yüzdelik kontenjana takılarak uzman öğretmen olamayanlara Personel Genel Müdürlüğü’nün internet sayfasından bir link açarak 20/06/2011 ile 08/07/2011 tarihleri arasında müracaat hakkı tanımış ve dava açanlara idareye dilekçelerini verdiği tarih itibarı ile açmayanlara da müracaat tarihi itibarı ile uzmanlık belgelerinin tanzim edileceğini ilan etmiş ve 20/06/2011 saat 16:50 itibarı ile de müracaat linki aktif hale gelmiştir.

Bakanlığın valiliklere gönderdiği yazıda 30/05/2011 tarihinden önce yüksek lisansını tamamlayanlar ibaresi dikkat çekicidir. Buraya kadar herşey normal. Yani bu durum mahkemelere konu olabilecek ihtilaflı konuların tamamına çözüm olmakta bir husus müstesna!!!!! O da şudur: 30 Eylül 2005 tarihinden önce yüksek lisansını tamamlamış olanlardan kıdem (öğretmenlikte geçen yıl) barajına takılarak o dönemde uzman öğretmenliğe müracaat edemeyenler UNUTULMUŞTUR.

Sistemin açıklamalar bölümünde ‘Başvuru Giriş Ekranındaki Başvuru Türü seçeneklerinde yer alan yüksek lisans (muafiyet dışı) ifadelerinden; Daha önce başvuru yapıp kontenjana giremeyen Alanında veya eğitim bilimleri alanı tamamlanan tezli yüksek lisans öğrenimlerini 30 Eylül 2005 tarihine kadar tamamlayanlar anlaşılacaktır.’ denmektedir.

Bu durumda olup sistemden müracaat edenlere; “Başvuru Hakkınız bulunmamaktadır!”  Yazısı çıkmaktadır. Ancak Anayasa Mahkemesi kıdem hususunu da iptal etmiştir. Yani o dönemde bu durumdakilere müracaat hakkı verilmedi ki müracaat edebilsinler. Kaldı ki bu öğretmenlerin diplomalarında zaten uzman ibaresi bulunmaktadır. Bu hususta Konya’da görev yapan bir öğretmen 2010/1317 esas no ve 2011/340 karar no ile Konya 2. İdare Mahkemesi nezdinde açmış olduğu davayı da kazanmıştır. Kararda mahkeme ‘ Öğretmeni haklı bulmuş ve öğretmen müracaat tarihi itibarı ile uzman öğretmenlik hakkını mahkeme marifeti ile kazanmıştır.

Bu durumda Milli Eğitim Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünün 30 Eylül 2005 tarihinden önce alanında ya da eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans yapanlara da sistemi açmalı ve başvuruları kabul ederek uzman öğretmenlik hakkını teslim etmelidir ki öğretmenlerle bakanlılığın bu anlamdaki hukuksal mücadelesi sona ersin. 08/07/2011 tarihine kadar müracaatlar alınacağından sistemin bir an evvel bu durumdakilerin de başvuruda bulunabileceği hale getirilmesi gerekir. SAYGILAR...

Ali KÖK

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.