Üç genel başkanın fezlekesi TBMM’de
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin internet sitesindeki 22 Mart 2016 tarihli ’Gelen Kağıtlar’ bölümende yer alan ’Tezkereler’ kısmında; aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin internet sitesindeki 22 Mart 2016 tarihli ’Gelen Kağıtlar’ bölümende yer alan ’Tezkereler’ kısmında; aralarında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu 49 milletvekilinin ’Yasama Dokunulmazlığının Kaldırılması Hakkında Başbakanlık Tezkeresi’ nin TBMM’ye geldiği belirtildi.
Başbakanlık tarafından TBMM’ye gönderilen 49 fezleke dosyasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 41 milletvekilinin dokunulmazlığının kaldırılması talep ediliyor. Fezleke gönderilen 41 milletvekilinden 22’si HDP’li, 17’si CHP’li, 1’i MHP’li, 1’i ise AK Parti’li.
Fezlekeleri TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon’a gönderildi. Böylece daha önce 458 olan komisyondaki fezleke sayısı son eklenen 49 fezleke ile 507’ye ulaştı. Hakkında fezleke düzenlenerek dokunulmazlığının kaldırılması talep edilen milletvekili sayısı ise 113.
DOKUNULMAZLIKLAR İÇİN İLK UZLAŞI SİNYALİ
Dokunulmazlık konusunda AK Parti heyeti ile görüşen CHP 3 yeni öneri sundu. Öneriler için ‘bizimkilere yakın’ diyen AK Partili Bostancı “müzakere edilebilir” dedi.
Dokunulmazlıkların kaldırılması için AK Parti’nin yaptığı önerinin ardından partiler arasında görüşme trafiği de hızlandı. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay konuyla ilgili AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile bir araya gelerek partisi adına 3 öneri sundu. Görüşme sonrası açıklama yapan Altay, 3 önerilerini AK Parti’ye sunduklarını söyledi. CHP, iktidar partisinden kürsü dokunulmazlıkları hariç bütün dokunulmazlıkların kaldırılmasını istiyor. Fezlekesi henüz gelmemiş dokunulmazlıkların kaldırılması ve geçmiş dönemdeki bakanların dosyalarının ele alınması da öneriler arasında. Altay görüşmenin ardından yaptığı açıklamada “Anayasanın 83’üncü Madde’yi yeniden düzenleyebiliriz. Dokunulmazlıklar tamamen kalkmamış olur. 1998’de benzer yöntem denendi, sonuç alınmadı. Bu şekilde değişikliğin kamu vicdanını tatmin edeceğini düşünüyoruz. Terör, yüz kızartıcı suçları ekledik. Teklifimizi Sayın Bostancı’ya sunduk ve uzlaşılabileceği yönünde bir kanaat aldık” diye konuştu.
CHP İLE AK PARTİ YETİYOR
Görüşmenin ardından CHP’nin önerilerine dair AK Parti’den ilk yorum da yine görüşmeyi gerçekleştiren heyetteki Naci Bostancı’dan geldi. CHP’nin yaptığı önerilerin kendilerininkine yakın olduğunu söyleyen Bostancı, “CHP’nin önerilerini müzakere edilebilir görüyorum” dedi. MHP ve HDP ile daha önce yaptıkları görüşmelerden bu partilerin düşüncelerini bildiklerini söyleyen Bostancı şöyle devam etti: “Ayrıca bir cevap verme hususunu görürlerse biz teklifleri alırız. CHP’nin ciddiyetle bir çalışma yaptığını görüyorum ve bunu çok olumlu buluyorum. Dokunulmazlıklar Anayasa’da belirlenmiş bir konu. AK Parti ile CHP anlaşırsa sayı yeterli oluyor. CHP’nin önerilerini değerlendirdikten sonra bir yol haritası belirlenecek.”
karar.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.