Üniversitelilerden müthiş tasarım

Üniversitelilerden müthiş tasarım

Üniversitelilerden müthiş tasarım

Biyomedikal Mühendis adayları birbirinden farklı fikirler geliştirerek sağlık alanında yenilikçi cihazlar tasarlıyor ve ithalat ağırlıklı sektörde boy gösteriyorlar.

Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri, beyin cerrahisinde kullanılabilecek cihaz tasarladı.

Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğrencileri beyin cerrahisinde kullanılabilecek bir cihaz tasarladı. Öğretim Görevlisi Mehmet Yüksekkaya danışmanlığında Biyomedikal Mühendisliği mezunu Mehmet Alp İlker tarafından gerçekleştirilen proje ile beyin cerrahisinde kullanılabilecek robotlar için yeni bir fikir ortaya kondu.

Proje ekibi tarafından yapılan açıklamada, "Beyin cerrahisinde kullanılabilecek ‘cerrahi robot yılan’ başlıklı projede, ‘kaslı kablo’ denilen, akımla boyu değişen özel bir kablo kullanılarak, yılan şeklinde kıvrılarak hareket eden ‘cerrah - robot yılan’ tasarımı araştırılmıştır" denildi.

Klasik eksen hareketleri kullanılarak bir robot yılanının gerçekleştirilmesinin zor ve boyutunun büyük olduğu ifade edilen açıklamada, "Bu nedenle yeterli eksen hareketinin elde edilebilmesi için ‘kaslı kablo’ tercih edilmektedir. Bu projede önemli bir yenilik olarak kaslı kablo kullandık, böylece motorsuz hareket gerçekleştirdik" denildi.

Öğretim Görevlisi Mehmet Yüksekkaya ise bu projenin TÜBİTAK tarafından "Üniversite Öğrencileri Yurtiçi Araştırma Projeleri" programınca desteklenen bir çalışma olduğunu belirtti.

-EKONOMİYE KATKI SAĞLAMASI BEKLENMEKTEDİR-

Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başkent Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Berna Dengiz ise "Başkent Üniversitesi Türkiye’de ilk Biyomedikal Mühendisliği bölümünü kurarken bu günleri hayal etmiş olmalı. Biyomedikal Mühendis adayları birbirinden farklı fikirler geliştirerek sağlık alanında yenilikçi cihazlar tasarladılar" dedi. Dengiz, Biyomedikal Mühendisliği Bölümünün sağlık alanında insanlığın ileri teknolojilere dayalı gereksinimlerini karşılayabilecek çalışmalar yürüterek başarılı projeler yaptıklarını belirtirken, "Ülkemizde sağlık harcamalarının yüzde 85’inin ithalat yoluyla karşılandığı düşünüldüğünde bu projelerin ekonomimize uzun vadede katkı sağlaması beklenmektedir" ifadesinde bulundu.

 memurlar.net

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.