Uzman Öğretmenlikte Sanal Sınav Komedisi

Uzman Öğretmenlikte Sanal Sınav Komedisi

Uzman Öğretmenlikte Sanal Sınav Komedisi

2006 yılından beri yılan hikâyesine dönmüş olan uzman öğretmenlik sınavında nihayet bir gelişmenin olduğu bilgisi kamuoyuna yansımış durumda; ancak bu defa da sorunu daha da derinleştirecek başka bir komedi endişesi bulunmaktadır. Bu komedi sanal sınav, yani tıpkı Okul Afet ve Acil Durum Yönetimi (ADEY) eğitiminde olduğu gibi internet ortamında yapılan online sınavların benzeri bir komedidir.

 
Nitekim uzman öğretmenlik konusunda Anayasa Mahkemesinin uzman öğretmen olacak öğretmen sayısında uygulanan % 20’lik kotayı ve Hizmetiçi eğitim yoluyla verilen sertifikalara değerlendirme aşamasında puan verilmesini iptal etmesi üzerine yeni bir kanun değişikliği gerekliliği gündeme gelmiş ve bakanlığın bu konuda yoğun! Bir çalışma içerisinde olduğu açıklanmıştı. İşte bu yoğun! Çalışma sona yaklaşmış olmalı ki telekonferans yöntemiyle bakanlık yetkilileri tarafından geçtiğimiz haftalarda okul yöneticilerine verilen eğitim sırasında yöneticilerin bu konudaki ısrarlı soruları üzerine bir bakanlık yetkilisi tarafından çalışmalarda sona gelindiği ve artık bir metnin ortaya çıktığı cevabı verildi. Ancak ne yazık ki bu metnin içeriği ile ilgili herhangi bir bilgi vermedi.
Bu açıklamadan sonra doğal olarak gözler bu metnin içeriğinin ne şekilde olacağına çevrildi ve ciddi bir merak konusu oldu. Çünkü yılan hikâyesine dönmüş olan bu konuda daha önce o kadar çelişkili ve mantık dışı açıklamalar yapıldı ki kafalar iyice karıştı, dolayısıyla da bu metnin içeriğinin nasıl olacağı merak konusu oldu. Nitekim bakanlığın bu konuda basına yansıyan yazılı ve sözlü açıklamalarından hatırlanacağı üzere özetle, öğretmenlik mesleğinin beş basamağa ayrılacağı, online ortamda önce eğitim verilip sonra sınav yapılacağı vb. yönünde açıklamalar yapıldı. Diğer taraftan halihazırda yürürlükte bulunan 1739 sayılı Temel Eğitim Kanununun 43. Maddesinde ise “Sınav yılda bir defa olmak üzere ÖSYM’ce yapılır” şeklinde açık hüküm bulunmaktadır. Tüm bunlar birlikte değerlendirildiğinde ortada ciddi bir kafa karışıklığının olduğu, aslında bakanlığın da bu konuda net bir fikrinin henüz oluşmadığı görülmektedir. İşte bu nedenle bu kafa karışıklığının, bitirildiği söylenen çalışmada netliğe kavuşmuş olma ihtimali üzerine yakında ortaya çıkacağı düşünülen kanun değişikliği taslağı ile netliğe kavuşacağı ümit edilmektedir. Ancak yine de açıklamalar çerçevesinde bir kanun değişikliği taslağı üzerinde çalışma yapılmış ise internet ortamında yapılacak olan “Sanal sınav” komedisi de ortaya çıkacak olan ihtimallerden birisidir ki asıl sorun da buradadır.
Zira öğretmen camiası bu sanal sınav komedisini bizzat ADEY konusunda yaşadı ve hala da yaşamaya devam etmektedir. Nitekim bilindiği üzere ADEY eğitiminde sayfa makul bir okuma süresi kadar ilerlemediği için öğretmenlerin çoğunluğu bu süre içerinde kendi işiyle gücüyle uğraşarak ya da çayını kahvesini içerek yazıları bile okumadan bir sonraki sayfalara ilerleyerek eğitimi başarıyla! Bitirmekte ve zaten google’de dolaşmakta olan sınavın cevaplarını da işaretleyerek hepsi yüzde yüz başarıyla sınavları geçmektedirler.
Eğer uzman öğretmenlik sınavı da sanal ortamda online yapılacaksa bu komediden farklı olmayacaktır. Çok büyük olasılıkla sınavın cevapları ışık hızıyla google’de dolaşacak ve aynı zamanda öğretmenlerin tek elinde telefon olacak ve adeta ülke genelinde telefon ağıyla tüm öğretmenler topyekun bir yardımlaşma örneğiyle bu sınavda yüzde yüz başarı sağlayacaklardır. Olası elektrik kesintileri de işin cabası…Haliyle böyle bir durumda sınav, sınav olmaktan çıkacak ve ulusal bir komediye dönüşecektir. Sonrasında herkesi uzman öğretmen yapamayacağına göre bu defa ya sınav bakanlığın elinde patlayacak ya da yine yargı konusu olarak birkaç yıl daha insanları mağdur etmeye devam edecektir. Kaldı ki herkesin yüzde yüz başarılı olacağı daha başından belli olan bir sınavı yapmanın alemi nedir? O zaman sınav yapmadan herkesi uzman öğretmen yapın olsun bitsin.
Yapılan açıklamalardan hareketle böyle bir komedi ihtimali şimdiden öğretmen camiasını güldürmeye başladığı için biz bu konuda yetkilileri ciddiyete ve aklın yoluna davet ediyoruz. Aklın yolu da sınav konusunda bu ülkede ÖSYM’dir. Zira sınav konusunda herkesin en çok güvendiği kurum ÖSYM olup, her türlü kopya ihtimalinden uzak, sanal değil gerçek, resmi ve ciddi bir sınavı yukarıdaki kanunda da zorunlu bir hüküm olarak yazıldığı üzere bu kurum yapar ve aklın, mantığın gereği de budur.
Ve son bir not: Devlet işleri ciddiyet ister.
 
Memurlar.biz/

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum