Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği (UAESEB) 16. Temsilciler Kurulu Toplantısı Kosova’da Gerçekleştirildi

Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği (UAESEB) 16. Temsilciler Kurulu Toplantısı Kosova’da Gerçekleştirildi

Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği (UAESEB) 16. Temsilciler Kurulu Toplantısı, 23-27 Haziran 2024 tarihinde Kosova’nın Prizren şehrinde gerçekleştirildi.

Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Kuzey Makedonya, Romanya, Kosova ve KKTC’den eğitim sendikası temsilcilerinin de katıldığı toplantıda, eğitim, diplomasi, dış politika gibi pek çok konu masaya yatırılarak, önemli başlıklar hakkında istişarelerde bulunuldu.

Toplantıya, Türk Eğitim-Sen ve Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği (UAESEB) Genel Başkanı Talip Geylan, Kosova Türk Öğretmenler Derneği Başkanı Erol Kala,Azerbaycan Tahsil İşçileri Azad Hemkarlar İttifakı Katibi Zafer Memmedov, Kıbrıs Türk Memur-Sen Genel Başkanı Akın Manga, Ufuk Derneği Başkan Vekili Cabir Doko,Türk Eğitim-Sen Genel Merkez Yöneticileri ve üye kuruluşların temsilcileri de katıldı.

UAESEB ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan ve beraberindeki heyet,24.06.2024 tarihinde Kosova programı kapsamında Prizren Başkonsolusu Sayın Celal Doğan’ı makamında ziyaret etti.

Aynı gün Genel Başkan Geylan ve beraberindekiler Kosova Türk Temsil Heyeti Başkanlığı’nı ziyaret etti. Geylan; “TSK’nın, Kosova’da barış ve huzurun güvencesi olmasının yanı sıra, eğitimden alt yapı hizmetlerine kadar birçok alanda yürüttüğü faaliyetleriyle, başta soydaşlarımız olmak üzere, tüm Kosovalıların güven ve sevgisine mazhar olmasını memnuniyetle müşahede ettim. Rabbim ayaklarına taş değdirmesin.” dedi.

Akşam ise heyet Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği üyesi Kosova Türk Öğretmenler Derneği’nin 30. kuruluş yıldönümü programına katıldı. Programda bir konuşma yapan Genel Başkan, “Ses bayrağımız Türkçe’nin yaşatılması, korunması ve öğretilmesi yolunda fedakârlıkla büyük gayret ortaya koyan meslektaşlarımı tebrik ediyorum. Genel Başkan Erol Kala’nın şahsında, bayrağı yere düşürmeyen kıymetli emektarlarımıza şükranlarımı sunuyorum. Nice otuz yıllara” dedi.

Genel Başkan Talip Geylan ve beraberindeki heyet, 25.06.2024 tarihinde de Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği (UAESEB) 16. Temsilciler Kurulu Toplantısı’nı gerçekleştirdi.

Ardından heyet, Kosova Türk Öğretmenler Derneği’ne geçerek, Kosova’da Türkçe eğitimi sürdüren, dilimizin ve kültürümüzün korunması için büyük hizmetler ifa eden öğretmenler ile sohbet etti.

Kosova Mamuşa Belediye Başkanı Abdülhadi Krasniç’i de ziyaret eden Genel Başkan Geylan, “Mamuşa Belediyesi Kosova’daki tek Türk belediye başkanlığı. Başarılı hizmetleriyle büyük memnuniyet uyandırmış. Tebrik ediyorum. Sayın Başkana nazik konukseverliğinden ötürü çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Heyet daha sonra Kosova Cumhuriyeti Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka’yı, Türkiye Cumhuriyeti Kosova Büyükelçisi Sayın Tunç Angılı’yı ve Murat Hüdavendigar’ın türbesini ziyaret etti.

Bir milletin ruhunu şekillendiren en güçlü araç eğitimdir.

Kosova’da gerçekleştirilen Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği’nin 16. Temsilciler Kurulu Toplantısı’nın açılış konuşmasını UAESEB ve Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan yaptı.

UAESEB’in hem yerel hem de bölgesel sorunların çözümünde ve evrensel taleplerin uluslararası düzeyde dile getirilmesinde önemli bir rol üstlendiğini kaydeden Genel Başkan Geylan; “Bir milletin ruhunu şekillendiren en güçlü araç eğitimdir. Eğitim, sadece bilgi ve beceri kazandırmakla kalmaz, aynı zamanda bireylerin ve toplumların karakterini, değerlerini ve kültürel mirasını da besler. Hızlı değişimlerin ve dönüşümlerin yaşandığı bir çağda, bu değişimlerin etkilerini anlamak, değerlendirmek ve bu etkilerle başa çıkmak için hep birlikte çözümler üretmemizi zorunlu kılmaktadır. Günümüz dünyasında, insanlar, devletler, kurumlar ve bireyler birbirlerine daha sıkı bağlarla bağlıdır. Eğitim, sağlık, güvenlik, diplomasi, teknoloji transferi, ortak yatırım, dış tehditlere karşı birlik olma ve kamuoyu oluşturma gibi pek çok alanda uluslararası iş birliği gerekmektedir. Bu iş birliğinin sadece devletler ve kurumlar arasında değil, aynı zamanda bireyler ve meslek grupları arasında da gerçekleşmesi günümüzde bir zorunluluk olarak görülmektedir.

İşte bu noktada, Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği, geçmişten günümüze pek çok ortak noktası bulunan eğitim çalışanlarının kurmuş olduğu meslek birliklerinin ve sendikaların uluslararası hüviyette bir üst kuruluşu olarak doğmuştur. Bu birlik, hem yerel hem de bölgesel sorunların çözümünde ve evrensel taleplerin uluslararası düzeyde dile getirilmesinde önemli bir rol üstlenmektedir. Üye kuruluşların iş birliğiyle eğitim ve bilim çalışanlarına yönelik uluslararası düzeyde çalışmalar yaparak, mensuplarında oluşturduğu memnuniyet ile kendisini pek çok kez ispat etmiştir.” dedi.

Türk Dünyası’nın eğitim öğretim alanında bir araya gelmesi, geleceğe umutla bakmamızı sağlayan en önemli adımlardan biridir.

Eğitimin, sadece bireylerin değil, milletlerin ve devletlerin de kalkınmasında en temel unsur olduğunun altını çizen Genel Başkan Geylan, “Türk Devletleri Teşkilatı’nın almış olduğu kararların, Türk Dünyası genelinde faaliyet gösteren teşkilatların öncülüğünde Türk Üniversiteler Birliği, Türk Dünyası Akademik Dizini, Ortak Müfredat gibi pek çok çalışma yıllar içerisinde UAESEB tarafından alınan tavsiye kararlarının sonrasında vücut bulma yolunda ilerlemektedir. Nitekim, TRT’nin yapmış olduğu kültürel çalışma program ve belgesellerde de aynı izdüşümü görüyoruz.

UAESEB’in daha önce yapılan Temsilciler Kurulu toplantılarının tavsiye kararları incelendiğinde, bunlar gibi pek çok konuda fikir ve düşünce olarak öncü olduğumuz açıkça görülmektedir.

Bu tablo, Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği’nin doğru adımlar attığını, üye kuruluşlarından gelen talep ve önerileri tavsiye kararı haline getirerek yerinde işler yaptığının ve kamu otoriteleri tarafından takip edildiğinin açık göstergesidir.

Türk Dünyası’nın eğitim öğretim alanında bir araya gelmesi, geleceğe umutla bakmamızı sağlayan en önemli adımlardan biridir. Eğitim, sadece bireylerin değil, milletlerin ve devletlerin de kalkınmasında en temel unsurdur. Türk Dünyası’nın köklü geçmişi, zengin kültürel mirası ve güçlü dil birliği, bizleri birbirimize daha sıkı bağlarla bağlamaktadır. Bu bağlar, geleceğe daha güçlü adımlarla ilerlememizi sağlayacak en önemli dayanaklarımızdır.

Eğitim, geleceğimizi şekillendirecek en önemli güçtür. Bu gücü doğru kullanmak, milletimizin ve devletlerimizin geleceğini aydınlatmak için birlikte çalışmamızı gerekmektedir. Dünya ölçeğinde eğitim öğretimin önemini kavrayarak, birlik ve beraberlik içinde, ortak değerlerimizi yücelterek geleceğe umutla bakabiliriz. İşte bu umut, bizi daha aydınlık yarınlara taşıyacak en değerli hazinemizdir.” şeklinde konuştu.

Türk dilli, Türk kültürlü ve Türk soylu halkların, akraba toplulukların ve Türk kimlikli devletlerin bir araya gelmesi, dilde fikirde ve işte birlik şuurunun yüzlerce yıl önce atılan tohumlarının bir meyvesi olarak algılanmalıdır.

Türk Dünyası’nın birbirine daha da yaklaşmasında; eğitim, kültür, ekonomi gibi konularda işbirliğinin geliştirilmesinin önemli olduğunu söyleyen Geylan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kökleri aynı ve ortak hedefleri olan Türk milletine mensup boyların oluşturduğu Türk Dünyası’nın 16. Yüzyıldan itibaren tarihi ve coğrafi nedenler ile birbirleri ile irtibatı zayıflamaya başlamıştır. Bu durum 19. Yüzyılın sonlarına kadar devam etmiş, 20. Yüzyılda ise ortaya çıkan sevindirici gelişmeler Türk Dünyası’nın birbirine daha da yaklaşmasına; eğitim, kültür, ekonomi gibi çeşitli uluslararası alanlarda işbirliğini geliştirip önemli konularda birbirlerini desteklemesine imkân vermiş, günümüz şartları ise bu durumu zorunlu kılmıştır.

Türk Dünyası, Türk halklarının ortak kültürel, tarihi ve dilsel bağlarına dayanan bir kavramdır. Bu kavram, Türk halklarının coğrafi olarak yayıldığı geniş bir alana atıfta bulunur ve Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Irak, Suriye, Özbekistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Makedonya, Kosova, Romanya başta olmak üzere diğer tüm Türk topluluklarını içerir.

Türk dilli, Türk kültürlü ve Türk soylu halkların, akraba toplulukların ve Türk kimlikli devletlerin bir araya gelmesi, dilde fikirde ve işte birlik şuurunun yüzlerce yıl önce atılan tohumlarının bir meyvesi olarak algılanmalıdır.”

Türk Dünyası 2040 Vizyonunun kilidi eğitim, bunu açacak ise Türk eğitim çalışanlarıdır.

Türk Dünyası’nın kendisini tanıması ve geleceğe yönelik vizyon belirlemesi için “Türk Dünyası Eğitim Strateji Belgesi” hazırlanması gerektiğini bildiren Genel Başkan; “Bu yıl, vefatının 100. yılında adına yaraşır etkinliklerle anmaya çalışacağımız Ziya Gökalp başta olmak üzere, Gaspıralı İsmail Bey, Zeki Velidi Togan, Mustafa Kemal Atatürk, İsa Yusuf Alptekin, Ebulfeyz Elçibey, Muhtar Avezov, Cengiz Aytmatov, Dr. Sadık Ahmet ve Doç. Dr. Necdet Koçak gibi büyük fikir ve devlet adamlarının emek ve gayretleri, Türk Dünyası’nın ortak bilincinin zihinlerde kök salmasını sağlamıştır. Bu büyük isimler, yalnızca kendi dönemleri için değil, bugün de ilham vermeye devam etmektedir.

Türk soylu halkların kültür açısından bir araya gelmelerinde eğitimin ve eğitimcilerin rolü, çok özel bir öneme sahiptir. Bu nedenle, Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği (UAESEB) çatısı altında bir işbirliği ve çalışma ortamı oluşturmak, Türk Dünyası’nın kendisini tanıması ve geleceğe yönelik vizyon belirlemesi çok önem arz etmektedir. Bu kapsamda, bir TÜRK DÜNYASI EĞİTİM STRATEJİ BELGESİ hazırlanmalı ve Türk Dünyasını ve Türk Soylu halkları hem kendileri hem de dünya insanlığı için doğru yönlendiren bir öngörü manzumesi ortaya çıkarılmalıdır. UAESEB üyesi kuruluşlar olarak bu bizim çağrımız, hedefimiz ve dileğimizdir.

Türk Dünyası 2040 Vizyonunun kilidi eğitim, bunu açacak ise Türk eğitim çalışanlarıdır. Türk Devletleri Teşkilatı tarafından belirlenen TÜRK DÜNYASI 2040 VİZYONU, tarihi bir kırılma noktasına işaret ediyor. Bu vizyon, finansal bağımsızlık, bürokratik işlemlerin hızlandırılması, ulaşım ağlarının güçlendirilmesi ve verimli ticari altyapının geliştirilmesi gibi hedeflerle Türk devletlerinin ekonomik geleceğini şekillendirmeyi amaçlıyor.

Ancak bu büyük hedeflere ulaşmanın en önemli şartı, nitelikli ve sürdürülebilir bir eğitim sistemine sahip olmaktır. Eğitim, bir toplumun kalkınmasında en kritik rolü oynayan unsurdur. Türk Devletleri Teşkilatı, tarihi ve kültürel bağları güçlendirmek, ortak değerleri yaşatmak ve birlikte geleceği inşa etmek için eğitime de hak ettiği önemi vermelidir. 2040 Vizyonu’nda belirlenen hedeflerin gerçekleşmesi, ancak eğitim öğretim sistemine yapılacak ciddi yatırımlarla mümkündür.” ifadelerini kullandı.

Yeni nesillerin, dijital ekonomi ve teknoloji yoğun bir dünyaya hazırlanması için eğitim müfredatlarının güncellenmesi gerekmektedir.

Türk Dünyası’nın AFAD’ının kurulması ve okullarda öğretim programlarına iş birliği ve eşgüdüme yönelik çalışmalarının içine girmesi gerektiğini belirten Talip Geylan, “Semerkant’ta düzenlenen ekonomiden sorumlu Bakanlar toplantısında, Türk Devletleri Teşkilatı üyelerinin ortak finansal girişimlere yönelik adımlar atması, ticari altyapının güçlendirilmesi ve bürokratik işlemlerin hızlandırılması gerektiği vurgulanmıştır. Bu hedeflere ulaşmak için teknolojik altyapının yenilenmesi, dijital dönüşümün sağlanması ve dördüncü sanayi devrimine ayak uydurulması elzemdir. Ancak bu dönüşüm, sadece teknolojiye yapılan yatırımlarla değil, aynı zamanda bu süreci hazırlayacak insan gücünü yetiştirmek ve eğitim çıktılarını planlamakla mümkün olacaktır.

Yeni nesillerin, dijital ekonomi ve teknoloji yoğun bir dünyaya hazırlanması için eğitim müfredatlarının güncellenmesi gerekmektedir. Okullarımızda verilecek kaliteli eğitimle, geleceğin liderleri, mühendisleri, bilim insanları ve girişimcileri yetiştirilecektir.

Bununla birlikte Türkiye’de ve Doğu Türkistan, Kazakistan ve Kırgızistan’da yaşanan depremler, Kazakistan ve Kırgızistan’da yaşanan sel felaketleri doğal afetlere ilişkin ortak eğitim çalışmaları yapılması zaruri bir hal almıştır. Bu konuda ivedilikle Türk Dünyası’nın AFAD’ının kurulması, okullarda öğretim programlarına iş birliği ve eşgüdüme yönelik çalışmaların içine girmesi gerekmektedir.

Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan yeni eğitim müfredatında Türk Dünyası, Türkistan ifadeleri ve Türk kültürünün temel dinamiklerine ilişkin hususlar müfredata eklenmiştir. Bu kapsamda Türk Dünyası’nda Türk Devletleri Teşkilatı’nda yer alan bütün ülkelerde eğitim programlarının aynı iz düşümle Türk Devletlerini yakınlaştırıcı, Türk soylu halkları kucaklaştırıcı ilkeler ile hazırlanması konusunda adımlar atılmalıdır. UAESEB olarak bu konuda hiçbir görevden kaçmadan sorumluluk almaya hazır olduğumuzu bir kez daha dile getiriyoruz.” dedi.

Eğitim çalışanlarının daha iyi şartlarda çalışabilmesi, mesleki gelişimlerinin desteklenmesi ve modern eğitim araçlarıyla donatılması için kaynakların artırılması gerekmektedir.

Türk devletlerinin ortak eğitim politikaları geliştirmesi, öğrenci ve öğretmen değişim programları düzenlemesi ve ortak projeler üretmesi bu sürecin önemli adımları olarak tarihe not düşüldüğünü bildiren Geylan, “Akademisyen ve öğretmenlerin eğitimi ve sürekli mesleki gelişimleri de bu vizyonun hayata geçirilmesinde kritik bir rol oynamaktadır. Eğitim çalışanlarına yapılan yatırımlar, öğrencilerin niteliğini ve başarısını doğrudan etkileyecektir. Bu nedenle, eğitim çalışanlarının daha iyi şartlarda çalışabilmesi, mesleki gelişimlerinin desteklenmesi ve modern eğitim araçlarıyla donatılması için kaynakların artırılması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Üye ve gözlemci devletlerarasında bilimsel ve teknolojik işbirliğinin geliştirilmesine yönelik ortak araştırma ve projeleri desteklemek için bir “Finansman Mekanizması” oluşturulmalıdır.

Türk Dünyası’nın manevi ve kültürel birliğinin güçlenmesi için önemli adımlar atıldığını kaydeden Geylan, “UAESEB olarak, Türk Devletleri Teşkilatı’nın ortaya koymuş olduğu çalışmaları kendi faaliyet alanlarımızda desteklemeye gayret ediyoruz. Türk Dünyası 2040 Vizyonu Strateji Belgesi’ni üye devletlerin geniş hedefleri göz önüne alınarak, diğer ülkeler ve uluslararası kuruluşlarla olumlu etkileşim için başat bir yol haritası olarak görüyor ve büyük önem atfediyoruz.

Geleceğe yönelik yapılan büyük yatırımların yanında, Türk Dünyası’nın manevi ve kültürel birliğini güçlendirmek için de önemli adımlar atılmaktadır. UAESEB tavsiye kararlarında da daha önce ifade etiğimiz Türk Üniversiteler Birliği’nin kurulması bu yolda atılmış sevindirici bir gelişmedir. Üye Devletlerde daha iyi iletişim sağlamak için alfabe ve terminolojide birliğin sağlanması adına kapasite oluşturulması, ulusal kültür, eğitim ve gençlik politikalarının daha fazla uyumlaştırılmasının sağlanması, Türk Devletleri Teşkilatı bölgesinin akademik ve bilimsel araştırma, öğrenme ve yenilik merkezi haline getirilmesi hedeflenmektedir. Türk kültürünün, değerlerinin, geleneklerinin, sanatının ve ortak mirasının işbirliği içinde ortak çabalarla dünya çapında tanıtılması, Türk Dünyası’nda birlik, beraberlik ve dayanışma bilincine sahip bir nesil yetiştirmek amacıyla gençlik hareketliliği, değişimi ve eğitimi konularında ortak projelerle gençlik işbirliğinin kapsamlı bölge içi işbirliğinin vazgeçilmez bir unsuru haline getirilmesi büyük bir önem arz etmektedir. Üye ve gözlemci devletler arasında bilimsel ve teknolojik işbirliğinin geliştirilmesine yönelik ortak araştırma ve projeleri desteklemek için bir “Finansman Mekanizması” oluşturulması ve gençliği beyin göçünün engellenmesi ve şiddet içeren dış unsurlar tarafından kullanılması tehdidinden korumak için ortak çabaların yoğunlaştırılması gibi adımlar, Türk Dünyası’nın daha parlak bir geleceğe doğru ilerlemesinde önemli rol oynayacaktır.” sözlerine yer verdi.

Yapay zekâ ve bilişim teknolojileri, uzay çalışmaları ve diğer bilimsel araştırmalar için Türk Dünyası Bilimsel Araştırma Üssü’nün kurulmasını öneriyoruz.

UAESEB olarak, bu vizyonun gerçekleşmesi için tüm üyelerimizle birlikte çalışmaya ve bu hedefler doğrultusunda somut adımlar atmaya devam edeceklerini belirten Genel Başkan Geylan, “Uluslararası Avrasya Eğitim Sendikaları Birliği (UAESEB) olarak, Türk Dünyası’nın bilimsel, kültürel ve eğitim alanlarında daha ileriye gitmesi için önemli adımlar atmaya kararlıyız. Yapay zekâ ve bilişim teknolojileri, uzay çalışmaları ve diğer bilimsel araştırmalar için “Türk Dünyası Bilimsel Araştırma Üssü’nün” kurulmasını öneriyoruz. Ayrıca, zengin dil mirasımızı yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla bir Türk Dili Müzesi kurulmasını, Türk Kültürel Kimliği ve Mirasının Envanterinin çıkarılmasını ve Türk Dünyası Kütüphaneleri arasında işbirliğinin artırılmasını hedefliyoruz. Milli Eğitim Bakanlıkları Koordinasyon Kurulu’nun oluşturulması, eğitim politikalarının uyumlaştırılması ve Çift Diploma Programları ile öğrenci hareketliliğinin teşvik edilmesi de öncelikli hedeflerimiz arasındadır.

Bu girişimler, Türk devletleri arasında daha güçlü bağlar kurulmasına ve ortak kültürel ve bilimsel projelerin hayata geçirilmesine olanak sağlayacaktır. Türk Dünyası’nın birliğini ve gücünü pekiştirecek bu çalışmalarla, hem geçmişimize sahip çıkacak hem de geleceğimizi sağlam temeller üzerine inşa edeceğiz. UAESEB olarak, bu vizyonun gerçekleşmesi için tüm üyelerimizle birlikte çalışmaya ve bu hedefler doğrultusunda somut adımlar atmaya devam edeceğiz. Bu çağrıya kulak veren tüm paydaşlarımızı, bu büyük davanın bir parçası olmaya çağırıyoruz.

Bu sene hem ömrünü Türk Dünyası sevdasına ve Türk birliğine adamış büyük dava ve fikir adamı Ziya Gökalp’in vefatının 100. Yılı olması münasebetiyle UAESEB ve Türk Eğitim Sen tarafından Antalya’da düzenleyeceğimiz 5. Türk Dünyası Eğitim Bilimleri ve Sosyal Bilimler Kongresi’ne bütün UAESEB üyesi kuruluşlarımızın katılımını bekliyoruz.

Sözlerimi, bütün Türk illerinde, herkesin bolluk içinde, mutlu ve adil bir yaşam sürmesini, kaynakların eşit bölüşüldüğü bir düzenin hakim olmasını, çocuklarımızın aydınlık yarınlara her gün biraz daha yaklaştığı, Türk devletlerinin ordularının her geçen gün daha da güçlendiği bir gelecek hayal ederek, hep daha iyiye ve daha güzele doğru koştuğumuz bu yolda, gerçekleştireceğimiz Temsilciler Kurulu Toplantımızda Türk Birliği’nin gerçekleşmesine inşallah önemli katkılar sağlayacağı temennileri ile bitirmek istiyorum.

UAESEB Temsilciler Kurulumuzun başarılı geçmesini ve hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

Sizleri en derin saygılarımla selamlıyor, her birinizin kanatlarınızın ucunun kırılmamasını, gölgelice kaba ağaçlarınızın kesilmemesini, yerli karadağlarınızın yıkılmamasını, görklü sularınızın kurumamasını diliyorum.

Kadir Mevla bizleri namerde muhtaç etmesin, ak-boz atlarınız koşarken sürçmesin, artsın eksilmesin, taşsın dökülmesin.

Yürekten inanıyorum ki, hep birlikte daha güçlü, daha müreffeh ve daha diri bir Türk Dünyası inşa edeceğiz.” değerlendirmesinde bulundu.

UAESEB Sonuç Bildirgesi İçin Tıklayınız.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.