Türkçe'nin çocuklarının ilginç adetleri

Türkçe'nin çocuklarının ilginç adetleri

Japonlarda hastaya çiçek verilmez, Pakistan'da 'vah vah' demek övgü, Tatarlar yemekte su içmez, Tayvanlı çocuk sınavdan önce yumurta yemez. Milletlerin ilginç adetleri:

130 ülkeden, dili, dini, rengi farklı 1000 çocuk 15 gün boyunca bu toprakları şenlendirecek. Onlar bizi, biz onları tanıyacağız, tanış olacağız. Ve biz artık bileceğiz... Tayvanlı çocuk sınavdan önce neden yumurta yemez, Pakistanlı çocuk ellerini çırparken neden ‘vah vah’ der...

Her ülkenin kendine has gelenek ve görenekleri Türkçe Olimpiyatları sayesinde bilindik hale geliyor. Dünya çocukları Türk kültürünü öğrenirken Japonlara çiçek vermeme gerekçesi, Tayland'da tuz yerine kullanılan balık suyu ve Taylan'da hiç kullanılmayan 4 rakamının anlamı da bizler için belirginleşiyor.

Yunus Emre'nin 'Gelin tanış olalım' sloganı ile bu yıl dokuzuncu kez yola çıkan Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, 130 ülkeden 1000 öğrenciyi buluşturdu. 15 gün boyunca 'Türkçe bayramı' yaşatacak dünya çocukları, aynı zamanda kültürel değerleri öğrenme ve öğretme imkanı da buluyor. Tıpkı onlar gibi bizler de bugüne kadar belki de hiç duymadığımız bilmediğimiz kültürleri tanıma şansına sahip oluyoruz. Türkçe Olimpiyatları dergisi, Türkçe sevdalısı gençlerin öğretmenlerine tek tek sorarak farklı kültürlere ait bilinmeyen gelenek, görenek ve adetleri derledi. İşte dünyanın dört bir yanında Türkçe konuşan ama duyunca şaşıracağınız kültürel öğelerden bazı örnekler...

kullan

TATARLAR YEMEKTE SU İÇMİYOR

Tatarların yemekte su içme kültürü bulunmuyor. Su istendiği zaman verecekleri cevap,"Birazdan çay hazır olacak" oluyor. Çayın içine ise aroma olarak belki de hiç tatmadığımız kayısı yemişleri konuyor. Ayrıca kaynatılmamış sütle içilen çayın demi fazla oluyor. At etinin yoğun tüketildiği bu ülkede, Tataristan Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan onaylı helal at sucuğu camilerden alınabiliyor.

SIFIR ALMAMAK İÇİN YUMURTA YENMEZ

Farklı inanışlarıyla bilinen bir ülke olan Tayvan'da da bazı eski bina ve hastanelerde 4. kat bulunmuyor. Çünkü 4 rakamı telaffuz olarak ölüm kelimesine yakın olduğu için bu rakamın bulunduğu sayıları hayatın içinde kullanmıyor. Görüntü olarak sıfıra benzediği için de sınavlardan önce yumurta yenmiyor. Çünkü sınavdan kötü not alınacağına inanılıyor. Tayvan'da şaşıracağınız başka bir gelenek ise doğum günlerinde saat hediye edilmemesi. Saat, gönderdiğiniz kişinin cenazesine katılma isteği izlenimi bırakıyor.

BAYRAMA HAZIRLIK ŞART

Vietnam halkı için 'Tet Bayramı' çok önemli. Türk bayramlarına benzeyen ve 3 gün süren Tet Bayramı'na ev temizliği yapılarak bozuk eşya değiştirilerek ya da tamir edilerek giriliyor. Ancak bayram süresince evde kırılan bir şey varsa tamir edilmiyor. Yine bizde de olduğu gibi bayramda büyükler ziyaret ediliyor.

HASTA ZİYARETİNDE ÇİÇEK YOK

Hasta ziyaretlerinin vazgeçilmez unsuru olan çiçek Japonya'da hoş karşılanmıyor. Özellikle de çiçeğin saksıda götürülmesi Japonlar tarafından 'Hastalıkların artsın bu çiçek gibi kökleşsin, hiç kurtulamayasın' gibi kötü bir mesaj taşıyor.

MUZ, MEYVE DEĞİL, MEZE

Bizler muzu meyve olarak yerken, Angolalılar mangalda közleyerek etin yanında meze olarak ya da kahvaltılarda yiyor. Çocuklara çok önem veren Angolalılar, hamile bir bayana doğumdan önce akraba ve arkadaş çevresi tarafından bir parti veriliyor. Bu partiye herkes hediyeleri ile geliyor.

ÇEYİZ VE DÜĞÜNÜ KIZ TARAFI KARŞILIYOR

Pakistanlılar beğendikleri cümlelerde övgü kelimesi olarak 'vah vah' kullanıyor. Çay kültürünün yüksek olduğu bu ülkede 'Keşmiri Çay' denilen çayın rengi pembe. Pakistan'ın düğünlerinde ise Türk kültürünün aksine bütün yükü kız tarafı çekiyor. Erkek tarafı sadece altın ve kıza elbise alıyor. Bütün diğer masraflar kıza ait ve bu yüzden genelde babalar ölünce kızlara miras vermiyor.

KARADENİZ FIKRALARI GİBİ

Türkiye'deki Kayserili ya da Karadenizli fıkralarının bir benzeri Fas'ta dillendiriliyor. Fas'ta hemen hemen aynı fıkraların anlatıldığı fıkralarda sadece isim değişik oluyor. Mesela iki Susi (Bizde Karadenizli ya da Kayserili) denizde kim daha fazla nefesini tutacak diye iddia girer. Kazanan kaybedene 100 dh verecektir ama denizden çıkan olmaz. Sonuçta denizden ikisinin de cenazesi çıkarılır.

İSİMLER 7. GÜNDE VERİLİYOR

Senegal'de yeni doğan bir bebeğe isim kesinlikle 7. günde veriliyor. Ev sahibi eve misafir kabul edemeyecekse kapının önüne kendi ayakkabılarının yönlerini ters çevirerek koyuyor. Senegal'de herhangi bir çorba yemeği de bulunmuyor, ikram edildiğinde ise yenmiyor.

kullan

EKMEĞİ SOFRAYA TERS KOYMAK GÜNAH

Tacik kültürüne göre ekmeğin sofraya ters konması 'ubol' yani günah. Gelenek ve göreneklerine göre iki çeşit yastık var. Bunlardan birisi baş altı için diğeri ise sırta koymak veya üstüne oturmak için kullanılıyor. Başaltı yastığının üzerine basılması veya oturulması kesinlikle uygun karşılanmıyor.

BÜYÜKLERE SAYGI ÇOK ÖNEMLİ

Uzak Doğu'nun incisi Kore'de büyüklere saygı çok önemli. Ailelerine karşı çok vefalı olduğu için yeni evlenen çiftler erkeğin anne ve babasıyla aynı evde yaşıyor. Korelilerin bizim gibi sabahları kahvaltı kültürü yok. Sabah normal öğünde yedikleri yemeklerden yiyorlar.

TAYLAND'DA TUZ YERİNE BALIK SUYU KULLANILIYOR

Karadenizlilerin vazgeçilmezi hamsisi Tayland'da da meşhur. Hamsinin başrolü oynadığı "balık suyu" sofralarda tuz yerine kullanılıyor. Hatta bir yabancı tuz isteyince "Balık suyu orada işte tuzu ne yapacaksın" şeklinde tepkiyle karşılaşmak da mümkün.

BUGÜN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.