"Ücretli Öğretmenlik" Sorununa "Memur Öğretmenler" Çözümü
"ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK" YERİNE AKILCI ÇÖZÜM MEMURLUK YAPAN GERÇEK ÖĞRETMENLERİ MEB'E GEÇİRMEKTİR
Öğretmenlerimiz Eğitim Fakültesi, Fen Fakültesi, Fen Edebiyat Fakültesi mezunu (ilgili öğretmenlik alanlarında tezli-tezsiz yüksek lisans yapmış) ya da Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nca zaman zaman değiştirilmesine rağmen en azından 4 yıllık lisans mezunu, pedagojik formasyon eğitimi almış, kısacası öğretmenlik ölçütlerini karşılayan tüm diploma ve belgelere sahip kişilerden oluşmalıdır.
"Ücretli Öğretmenlik" ise okul müdürlüklerinin talebine göre ihtiyaç sayıları belirlenen, il-ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerine dışarıdan başvuruyla 1 veya 2 dönem boyunca öğretmenlik yapması için belirlendiği söylenen 2 yıllık önlisans öğreniminin bile yeterli görüldüğü, alan bilgisi aranmayan, pedagojik formasyonu olmayan ya da tezsiz yüksek lisans yapmamış kişilerin de ders ücreti karşılığı yaptığı sözde öğretmenlik türüdür.
Neredeyse her öğretmenlik dalından ataması yıllardır yapılmamış binlerce kişi dururken sanki öğretmen kıtlığı varmış gibi "ders ücretli sözde öğretmen uygulaması" bütün mantıksızlığı ve verimsizliğiyle sürdürülüyor, gelecek nesillerimize genç kuşaklarımıza yazık ediliyor!
Birçok il-ilçede yetersiz öğretmen ataması nedeniyle öğrencilerin karşısına, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın belirlediği öğretmenliğe kaynak teşkil etmeyen ilgisiz bölüm mezunları "ücretli öğretmen" adıyla çıkarılıyor.
Özlük hakları bakımından da mevsimlik ücretli öğretmenlik, senede 8 ay öğretmenliğin ardından sistem dışına itilen bir çeşit ücretli kölelik olarak nitelendirilebilir.
Güvencesiz çalışma ortamında her an çocukların öğretmensiz kalmasına ve derslerin boş geçmesine, başarı sağlanamamasına neden olan mantıksız, pahalıya patlayan, savaş sonrası veya seferlik gibi çok istisnai durumlarda öğretmen azlığında belki zorunlu olarak başvurulabilecek verimsiz bir uygulamadır.
Gelişim Psikolojisi, Öğrenme Psikolojisi, Ölçme ve Değerlendirme, Program Geliştirme, Öğretim Yöntem ve Teknikleri ve Rehberlik Eğitimleri Olmayan "Ücretli Öğretmenler" Var!
2017-18 Eğitim ve Öğretim Yılı binlerce öğretmen eksiğiyle başladı.Yine, "işinin ehli olmayan binlerce ücretli mevsimlik çalışan", okullarda öğrencilerin karşına öğretmen diye çıkarılıyor.
Çocuk psikolojisinden sınıf yönetiminden habersizler var!Ama açıklanan "ücretli öğretmen" listelerini inceledikçe şunları görüyoruz:
Edebiyat bölümü mezunu, Muhasebe-Vergi bölümü mezunu Matematik Öğretmeni yapılmış. Fonksiyonları anlatacak! Trigonometri öğretecek! Geometri soruları çözecek! Analitik Geometriden bahsedecek!
2 yıllık Muhasebe bölümünü bitirenler, Büro Yönetimi mezunları Sınıf Öğretmeni ve Okul Öncesi Öğretmeni yapılıyor.
Tapu Kadastro Bölümü ile Bankacılık bölümü mezunu Okul Öncesi öğretmeni olarak atanmış durumda.
Aşçılık, Bahçıvanlık, Kuaförlük ,Su Ürünleri, İşletme, Maliye, Turizm,... bölümü mezunları…”ÜCRETMEN” lakabıyla öğrencilerin karşısında!
ÖĞRETMEN OLAN MEMURLARIN MEB'E GEÇİŞİ ÖZENDİRİLEREK İLGİLİ MEVZUAT DÜZENLEMESİ YAPILMALIDIR. MEB İÇİN GÜVENİLİR-VERİMLİ-EKONOMİK "ÇARE ÜCRETLİ ÖĞRETMENLİK SİSTEMİ" DEĞİLDİR!
Çoğunlukla öğretmen olabilme belgelerine sahip olmayan 80000 civarında ücretli mevsimlik çalışanla okullarda öğrencilerin karşısına işinin tam da ehli olmayan kişilerin öğretmen olarak çıkarılması uygun ve verimli değildir.
15.07.2016 sonrası Olağanüstü Hal döneminde KHK' lar ile meslekten ihraçlar sonucu binlerce öğretmen açığı oluşmuştur.
MEB'in okullarda ikili eğitimden vazgeçip tam gün eğitim-öğretime geçme planı yeni öğretmen ihtiyacı doğuracaktır.
En az 80000 öğretmen ihtiyacına karşın “Bütçe olanaklarının kısıtlılığına dair resmi açıklamalar” arşivlerde kayıtlıdır.
Bütçeye yük getirmeden optimum verimle öğretmen açığını azaltacak bir çözüm var:
"Öğretmen Olmaya Hak Kazanmış Kamu Personeli ile Memuriyet Öncesi MEB'e Bağlı Özel Okul ve Dershanelerde Öğretmenlik Yapmış Devlet Memurları"
Maaşı ödenen, MEB ve TalimTerbiye Kurumu kriterlerine göre de öğretmenlik yapma hakkı bulunan kamu personelinden isteyenlerin kadrolarının devlet dairelerinden devlet okullarına eğitim öğretim hizmetleri sınıfında öğretmen unvanıyla kurum-içi ve kurumlar-arası geçirilmesi (görevli oldukları il-ilçelerde aile birliği korunarak ) yapılabilir.
Böylece MEB verimsiz sözde "ücretli öğretmenler" yerine Bütçeye ek yük getirmeden, idari-iş deneyimi yüksek, devlet kültürü yerinde, halkla ilişkiler yönünden yoğun kazanımlara sahip öğretmen kökenli kamu personelini MEB’e geçmeye özendirerek öğretmen açığının bir kısmını optimum koşullarda kapatacaktır!
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.