UEYDER’ nin Kanun Değişikliği Teklifi Taslak Metni

UEYDER’ nin Kanun Değişikliği Teklifi Taslak Metni

UEYDER' nin Kanun Değişikliği Teklifi Taslak Metni

Taslak metinlerinin havada uçuştuğu bugünlerde; İl/İlçe milli eğitim şube müdürü, ilçe milli eğitim müdürü ve il milli eğitim müdür yardımcılarının mali haklarının iyileştirilmesi ile ilgili UEYDER Başkan Yardımcısı ve sitemiz yazarı Davut ÇALIŞKAN’ın hazırladığı Bazı Kanun Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi taslağını yayınlıyoruz. Böyle bir teklifin yasallaşması halinde şube müdürlerinin mali hakları ile ilgili problemleri çözülecektir.

14/7/1965 TARİHLİ VE 657 SAYILI DEVLET MEMURLARI KANUNUN BAZI MADDELERİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ

MADDE 1- 14/7/1965 Tarihli VE 657 SAYILI Devlet Memurları Kanunun 43 üncü maddesinin eki I sayılı cetvelde yer alan, I- GENEL İDARE HİZMETLER SINIFI ” bölümünün “(g)” bendinin son paragrafından sonra aşağıda ki unvanı sayılanlar eklenmiştir.

g) … İlçe milli eğitim müdürü, il/ilçe milli eğitim şube müdürü, il milli eğitim müdür yardımcısı, merkez teşkilatı şube müdürü,

MADDE 2- 657 sayılı kanunun 152 inci maddesinin “II- Tazminatlar” kısmının B- ÖZEL HİZMETLER TAZMİNATLARINI içeren 2 sayılı cetvelde yer alan Grup 7 nin 9. Maddesinden sonra gelmek üzere,

10) İlçe milli eğitim müdürü, il/ilçe milli eğitim şube müdürü, il milli eğitim müdür yardımcısı, merkez teşkilatı şube müdürü hükmü

Eklenmiştir.

MADDE 3- Bu kanun yayımı tarihinde yürürlüğü girer.

MADDE 4- Bu kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

GENEL GEREKÇE

Milli Eğitim Bakanlığımız da il/ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görev yapan yöneticilerin (ilçe milli eğitim müdürü, il/ilçe milli eğitim şube müdürü, merkez teşkilatı şube müdürü, il milli eğitim müdür yardımcısı) mali hakları yetki ve sorumlulukları ile ters orantılı hale gelmiştir. Okul yöneticisi iken bu görevlere atanan ilçe yöneticilerinin, mali hakları azalmaktadır. Görevde yükselirken mali hakların azalmasının mantıklı izahı bulunmamaktadır. Bu durum, Milli Eğitim Bakanlığında çalışma barışını bozmaktadır.

Anayasanın 55. maddesinde “Devlet çalışanların yaptıkları işe uygun adaletli bir ücret elde etmeleri ve diğer sosyal yardımlardan yararlanmaları için gerekli tedbirleri alır” Hükmü bulunmaktadır. Yaptıkları iş ve yüklendikleri sorumluluk ile maaşları eşit değildir. İlçede ki tüm eğitim öğretim faaliyetlerinden ve her türlü milli bayram ve törenlerden sorumlu tutulan yöneticiler, astları olan yatılı okul yöneticileri kadar maaş alamamaktadırlar

2 Kasım 2011 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 666 sayılı KHK ile tüm ilçe yöneticilerinin ek ödeme gösterge rakamı %170 e yükseltilmiştir. Daha önce ek ders ücreti adı altında ücret alan ilgili müdürlerin de ek ders ücreti kaldırılarak, ek ödemeden yararlanmaları sağlanmıştır. Bu yerinde bir karar olmuştur. Ayrıca tüm ilçe müdürlerinin(müftüler hariç) özel hizmet tazminatı 2 sayılı cetvelde %135 olarak belirlenmişti.

Ancak; İlçe müftülerinin özel hizmet tazminatı, %170 olarak belirlendi. İlçe müftüleri lehine yapılan bu pozitif ayrımcılık, eşit işe eşit ücret ilkesine aykırıdır. Aslında eşit işe eşit ücret diye bir politika olamaz. Aynı unvandakilere eşit ücret tabiri daha doğrudur. Bu nedenle; İlçede görev yapan tüm ilçe müdürlerinin özel hizmet tazminatının %175 olarak belirlenmesi, gerekmektedir.

Ayrıca aynı unvanda görev yapan şube müdürlerinin bir kısmı 2200 ek gösterge üzerinden emekli olmakta, bir kısmı ise eğitim öğretim hizmetleri sınıfından bu kadrolara yükselmeleri dolayısıyla 3000 ek göstergeden yararlanmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığında aynı unvanda görev yapan şube müdürleri farklı mali haklara sahiptirler. Bu durum; Anayasamızın 10. Maddesinde ifadesini bulan eşitlik ilkesine aykırıdır.

İl/ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görev yapan yöneticiler, (ilçe milli eğitim müdürü, il/ilçe milli eğitim şube müdürü, il milli eğitim müdür yardımcısı) emekli olduklarında ağır ekonomik şartlar altında ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanmaktadırlar. Görev yaparken aldıkları maaşın ancak yarısını alabilmektedirler. Birçok yönetici bu neden ile emekli olmamaktadır. Yönetici kadroları yaşlanmaktadır. Yöneticiler, 65 yaşını beklemektedirler.

Yıllarca il/ilçelerin en üst yönetim kademelerinde görev yapan yöneticiler; emekliye ayrıldıklarında çalışırken aldığı maaşın hiç olmazsa 2/3 ünü alabilmelidirler.

Bu amaçla hazırlanan Kanun Teklifi ile;

- İlçe milli eğitim müdürü, il/ilçe milli eğitim şube müdürü, il milli eğitim müdür yardımcısı maaşlarının 252 TL arasında arttırılması,

- Emekli ilçe milli eğitim müdürü, il/ilçe milli eğitim şube müdürü, il milli eğitim müdür yardımcısı maaşlarının 334 TL arttırılması,

Öngörülmektedir.

 

 

MADDE GEREKÇELERİ

  1. 1-Özellikle ilçe milli eğitim müdürü, il/ilçe milli eğitim şube müdürü, merkez teşkilatı şube müdürü, il milli eğitim müdür yardımcılarının emekli aylıklarında iyileştirme yapmak amacıyla 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 43. Maddesinin ekli cetvelde yer alan yukarıda sayılan unvandaki yöneticilerin ek göstergelerini yükseltmektedir.

MADDE 2_ ilçe milli eğitim müdürü, il/ilçe milli eğitim şube müdürü, merkez teşkilatı şube müdürü, il milli eğitim müdür yardımcılarının maaşlarında iyileştirme yapmak amacıyla 657 sayılı kanunun 152 nci maddesinde yer alan Özel Hizmet Tazminat oranlarını yükseltilmektedir.

MADDE 3- Yürürlük maddesidir

MADDE 4- Yürürlük maddesidir.

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

İlçe milli eğitim müdürü, il/ilçe milli eğitim şube müdürü, merkez teşkilatı şube müdürü, il milli eğitim müdür yardımcılarının mali haklarının iyileştirmesi amacıyla hazırlanan 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun Bazı maddelerinde Değişiklik yapılması Hakkında Kanun teklifi gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur.

Gereğini saygılarımla arz ederim.

……..

…… Milletvekili

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.