Türkiye'de baş döndüren gizli diplomasi
İstanbul'a gelen Meşal ile Ankara'daki Abbas Türk yetkililerle temaslar yürütürken İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi çabaları da sürüyor.
Türkiye, mevcut hükümet üyelerinin son kez katılacağı Milli Güvenlik Kurulu toplantısı öncesinde hızlı bir gizli diplomasi trafiğinin merkezi oldu. 13 ayrı grubun anlaşmasıyla ‘birlik’ umudunun doğduğu Filistin’in Devlet Başkanı Mahmut Abbas, resmi temasları öncesinde 30 saatlik ‘özel’ bir Türkiye ziyareti gerçekleştirirken, aynı saatlerde Filistin’deki diğer otorite Hamas’ın sürgündeki siyasi lideri Halid Meşal’in İstanbul’a geldiği ortaya çıktı.
İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun Başbakan Tayyip Erdoğan’a gönderdiği ‘ilişkilerimizi düzeltelim’ mesajı konuşulurken, ABD’nin Ankara Büyükelçisi de dün Dışişleri Müsteşarı Büyükelçi Feridun Sinirlioğlu ile önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Mavi Marmara’nın Gazze’ye gitmemesinin İsrail tarafından jest olarak algılandığına dikkat çeken diplomatik kaynaklara göre Erdoğan, Netenyahu’ya yanıtında Türkiye’nin beklediği ‘Tazminat ve özür’ adımını hatırlatacağını ve bu yönde bir hamle beklediklerini bildireceğini vurguladı.
Meşal-Abbas zirvesi mi?
Bu arada Ankara ve İstanbul da ilginç iki konuk ağırladı. Gazze’deki Filistin otoritesi olan Hamas’ın Suriye’deki siyasi lideri Halid Meşal İstanbul’a gelerek Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Müsteşar Sinirlioğlu ve Müsteşar Yardımcısı Halit Çevik ile görüştü. Aynı gün, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas da Türkiye’deydi. Bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşmesi beklenen Abbas’ın Türkiye’ye salı günü gelmesi ve bir gününü ‘özel’ ziyaretlerle geçirmesi, Türkiye’de bir Meşal-Abbas zirvesi olduğu iddialarını da gündeme getirdi. Ancak diplomatik kaynaklar doğrulamadı.
Diplomatik kaynaklar bugüne dek Suriye’de yaşayan Meşal’le sadece Filistin konusunun konuşulmadığını, Suriye’deki gelişmelerin de ele alındığını belirtti. Davutoğlu’na Suriye’de olup bitenlerle ilgili izlenimlerini aktaran ve Hizbullah gibi gruplarla yaşananlar karşısında aldıkları tavır hakkında bilgi veren Meşal’in Hamas’ın siyasi merkezini Suriye’den başka bir ülkeye kaydırma eğiliminde olduğu öğrenildi. Bu ülkenin Türkiye olmayacağını belirten bir Türk diplomat “Katar ile görüşüyorlar” dedi.
Washington heyecanlı
Türkiye ile İsrail arasındaki karşılıklı jestler ve normalleşme ihtimali en çok Washington’ı heyecanlandırdı. Seçim çalışmalarına başlayan Başkan Barack Obama’nın bu dönemde Türkiye’nin İsrail’e olan tavrını yumuşatmasını istediğine dikkat çeken diplomatik kaynaklar, ilerleyen günlerde ABD aracılığı ile Türkiye ve İsrail’in masaya oturabileceğine işaret etti. ABD yönetimi, Türkiye-İsrail ilişkilerindeki normalleşmenin Filistin sorununun çözümüne de katkı sağlayacağı görüşünde.
Bu iki konudaki gelişmelerin Türkiye’yi Suriye konusunda da rahatlatacağı su götürmez bir gerçek. Bu yüzden dün Sinirlioğlu ile görüşen ABD’nin Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone sadece Suriye konusuyla yetinmeyip, İsrail ile Türkiye arasındaki yumuşamadan duydukları memnuniyeti de iletti. ABD yönetimi Ankara’ya hem İsrail hem de Suriye konusunda ‘her türlü desteği verme’ taahhüdünde bulundu.
Radikal
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.