Türkiye ile Çin arasında 7 anlaşma

Türkiye ile Çin arasında 7 anlaşma

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Çin'e gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Çin Devlet Başkanı Hu Jintao ile heyetler arası görüşmelere başkanlık etti. İki ülke arasında 7 anlaşma imzalandı.


Ali Hakan Der ve Kamil Erdoğdu bildiriyor

Hu'nun Cumhurbaşkanı Gül'ü resmi karşılama töreninin ardından Halkın Büyük Meclisi'nde yapılan görüşmelere Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, İçişleri Bakanı Beşir Atalay ve Türkiye'nin Pekin Büyükelçisi Murat Esenli de katıldı.

Görüşmelerin basına açık bölümünde konuşan Gül, Çin'e resmi ziyarette bulunmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin her bakımdan güzel bir şekilde ilerlediğini ifade eden Gül, ziyareti vesilesiyle ilişkilerin daha ileri noktalara taşınmasını arzu ettiğini söyledi.

Türk halkının Çin halkına tarihten gelen sempatisi bulunduğunu dile getiren Gül, ''Türk halkının sevgi ve başarı dileklerini iletmek istiyorum'' dedi.

Gül, Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilerin çok eskiye dayandığını, her iki ülkenin de köklü medeniyetlerin mirasçısı olduğunu belirterek, ilişkilerin geliştirilmesinin iki ülke ve insanlık için faydalı olacağını vurguladı.

Çin Devlet Başkanı Hu da konuşmasında, Gül'ü Çin'de ağırlamaktan memnuniyet duyduğunu söyledi.

''Gül'ün Dışişleri Bakanı iken 2005 yılında Çin'i ziyaret ettiğini ve ülkesinin eski dostu olduğunu'' ifade eden Hu, bu ziyaretin de geniş bir iş adamı heyetiyle yapılmasını takdirle karşıladıklarını belirtti. Hu, ''Türkiye ile ilişkileri uzun süredir geliştirmeye önem veriyoruz'' dedi.

Çin Devlet Başkanı, ülkesinde geçtiğimiz yıl meydana gelen ve onbinlerce kişinin ölümüne neden olan depremin ardından Türkiye'nin verdiği maddi ve manevi desteğe de teşekkür etti.

-İKİLİ ANLAŞMALAR-

Basına kapalı devam eden heyetler arası görüşmelerin ardından Türkiye ile Çin arasında Gül ve Hu'nun huzurunda 7 ikili anlaşma imzalandı.

Devlet Bakanı Çağlayan, Enerji Alanında İşbirliği Mutabakat Zaptı, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ertuğrul Apakan, Türkiye ve Çin Dışişleri Bakanlıkları Arasında Ortak Çalışma Grubu Kurulmasına İlişkin Mutabakat Zaptı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı İsmet Yılmaz, Kültür Varlıklarının Korunması, Yasa Dışı Yollardan Yurt Dışına Çıkarılması ve Satılmasının Önlenmesi Anlaşması'na imza attı.

Türk Telekom, İş Bankası ve Akbank yöneticileri de Çin Eximbank ile Ticaret Finansmanı ve Kredi Limiti Çerçeve Anlaşması imzaladılar.

-AA İLE XİNHUA ARASINDA YENİ İŞBİRLİĞİ ALANI-

Gül ve Hu'nun huzurunda imzalanan bir diğer anlaşma da Anadolu Ajansı ile Çin Haber Ajansı Xinhua arasında görüntü değişimini öngören anlaşma oldu. Anlaşmayı Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Hilmi Bengi ile Xinhua Genel Müdürü Li Congiun imzaladılar.

Anlaşma uyarınca, Anadolu Ajansı ve Xinhua, ücretsiz olarak ayda en fazla 20 görüntüyü birbirlerinden alabilecek ve abonelerine ulaştırabilecek.

Anlaşmaların imzalanmasının ardından Gül, Hu ve her iki ülkenin heyet üyeleri, kadeh kaldırdı.

Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Çin Devlet Başkanı Hu'nun onuruna verdiği resmi yemeğe katıldı. Yemek basına kapalı gerçekleşti.


haber7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.