Üniversite sınavında 'çok önemli' değişiklik!

Üniversite sınavında 'çok önemli' değişiklik!

Sınava yaklaşık 2 hafta kala, ÖSYM'den son dakika sürprizi geldi. 1.8 milyon genç etkilenecek...

LYS’lere yaklaşık 2 hafta kala üniversite yerleştirme puanlarının hesaplanma yöntemi değiştirildi. ÖSYM’nin dün yayımladığı kılavuza göre artık yerleştirme puanı hesabında okulların başarısı dikkate alınmayacak. Yalnızca bireysel başarı önemli olacak. Uzmanlar, “Bu uygulamayla en iyi okullar boşalır, parayla not satışı başlar” dedi ÖSYM’den bu yıl üniversiteli olacak gençlere son dakika sürprizi geldi.

Lisans Yerleştirme Sınavları’na (LYS) 2 hafta kala yapılan değişiklikle üniversite yerleştirme puanlarının hesaplanmasında yalnızca bireysel başarı dikkate alınacak. Okulun başarısına göre öğrencinin puanının ağırlıklandırılması yani AOBP uygulaması son buldu. Uzmanlar son dakika duyurulan değişikliğin “öğrencileri gafil avlandığını”, önümüzdeki yıllarda da fen ve Anadolu liselerinin boşalacağını, okulların sahte yüksek notlar vermeye başlayacağını söylüyor. ÖSYMdün eğitimsistemini 4+4+4 şeklinde değiştiren 6287 sayılı kanunda yer alan ve yükseköğretime yerleştirme puanlarının hesaplanmasında değişiklik getiren düzenlemeye göre yeni kılavuz yayımladı. Yeni hesaplama sistemi bu yıl YGS’ye giren ve önümüzdeki ay yapılacak LYS’ye katılacak öğrencileri etkiliyor.

AOBP ORTADAN KALKTI
 Yeni değişikliğe göre artık okulların başarısı yerleştirme puanlarında etkili olmayacak. Çünkü okulun başarısını da dikkate alan Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı (AOBP) artık olmayacak. Bunun yerine Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) yani öğrencinin diploma notu dikkate alınacak. Bu notun da yüzde 12’si yerleştirme puanına eklenecek. YÖK’ten bir yetkili “Eşitsizlik giderildi” derken, eğitimciler uygulamanın başarılı fen ve Anadolu liselerinin sonu olacağını söylüyor.

YENİ HESAPLAMA SİSTEMİ
 Yeni hesaplama yöntemine göre eskiden ortaöğretimbitirme başarı notlarının en küçüğü 100 en büyüğü 500 iken bu kez en düşüğü 250 en büyüğü de 500 olarak hesaplanacak. Bu puanın da yüzde 12’si öğrencininmerkezi sınavdan aldığı puana eklenecek. Böylece öğrenciler OBP’den en düşük 12, en yüksek 60 alırken, bu kez en düşük 30, en yüksek 60 alacak.

AĞIRLIKLANDIRMA NEDİR?
 Ortaöğretim Başarı Puanı’nın ağırlıklandırılmasında bir okulun tüm öğrencilerinin YGS-1 ve 2 ortalamaları alınıyor ve okulun sayısal, YGS-3 ve 4 ortalamalarından sözel, YGS-5 ve 6 ortalamalarından da eşit ağırlık ortalaması bulunuyordu. Bireysel OrtaöğretimBaşarı Puanı da buna göre ağırlıklandırılarak, öğrencinin yerleştime puanları için kullanılacak Ağırlıklı OrtaöğretimBaşarı Puanı oluşturuluyordu. Uzmanlar bu uygulamanın özellikle sınav başarıları yüksek okullarda okuyan “ortalama” öğrencileri etkileyeceğini vurguluyor

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.