Türkiye'de en çok talep gören vasıfsız işler
Türkiye’de vasıfsız eleman arayışında olan iş verenler, aradıklarını bulabilmek için Indeed, Eleman.net ve Kariyer.net gibi popüler iş arama platformlarına yöneliyorlar. Bu sitelere bir göz atıldığında her gün binlerce yeni vasıfsız eleman ilanının...
Türkiye’de vasıfsız eleman arayışında olan iş verenler, aradıklarını bulabilmek için Indeed, Eleman.net ve Kariyer.net gibi popüler iş arama platformlarına yöneliyorlar. Bu sitelere bir göz atıldığında her gün binlerce yeni vasıfsız eleman ilanının yayınlandığını fark etmek mümkün.
Aradıkları vasıfsız elemanları bulabilmek için popüler iş arama platformlarına yönelen şirketler, Türkiye’de bu alanda işinin en iyisi olan profilleri bulmaya çalışıyorlar. Peki, en çok hangi işleri yapan elemanlar aranıyor? Hangi vasıfsız işlerde daha çok iş fırsatı var?
En Çok Hangi Vasıfsız İşleri Yapan Elemanlar Aranıyor?
Söz konusu vasıfsız işler olduğunda da aralarında öne çıkanlar olabilir. Örneğin ilk akla gelen yeme içme sektörü vazgeçilmez bir parçası olan garsonlardır. Bunun yanı sıra temizlikçilik, kasiyerlik ve makine operatörlüğü gibi işleri yapan çalışanlara da yoğun talep vardır.
Vasıfsız iş arayan biri, aşağıdaki dallarda bolca iş ilanı bulabilir:
Makine Operatörü
Makine Operatörlüğü yapmak için üniversiteden mezun olmak şart değildir. Türkiye’de tekstil, endüstriyel ürünler, kimya, otomotiv ve gıda gibi pek çok sektörde makine operatörü arayışı mevcuttur. Aranan asgari gereksinimler, belirli türdeki küçük ve orta ölçekli makinelerin nasıl kullanılacağını bilmektir.
Kariyer.net’e göre makine operatörleri ayda ortalama 5070TL maaş alırlar.
Garson
Garsonluk, özellikle ek gelir arayan öğrenciler tarafından tercih edilen işlerden biridir. Çünkü bir garsonun öz geçmişi incelenirken, daha önce elde ettiği deneyimlerden çok beceriler bölümüne odaklanılması mümkündür. Böylece daha önce hiç garsonluk yapmamış öğrenciler de bu alanda zorluk çekmeden iş bulabilirler. Ayrıca bazı restoranlarda, garsonların maaşlarının yanı sıra önemli miktarda bahşiş kazandıkları da bilinmektedir.
Türkiye’de garsonlar ayda ortalama 4700TL maaş almaktadırlar. En yüksek maaş ise 9000TL’yi aşabilir.
Kasiyerlik
Hem üniversitede okuyan öğrencilerin hem de vasıfsız iş arayışında olan kişilerin tercih edebileceği bir diğer iş de kasiyerliktir. İsteyenler, yarı zamanlı olarak çalışma imkanını da bulabilirler. Tıpkı garsonlukta olduğu gibi, bir kasiyer olarak işe girmek için çok fazla iş deneyimine sahip olmanız gerekmez. Ancak garsonluktan farklı olarak kasiyerlikte bahşiş gibi ek bir gelir elde etme imkanı yoktur.
Bir kasiyer olarak işe girmek için öz geçmiş hazırlamak oldukça kolay olacaktır. Kariyer.net’in verilerine göre kasiyerler ayda ortalama 4600TL ile 9200TL arası gelir elde ederler.
Mağaza Sorumlusu
Türkiye’de özellikle yılın belli dönemlerinde mağaza sorumlusu ilanlarında artış olabilir. Bu dalda çalışmak isteyenler işe alınırken, daha önceki iş deneyimlerine bakılabilir. Bu açıdan yukarıda bahsettiğimiz diğer işlere kıyasla mağaza sorumlusu olarak iş bulmak biraz daha zorlu olabilir. Mağaza sorumlusu maaşı aylık ortalama 5700TL civarındadır.
Depo Sorumlusu
Türkiye'de çok sayıda perakende firması vardır. Bu nedenle pek çok şehirde ürünlerin stoklandığı çok sayıda depo bulunur. Maaşların çok değişken olduğunu ve çalışılan bölgeye göre farklılık gösterebileceğini söylemek mümkündür. Ortalama maaş, 3000-4000TL bandındadır.
Hamal
Nakliyecilik, çok kazandırma potansiyeli olan işlerden biridir. Ancak hamallık için aynı şeyi söylemek mümkün değildir. Hamallar genellikle nakliyecilik işi yapan insanların yanında bulunan ve genellikle ağır malların kamyona yüklenmesine ve taşınmasına yardım eden kişilerdir. Bir hamalın saatlik ücreti 300TL ile 700TL arasında değişir. Saatlik ücret taşınan mallara göre değişkenlik gösterebilir.
Vasıfsız İş Arayanlar Nasıl Bir CV Hazırlamalı?
Türkiye'deki vasıfsız işlerde çalışmak isteyenlerin CV hazırlarken göz ardı etmemeleri gereken birkaç ipucu vardır. Siz de bir öğrenciyseniz ya da vasıfsız bir işte çalışmak istiyorsanız şunları unutmayın:
1. Önceki iş deneyimlerinin değil, kişisel becerilerin öne çıkarıldığı bir bir öz geçmiş formatına ihtiyacınız var. Bu nedenle fonksiyonel öz geçmiş formatı sizin için daha uygun olacaktır.
2. Deneyim eksikliğiniz varsa ve bunun göze çarpmasını istemiyorsanız, CV’nizde etkili iletişim, empati, zaman yönetimi gibi kişiler arası becerileri öne çıkarın.
3. Ayrıntılara dikkat eden detay odaklı biri olduğunuzu göstermek için öz geçmişinizde yazım hatalarından kaçının. İş başvurunuzu yaparken, CVnizi yollamadan önce bir kez daha kontrol edin.
4. Pek çok başvuru arasından sıyrılmak istiyorsanız, CV’nizde, başvurduğunuz pozisyonla yakından ilgili olduğunu düşündüğünüz becerilerinizden bahsedin.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.