Türkiye'nin korktuğu başına geldi!..

Türkiye'nin korktuğu başına geldi!..

Rusya'nın Avrupa'ya verdiği doğalgazı Ukrayna ile çıkan anlaşmazlıklar nedeniyle kesmesi üzerine önceki güne kadar adeta donan Bulgaristan, dünyanın potansiyel ikinci Çernobil'i kabul edilen, Türkiye'nin burnunun dibindeki Kozluduy nükleer santralini yeni

Bulgaristan radyosunun haberine göre Bulgar Meclisi, “Kozloduy Atom Elektrik Santrali"nin 3. ve 4. ünitesinin yeniden açılmasına ilişkin karar tasarısını kabul etti.

Kararda, hükümetin, Avrupa Birliği kurumlarına, yakında kapatılan nükleer reaktörlerin devre dışı bırakılmaları konusundaki tutumunu yeniden gözden geçirmelerinin önerilmesi öngörülüyor.

Dünyanın en riskli nükleer santralı olarak gösterilen Kozluduy'da 28 Ağustos 2002'de meydana gelen kazada radyasyonun dışarı yayılması son anda önlenmişti.

Çernobil'in bir benzeri olan ve eski teknolojiyle çalışan, Türkiye'ye 540 kilometre mesafedeki santral, uzmanlarca yanıbaşımızda her an patlamaya hazır tehlike olarak gösteriliyor.

Bir dönem Bulgaristan'ın enerji ihtiyacının yüzde 40'ından fazlasını karşıladığı için enerji sektöründe anahtar konumunda bulunan Kozluduy Nükleer Enerji Santralı, Avrupa Birliği standartlarında olmaması nedeniyle, Bulgaristan'ın AB'ye girmesinin ardından iki yıl önce tamamen kapatılmıştı.

Santral uzmanlarca her an patlamaya hazır bomba olarak nitelendiriliyordu. AB üyeliğine göz diken Bulgaristan'a görüşmelerin başlayabilmesi için reaktörün kapatılması şart koşulmuştu.

Son yılların en sert kışını yaşayan Avrupa'da, Rusya'nın doğalgazı kesmesinden en fazla Bulgaristan etkilenmişti.

cnntürk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum