Türkiye’nin Cannes gururu

Türkiye’nin Cannes gururu

Uluslararası Cannes Film Festivali'nden 4. kez ödülle dönen Nuri Bilge Ceylan, kolay tekrarlanamayacak bir başarıya imza attı. Jüri Büyük Ödülü'nü alan yönetmen, zor ama derinlikli dilini de dünya sinemasına kabul ettirdi.

64. Uluslararası Cannes Film Festivali, pazar akşamı düzenlenen ödül töreniyle sona erdi. Festivalde ünlü ABD’li aktör Robert De Niro’nun başkanlığını yaptığı jüri, Büyük Ödüle ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ ve ‘Le gamin au vélo’ filmini layık gördü. Festivalde en iyi yönetmen ödülünü, Danimarkalı Nicolas Winding Refn, ‘Drive’ isimli filmiyle kazandı. En iyi erkek oyuncu ödülüne Fransız Jean Dujardin, ‘The Artist’ isimli filmdeki performansıyla, En iyi kadın oyuncu ödülüne ABD’li Kirsten Dunst ‘Melancholia’ filmindeki rolüyle layık görüldü.

Nuri Bilge Ceylan, Bir Zamanlar Anadolu’da filmiyle 5. kez  Cannes Film Festivali’ne katıldı. Ceylan’ın Cannes tecrübesi, 1995 yılında başlamıştı. Ceylan’ın, ilk kısa filmi Koza, 1995 yılında Cannes’da gösterildikten sonra, yönetmen çektiği uzun metrajlı ‘Uzak’ filmiyle 2003’te ‘Büyük Jüri Ödülü’nü kazandı. Ceylan, 2006’da ‘İklimler’ isimli filmiyle Cannes’da ‘FIPRESCI’ ödülüne layık görüldü, son olarak 2008 yılında, ‘Üç Maymun’ filmiyle festivalde en iyi yönetmen seçildi. Yönetmen Ceylan, 2009 yılında ise festival jürisinde yer aldı.

Henüz çekimleri devam ederken, dünya pazarındaki satış hakkı Fransız ‘Pyramide International’ şirketine verilen Bir Zamanlar Anadolu’da filmi, şimdiden Fransa, İtalya, İngiltere, İrlanda, İsviçre, Hollanda, Belçika, Lüksemburg, Yunanistan, Hindistan ve Rusya’ya pazarlanmış. Fransız dağıtım şirketi, daha önce de yönetmenin ‘Uzak’ ve ‘İklimler’ isimli filmlerinin yurtdışındaki dağıtımını üstlenmişti. -MAGAZİN SERVİSİ

Cannes ile Ceylan arasında ‘aşk’ var

-Erden Kıral / yönetmen: Tabii ki Türk sineması bir ivme kazandı. Türk sineması Avrupa’nın en önemli sinemalarından biri haline geldi. Nuri Bilge Ceylan’ın aldığı ödülü sevinçle karşıladım, kendisini kutlarım.

-Tunca Arslan / Sinema Yazarları Derneği Başkanı: Nuri Bilge Ceylan’ın dünyanın en prestijli festivali olan Cannes’daki başarılarına bir yenisini eklemesi, ülkemiz sineması adına son derece sevindirici bir olay. Bu başarı, Türk sinemasının çıtasının oldukça yükseldiğinin bir kanıtı.

-Ezel Akay / yönetmen: İyi bir şey, hem Nuri Bilge Ceylan’ın kariyeri açısından hem de Türk sineması açısından... Tutarlı olarak devam ediyor.

-Mahmut Fazıl Coşkun / yönetmen: Çok sevindik, çok mutlu olduk, Türk sineması adına...

-Ali Ulvi Uyanık / sinema yazarı: Nuri Bilge Ceylan’ın filmi Jüri Büyük Ödülü’nü diğer filmle paylaştı. Nuri Bilge Ceylan’ın güzel fotoğraflar çeken filmlerden, konulu kurmaca filmlere geçmesi önemli. Bu süreç Üc Maymun’la başladı. Bu da onun kariyerinde bir aşama. Cannes, Ceylan’ı seviyor. Cannes ile Ceylan arasında bir aşk var. -HAKAN SADIÇ

Türk sinemasının mühendisi

-Nuri Bilge Ceylan, Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra Mimar Sinan Üniversitesi’nde iki yıl sinema eğitimi gördü.

-Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eğitimi sırasında üniversitenin dağcılık ve mağaracılık kulüplerine katılarak, doğa etkinlikleri ile ilgilendi.

-1980’lerde kimi portfolyoları Gergedan gibi kültür ve sanat dergilerinde yayınlanan Ceylan, yaptığı dört filmin de, yönetmenliğini, senaryo yazarlığını ve yapımcılığını üstlendi.

-Sinemaya Koza adlı kısa filmiyle adımını atan Ceylan bu filmiyle, Cannes Film Festivali’nin ilgili bölümüne katılma başarısını gösterdi.

-Ceylan 1997’de ilk uzun metrajlı filmi olan ve başta Berlin Film Festivali olarak pek çok dünya festivalinde gösterilen üç bölümlü, otobiyografik ve pastoral Kasaba filmini, 1999 yılında da bir meta-film olan ve ilk iki filmdeki otobiyografik izleği sürdüren ve büyük başarı kazanan Mayıs Sıkıntısı’nı çekti. Film, Berlin Film Festivali’nin yarışmalı bölümünde gösterilmişti.

-56. Cannes Film Festivali’nde yarışan ve favori filmler arasında gösterilen Nuri Bilge Ceylan’ın 2002 yapımlı dram filmi Uzak, Altın Palmiye’den sonra festivalin ikinci önemli ödülü olan ‘Büyük Jüri Ödülü’nü (Grand Prix) aldı.

-Filmde yalnız ve yabancılaşmış iki kuzeni oynayan filmin başrol oyuncuları Muzaffer Özdemir ve film tamamlandıktan hemen sonra bir trafik kazasında ölen Mehmet Emin Toprak da ‘En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’nü paylaşarak Türk sinema tarihinin en parlak başarılarından birine imza attılar.

-Nuri Bilge Ceylan’ın dördüncü uzun metrajlı filmi olan İklimler, 2006’daki Cannes’da yarışma bölümüne kabul edildi. Ceylan’ın o güne kadar çektiği en büyük bütçeli eser olan film, dijital görüntü teknolojisiyle kotarıldı ve görüntü yönetmenliğini Ceylan’ın kendisinin üstlenmediği ilk filmi olma özelliğini kazandı. Filmin bir diğer önemli özelliği ise, Ceylan’ın bu kez kamera önüne de geçerek, eşi Ebru Ceylan’la başrolleri paylaşmış olması.

-2008 Cannes Film Festivali’nde küçük zaafların büyük yalanları doğurmasıyla parçalanan bir ailenin, gerçeklerin üzerini örterek bir arada kalma çabasını anlatan ‘Üç Maymun’ ile ‘En İyi Yönetmen Ödülü’nü aldı.

-Ceylan törendeki teşekkür konuşmasında “Bu ödülü tutkuyla sevdiğim, yalnız ve güzel ülkeme adıyorum” diyerek gönülleri fethetmişti. 

Cumhurbaşkanı Gül’den mesaj

CumhurbaŞkanI Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan 64’ncü Cannes Film Festivali’nde Bir Zamanlar Anadolu’da filmiyle Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan Nuri Bilge Ceylan’ı başarısından dolayı tebrik etti. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Nuri Bilge Ceylan’a gönderdiği telgrafta; “Bir kez daha ödüle layık görülerek, milletimize büyük gurur ve mutluluk yaşatan Nuri Bilge Ceylan’ı, Türk sinemasının uluslararası alandaki gücünü ortaya koyan bu önemli başarısından dolayı tebrik ederim” dedi.

‘Ceylan bizim iftihar vesilemiz’

BaŞbakan Recep Tayyip Erdoğan, Nuri Bilge Ceylan’ı telefonla arayarak kutladı. Ceylan’ın başarısının önemini vurgulayan Erdoğan, başarılarının devamını diledi. Başbakan şunları söyledi: “Ceylan’ı o gece aradım ve kendisini tebrik ettim. Yılmaz’a (Erdoğan) da özellikle selamlarımı söyledim. Gerçekten Nuri Bilge Ceylan, bizim için bir iftihar  vesilesi. Daha önce de bir başarısı olmuştu. Jüri Büyük Ödülü’nü almasından  dolayı ayrıca Türkiye olarak mutluyuz. Kendisi zannediyorum bugün dönecek  herhalde. Tebrik ettik, başarılarının devamını diledik’’

Bakan Günay tüm ekibi kutladı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da  Ceylan’a gönderdiği kutlama mesajında şunları kaydetti: “Hepimizi bir kez daha gururlandıran, uluslararası alanda Türk sinemasının sesini tüm dünyaya duyuran ve ülkemizin tanıtımına önemli katkı sağlayan bu büyük ödülden dolayı sizi tüm kalbimle kutluyor, ülkem adına sevgi ve saygıyla alkışlıyorum. Böyle önemli bir başarıya imza atan ‘Bir Zamanlar Anadolu’da’ filminin değerli oyuncularına ve emeği geçen herkese şahsınızda teşekkür ediyorum, en içten dileklerimi iletiyorum.’’

Star

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.