Türkiye'de demokrasi inancı zayıf

Türkiye'de demokrasi inancı zayıf

Merkezi Londra'da bulunan Legatum Institute'nün "Legatum Refah İndeksi"ne göre Türk halkının demokrasiye olan inancı zayıf. Asker ve adalete olan güvende uluslararası standartların üstünde olan Türkiye'de ekonomi ise istikrarsız.

Merkezi Londra'da bulunan uluslararası düşünce kuruluşu Legatum Institute'nüun 2010 araştırmasında Türkiye, 110 ülke arasında 80. sırada yer alıyor. Geçen yıl da aynı sıralarda bulunan Türkiye, istikrar, büyüme ve kişi başına düşen milli gelirde 69. sırada bulunuyor.

Türk ekonomisinin istikrarlı olmadığına yer verilen araştırmada, insanların kayıt dışı çalıştığı, toplumun ise ekonomik ve girişim fırsatlarının uluslararası ortalamaların altında olmasından şikâyetçi olduğu belirtiliyor.

Araştırmada Türkiye, diğer ülkelere “çok cazip” yatırım olanağı sunarken, bankacılık sektörünün performansı dünya ortalamasının üstünde bulunuyor. Türkiye'de asker ve adalete olan güven uluslararası standartların üstünde. Türkiye askere güvende 29, yargıya güvende 23. sırada yer alıyor. Ortalama iş kurma maliyeti açısından diğer ülkelere oranla daha yüksek durumda olan Türkiye, iletişim teknolojileri açısından da iyi yerde bulunuyor. Ayrıca her 100 kişiden 89'u cep telefonu kullanıyor. Bunların yanında araştırmanın değerlendirme bölümünde ise halkın demokrasiye olan inancının zayıf olduğuna dikkat çekildi. Araştırmada, toplum genel anlamda hükümetin yoksullukla ilgili çabalarından hoşnut değilken Türkiye eğitimde de benzer tablo çiziyor. Kızların ilköğretim ve lise eğitimine katılımı erkeklere oranla daha düşük.

10 bin kişiye 27 yatak düşüyor

Türkiye, beslenme sıralamasında 110 ülke arasında 47. sırada yer alırken ortalama yaşam ömrü 62, bebek ölüm oranı 2.1. Hastanelerde her 10 bin kişiye 27 yatak düşerken Türkiye ruh sağlığı bakımından 55. sırada yer alıyor. Türk halkının 8.2'si bir saldırıyla karşı karşıya kaldığını bildirirken yüzde 14'ü bir malının çalındığını belirtiyor.

Ayrıca her 10 yurttaşın 4'ü kendi yaşamını çizme özgürlüğüne sahip olduğunu düşünüyor. Türkiye ikinci şahıslara güvende 97. sırada bulunurken halkın yüzde 55'i haftada bir, dini bir vecibesini yerine getiriyor. Bu bakımdan Türkiye 13. sırada yer alıyor.

İnternet sitesi kapalı

Ayrıca dünya ülkeleri üzerine araştırma yapan Legatum Institute'ün “www.li.com/ ” adlı internet sitesine Türkiye'de mahkeme kararıyla geçen yıldan bu yana ulaşılamıyor. Legatum Institute'ün raporuna göre Türkiye, 110 ülke arasında 80, BM İnsan Gelişim İndeksi'nde 182 ülke arasında 79, Wall Street Journal Ekonomik Özgürlük İndeksi'nde 179 ülke arasında 67, Transparency Internatinal Yolsuzluk Sıralaması'nda 180 ülke arasında 61. sırada bulunuyor.
anka

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.