Türkiye'nin en rekabetçi vilayetleri

Türkiye'nin en rekabetçi vilayetleri

Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi (EDAM) Türkiye'nin en rekabetçi illeri sıralamasını açıkladı. Rekabet gücü en düşük il Muş olan araştırmaya göre en rakebetçiler şöyle sıralandı


Ekonomi ve Dış Politika Araştırmalar Merkezi (EDAM) tarafından hazırlanan çalışmaya göre, en rekabetçi il Ankara olurken, İstanbul ikinci, İzmir üçüncü sırada yer aldı. Rekabet gücü en düşük son üç il ise Hakkari, Ağrı ve Muş oldu.

EDAM Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Ülgen, Swiss Otel'de düzenlediği basın toplantısında, ''Türkiye İçin Bir Rekabet Endeksi'' başlıklı çalışmanın 1 yıl önce başlatıldığını söyledi.

Deloitte Türkiye'nin katkılarıyla hazırlanan çalışmada, 81 ilin rekabet güçlerinin değerlendirildiğini ifade eden Ülgen, illerin 6 kategoride yapılan değerlendirmelere göre sıralandığını belirtti.

Ülgen, illerin oluşturulan alt endekslerde farklı konumlarda olduklarını, bunun da rekabet gücü şu an için zayıf gözüken bölge ve illerin zaman içinde ve doğru politikalarla bu konumlarını değiştirebileceklerinin bir işareti olduğunu kaydetti.

Sinan Ülgen, çalışmanın, yerel düzeyde yerel yönetimler tarafından uygulanacak kamu politikalarının ve yerel girişimler tarafından sergilenecek dinamizmin rekabet gücünün iyileştirilmesinde en az hükümet politikaları kadar etkinliğe sahip olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye Temsilcisi Mahmud Ayub ise yapılan bu çalışmanın bölgesel kalkınma açısından büyük önem taşıyan rekabet gücünün iyileştirilmesi bakımından uygulanabilecek kamu politikalarına ışık tuttuğunu söyledi.

Deloitte Yönetim Kurulu Üyesi M.Sait Gözüm de çalışmanın hedefini, bölgelerin rekabet etme güçlerini arttırmak, markalaşmalarına katkıda bulunmak, yatırım alanlarına ve değiştirilmesi gereken politikalara dikkat çekmek olarak sıraladı.

Türkiye İçin Bir Rekabet Endeksi başlıklı çalışmada il bazında rekabetçilik endeksini oluşturan 6 alt endeks ile 50'ye yakın değişkenin ışığında rekabetçi dinamikler araştırıldı.

Rekabetçilik endeksine baz oluşturan alt endeksler, ekonomik etkinlik ve canlılık, emek piyasası, yaratıcı sermaye, insani sermaye, fiziki altyapı ve sosyal sermaye olarak sıralandı. Bu başlıklar altında, öğrencilerin ÖSS başarı oranından, mevcut demir yolu uzunluğuna kadar birçok değişken değerlendirmeye alındı.


-ANKARA BİRİNCİ SIRADA-


İstanbul, ekonomik etkinlik ve canlılık, emek piyasaları ve fiziki altyapı endekslerinde birinci sırada yer alırken, Ankara, insani sermaye, yaratıcı sermaye ve sosyal sermaye endekslerinde ilk sırada yer aldı. Genel rekabet endeksinde Ankara 100, İstanbul 97, İzmir ise 87,3 puan aldı. Ankara ve İstanbul arasındaki fark, Ankara'nın yaratıcılık alt endeksinde daha başarılı istatistiklere sahip olmasından kaynaklandı.

Özellikle üniversite ve öğretim üyesi sayısının yüksekliği, patent vb. başvurular için başkentin bir merkez niteliği taşıması gibi faktörler Ankara'yı özellikle yaratıcı sermaye endeksinde zirveye taşıdı.

Üç büyük ili izleyen grupta ise Kocaeli, Eskişehir, Bursa ve Yalova gibi İstanbul – Ankara hattındaki iller yer aldı. İlk 10'a giren diğer illerden Tekirdağ, İstanbul'un yanı başında bir sanayi kenti olarak öne çıkarken, Muğla ve Antalya turizm sektörünün katkısı ile rekabetçi bir çizgide yer aldı.

SON ÜÇ SIRAYI DOĞU İLLERİ PAYLAŞTI

Buna karşılık Güneydoğu ve Doğu'daki iller, ''il bazında rekabetçilik endeksi''nin alt sıralarında kaldı. Son üç sırayı 21 puanla Hakkari, 14,8 puanla Ağrı ve 14,7 puanla Muş paylaştı.


-BİLGİ ÇAĞININ OLANAKLARINDAN DENGELİ YARARLANILAMIYOR-


Çalışmaya göre, fiziki altyapıdaki değişkenlerden birini oluşturan toplam ADSL kullanımında iller arasında büyük farklılıklar ortaya çıktı. İstanbul'un diğer illerden daha yüksek bir internet erişimine sahip bulunduğu belirlendi. İstanbul'da her 1000 kişiye 40 civarında internet bağlantısı düşerken, Doğu'da yer alan illerde ancak her 10 bin kişiye aynı sayıda bağlantı düştüğü kaydedildi.

AA/haber7


HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.