Uzayı da çöplüğe çevirdik
İnsanlık yeryüzü ve gökyüzünden sonra uzay boşluğunu da çöplüğe çevirmeyi başardı. Yıllardır uzaya gönderilen uydu, araştırma aracı ve patlayan roketlere ait parçaların sadece küçük bir bölümü kontrol altında. Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve U
EVRENDE YALNIZ DEĞİLİZ
Güneş sisteminin dört buçuk milyar yıl sonra sona ereceğinin altını çizen Evren, insanlığın geleceği ile ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulundu. Satürn Gezegeni'nin Titan isimli uydusunun fiziksel özelliklerinin dünyanın iki buçuk milyar yıl önceki özellikleriyle benzerlik gösterdiğini belirten Prof. Dr. Evren, evrende yalnız olmadığımızı ve insanoğlunun varlığını sürdürmek için başka gezegenlere taşınabileceğini söyledi.
Yapılan araştırmalara göre uzay boşluğu ciddi bir çöp yığınına maruz kalıyor. Gelişigüzel boşlukta savrulan parçalardan 13 bini, en az 10 cm ve daha büyük cisimlerden oluşuyor. 300 milyon hurda parçası ise 1 ila 10 cm büyüklüğünde. Uzmanlara göre sadece bu parçacıklar bile yörüngedeki uydulara ya da uzay araçlarına zarar verebilir. Hatta uzay yürüyüşü yapan astronotları öldürebilir. Uzay çöpleri, yakın gelecekte cep telefonu iletişimi, radyo ve TV yayınlarını da tehdit etmeye başlayacak. İçlerinde Türkiye'nin de bulunduğu 140 ülke bu konuyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor.
EVREN KİMSENİN MALI DEĞİL
Prof. Dr. Evren uzayla ilgili yapılan tüm araştırmalarda Türkiye'den bilim insanlarının da katıldığını önemle belirtiyor. Türkiye'de Uzay Hukuku'nun düzenlenmemesinin birçok olumsuz sonuca sebep olduğunu belirten Evren, 'Son dönemlerde sıkça bahsedilen telefon dinlemelerinden, teknolojik anlamda yaşanan gelişmelere kadar birçok alan uzaya gönderilen uydular aracılığıyla temellendiriliyor. Ancak Uzay kimsenin malı değildir. Buradaki faaliyetlerin muhakkak denetlenmesi gerekir. Aksi takdirde teknolojinin kötüye kullanımını yasallaştırmış oluruz' diye konuştu.
Akşam
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.