UEYDER, "Ek ödeme ne kadar olmalıdır"

UEYDER, "Ek ödeme ne kadar olmalıdır"

Ek ödeme gösterge rakamı nasıl belirlenmelidir

Şube müdürleri ve diğer personele ödenecek ek ödeme rakamı göstergeleri belirlenirken, diğer kurumlarda aynı unvan ile çalışan yöneticilerin maaşları ölçü olarak alınmamalıdır. Ast üst ilişkisine bakılarak, Milli Eğitim Bakanlığında bozulan çalışma barışına katkı sağlanmalıdır.  

Ek ödeme ile ilgili rakamlar gelecek hafta içerisinde açıklanacak. Hatta hafta başında Salı ya da Çarşamba günü bu rakamlar açıklanabilir. Bu rakamların, bugün kazanılmış haklardan geri olmayacağı kesin. Ancak yöneticilere daha önce ödenen ek ders ücretleri ile ilişkilendirilerek, gösterge rakamları kesinleşir ise, büyük bir hayal kırıklığı yaşanacaktır. Şubat 2011 tarihinde Maliye Bakanlığına gönderilen,  yılan hikâyesine dönen ek ders ücreti taslağında ki gibi ümitler suya düşecektir.

Şimdi durum farklı ama beklentiler aynı! Bu kadrolarda görev yapanlar; ast üst ilişkisine dolayısıyla hiyerarşiye paralel bir ek ödeme miktarı beklemektedirler. Diğer bakanlıklarda çalışanların da emsal alınmasını istemiyoruz. İlçelerde,  diğer ilçe yöneticilerinin maaşları ile eşitlik sağlamak doğru değildir. İş yüküne,  yetki ve sorumluluğa bakmak gerekir. Herkesi aynı potaya koymak adaletsizliklerin artmasına neden olacaktır. Hep ifade ediyoruz; ilçelerde havadan maaş alan ilçe müdürleri var! Meteoroloji müdürü!  Görevi,  gökyüzü hareketlerini 3-5 personelle izlemekten ibaret. Şimdi ilçe milli eğitim müdürünün maaşını meteoroloji müdürü, nüfus müdürü, yazı işleri müdürü, tarım müdürü ile eşitlemeye çalışmak hangi mantık ile açıklanabilir. Eşit işe eşit ücret hikâyesi ile mi?

 Bakanlığımız, il eğitim denetmenin, şefin ve genel idarede görev yapan yöneticilerin iş yükü ile diğer bakanlıklarında aynı unvanla çalışanları karşılaştırmalıdır. Hafta da 5–10 yazı yazılan kurumlar ile haftada yüzlerce yazı yazılan il/ilçe MEM müdürlüklerinde çalışan şeflerin maaşlarını eşitlemek insaflıca bir yaklaşım olmayacaktır. Şeflere  %120 ün üzerinde şube müdürlerine ise %175 in üzerinde ek ödeme gösterge rakamı tespit edilmelidir. Bu rakamlar belirlenirken de okul yöneticilerinin maaşları ile şube müdürlerinin maaşları karşılaştırılmalıdır. Bir okul yöneticisinin ek ders dâhil 3200TL ye kadar maaş aldığını düşünmek ona göre hesap yapmak gerekir.

İl eğitim denetmenlerinin de sıkıntısı benzerdir. Denetlediği kurumda ki yöneticilerden daha az mali haklara sahip olması doğru değildir. İl vergi denetmenlerinin mali haklarına bakıp bir gösterge rakamı belirlemek adaletli olmayacaktır. Hep ifade ediyoruz, iş yükleri bir değildir… Okul denetimi yapan bir il eğitim denetmenin; okul müdürü, müdür başyardımcısı, müdür yardımcısından daha az mali haklara sahip olmasının bir izahı olamaz.

Hiyerarşik yapıya ters oranda gelişen mali haklar, çalışanların şevkini kırmakta, üst görevlerin cazibesini azaltmaktadır. Çalıştığın kurumda sınava katılıp görevde yükselirken mali hakların azalması, performansın da azalmasına neden olmaktadır. Bir okul müdürü ya da öğretmen görevde yükselirken nüfus müdürünün, mal müdürünün, meteoroloji müdürünün mali haklarını araştırmaz. Bulunduğu konumdaki mali haklar ile yükseleceği görevin mali ve özlük hakları karşılaştırılır.

Hepsi meyvedir nasıl olsa deyip elmalar ile armutlar karşılaştırılmamalıdır. Ek ödeme gösterge rakamları, Bakanlığımızda bozulan mali dengelerin sağlanmasına, katkı sağlamalıdır. Şu sıralarda,  maaşlarda bir iyileştirme olmaz ise bu kadrolarda çalışanlar için uzun bir zaman mali haklarda gelişme olmayacaktır. Bakanlığımızda yapılan bu reformlar bizler için şanstır, bunun farkındayız. Umarım bu konuda hazırlık yapan bürokratlar ek ödeme gösterge rakamını belirlerken diğer bakanlıklarda aynı unvanda çalışanları ölçüt olarak değil de Bakanlığımızın dengelerini göz önünde bulundurarak yıllardır süregelen bu adaletsizliği sona erdirirler. (UEYDER)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.