Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Projesi

Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Projesi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek: Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri Projesi Türkiye'nin en önemli projelerinden birisi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son bir yılda 1,1 milyon vatandaşa iş bulduklarını belirterek, "2007’nin sonundan bu yana ülkemizde yaklaşık 2,2 milyon vatandaşımıza net olarak istihdam imkanı yarattık" dedi.

Bakan Şimşek, işsizliği azaltmak ve kalıcı çözüm bulmak amacıyla TOBB ETÜ, Çalışma Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığının ortaklaşa gerçekleştirdiği "Beceri 10 Uzmanlaşmış Meslek Edindirme Merkezleri (UMEM) Projesi"nin Adana’daki eğitim kurslarının başlaması nedeniyle düzenlenen törene katıldı.

Şimşek, burada yaptığı konuşmada, UMEM’nin Türkiye’nin en önemli projelerinden biri olduğunu söyledi. Türkiye’nin en büyük sorununun işsizlik olduğunu belirten Şimşek, "Nüfusumuz son derece genç, bu bizim için büyük avantaj. Bu avantajı iyi bir şekilde kullanmak için vatandaşlarımızın eğitimine, öncelikle Türkiye’de var olan geçmişten gelen mesleksizlik problemine çok köklü bir çözüm bulmamız gerekiyordu" dedi.

Bu yönde çok güzel bir süreç içerisinde olduklarını vurgulayan Şimşek, şöyle konuştu: "2002 yılı sonundan bu yana eğitime ayırdığımız kaynakları enflasyon bir kat artmışken 15 kat artırdık. Neden, çünkü aslolan vatandaşımızdır, onların eğitimidir, eğitim çok önemli. Sanayinin ara eleman ihtiyacını karşılamak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı

ile birlikte İŞKUR kanalıyla sanayicilerle işbirliği yapıp, onları partner olarak bu projede konumlandırdık.

Çok iyi bir seferberlik başlattık, önümüzdeki birkaç yıl içerisinde 1 milyon gencimize, bu kurslardan geçirip meslek kazandıracağız. Mesleğiniz olduktan sonra eminim istihdam imkanı bulacaksınız. Zaten bu kurslar bir anket yapılarak ihtiyaca binaen yapılıyor. Gidip illerdeki sanayicilere ’sizin hangi nitelikte, hangi alanlarda ihtiyacınız var’ diye soruluyor ve ona göre kurslar açılıyor. 

Aktif iş gücü politikası dediğimiz politika çerçevesinde Türkiye’nin en büyük sorunu olan işsizlik sorununu ciddi bir şekilde azaltmaya yönelik bir adımdır ve başarılı olacaktır."

 -"KAZAN,KAZAN PROJESİ"-

Geçen yıl 180 binden fazla genci bu yönde açılan kurslardan geçirdiklerini ve çok önemli bir kısmının da iş bulduğunu anlatan Bakan Şimşek, şunları kaydetti: "Son bir yılda 1,1 milyon vatandaşımıza iş bulduk. Bu büyük bir başarıdır. Halen işsizlik oranı yüksek gelebilir, yüzde 11 civarında. Fakat size şunu söyleyeyim, bu küresel krizin başladığı 2007 yılı sonundan bu yana ABD’de yaklaşık 8 milyon kişi işini kaybetti, bunun sadece 1,5 milyonu iş buldu. Halen 6,5 milyon kişi açıkta. Yine AB’de 27 ülkede yine bu dönemde net olarak işini kaybedenlerin ve iş bulamayanların sayısı sayısı 2 milyondan fazla.

Türkiye burada çok pozitif anlamda dünyayla ayrıştı. 2007’nin sonundan bu yana ülkemizde yaklaşık 2,2 milyon vatandaşımıza net olarak istihdam imkanı yarattık. Bundan dolayı da işsizlik oranı başlangıçta yükseldi ama sonra çok hızlı bir şekilde düştü. Şu anda biz kriz öncesi işsizlik oranlarına aşağı yukarı gelmiş durumdayız. Ama geldiğimiz nokta yeterli değil. İşte bu yöndeki aktif işgücü politikalarıyla daha çok vatandaşımıza meslek kazandıracağız. Daha fazla istihdam yaratacağız.

Bu kurslar hakikaten çok önemlidir. Bana geçen yıl gelip dediler ki ’böyle böyle bir projemiz var’. Kaynak hiç sorun değil, çünkü burada değerlendirilecek nüfus çok. Çok önemli bir proje 1 milyondan fazla vatandaşımıza önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bu imkanı sunacağız.

Bakın Almanya 2. Dünya Savaşı’ndan sonra eğer çok güçlü bir şekilde tekrar ekonomisini rayına koyduysa hep bu ara eleman ve işbaşında staj politikası ile olmuştur. Yani birkaç ay eğitim alınıyor, sonra sanayideki partnerlerimiz ile bu işin başında makinelerin başında uygulamalı olarak mesleği kazanıyor ve o işi öğreniyor. Sanayicinin ihtiyacı bu, ülkemizin ihtiyacı istihdam, dolayısıyla bu bir kazan kazan projesidir. Yani sizler kazanıyorsunuz, bir meslek kazanıyorsunuz biz devlet olarak kazanıyoruz. Çünkü siz bizim en değerli varlığımızsınız, size istihdam imkanı buluyoruz, Türkiye’nin ekonomisini büyütüyoruz. Sanayicimiz açısından da çok büyük bir fırsat. Neden, çünkü kendi ihtiyaçları olan elemanları rahat bir şekilde o kurslar vasıtasıyla edinebiliyorlar. Sizde bu ülkeye ve topluma  katkıda bulunuyorsunuz."

milliyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.