Türk iş dünyasından Biden'a ilk mektup

Türk iş dünyasından Biden'a ilk mektup

Türk iş dünyasından Biden'a ilk mektup Türk iş dünyası ABD'nin yeni Başkanıyla ilk iletişimini gerçekleştirdi. Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Joe Biden’a yönelik seçim tebriği ve gelecek döneme ilişkin beklentileri kaleme aldığı...

Türk iş dünyası ABD'nin yeni Başkanıyla ilk iletişimini gerçekleştirdi. Türkiye-ABD İş Konseyi Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Joe Biden’a yönelik seçim tebriği ve gelecek döneme ilişkin beklentileri kaleme aldığı mektup ABD seçilmiş başkanı Biden’a iletildi.

14 Aralık 2020’de ABD Seçiciler Kurulu oylaması sonrası Biden’ın yeni ABD Başkanı olabilmesi için gerekli olan 270’in üzerinde oy kazandığı açıklanmış ve Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen Senatörleri de Biden’ı ABD’nin Seçilmiş Başkanı olarak tanıdıklarını ifade etmişlerdi. Biden’ın seçim zaferinin resmileşmesinin ardından TAİK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, bir mektup kaleme alarak Biden ve ekibini seçim zaferinden ötürü tebrik etti.

TAİK Başkanı Yalçındağ’ın kaleme aldığı mektupta Joe Biden uzun yıllardır Amerikan halkına ve ülkesinin ikili ilişkilerine kendisini adamış bir isim olarak ifade edildi. TAİK'in, yeni ABD Başkanı Biden’ı 2013 yılında Amerikan-Türk Konferansı’nda (ATC) ağırladığı hatırlatılırken Yalçındağ'ın, önümüzdeki yıl yapılacak olan 39. ATC’de yeni ABD yönetiminin üyeleriyle birlikte Biden’ı tekrar ağırlamak için davette bulundu.

Mektupta öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

- Türkiye ve ABD’nin en büyük grupları TAİK üyesidir. TAİK ABD’de milyarlarca dolar yatırıma sahiptir, Amerikalılara on binlerce istihdam sağlamaktadır.

- Türkiye, Amerikalı firmalar için çok önemli bir denizaşırı pazardır.

- Pandemi döneminde Türkiye ve ABD için ticarette kazan-kazan ilişkisine dayanan yeni fırsatlar ön plana çıkmıştır.

- TAİK önümüzdeki süreçte iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini desteklemeye devam edecektir.

- TAİK, ikili ticaret hacminin 100 milyar dolar seviyesine çıkarılmasını sonuna kadar desteklemektedir. ABD’li şirketlerin özellikle de COVID-19 süreciyle birlikte tedarik zincirlerini çeşitlendirmelerine yardımcı olmak için Türk üreticileri önemli bir konumdadır. Birlikte çalışarak, iki ülke ekonomisini daha dayanıklı hale getirilebilir ve her iki ülke de sürdürülebilir büyüme yoluna koyulabilir.

- ABD Dışişleri Bakanlığı’nın son günlerde uygulamaya koyduğu CAATSA yaptırımlarının iki ülke iş dünyasını etkilemesinden kaygı duyulmaktadır. TAİK, Biden yönetiminin ikili ilişkileri güçlendirmeyi bir öncelik haline getirmesini temenni etmektedir. Bu bağlamda, Türkiye ve ABD arasında ikili ticaret hacminin artırılması noktasında yeni ABD yönetimiyle çalışmaya hazırdır.

- TAİK’in uzun süredir ısrarla dile getirdiği Serbest Ticaret Anlaşması (STA) yeni dönemde kilit rol oynayabilir. Uzun zamandır dile getirilen Serbest Ticaret, iki ülke ortak yönlerini geliştirmek ve iki ülkenin birbirine yakınlaşması için en güçlü araçtır.
Hedeflenen ticaret hacmi yakalandığında askeri ve siyasi gerginliklere çözüm bulmak her iki ülke açısından kolaylaşacaktır. TAİK, iki ülke arasındaki güçlü iş birliğine dayalı ilişkiden tüm dünyanın faydalanacağına inanmaktadır.

- İki ülke arasında yaptırımlar ve anlaşmazlıkların değil, ticaret ve yatırımların konuşulduğu bir pozitif gündem oluşturulmasına ihtiyaç var. Bu bağlamda STA konusu önceliğimiz. Böylesi bir anlaşma yalnızca iki ülke arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmeyecek, aynı zamanda Türk ve Amerikan şirketlerinin üçüncü ülkelerde ortak
projeler geliştirmesine de büyük bir ivme kazandıracaktır.

- İkili ilişkilerin güçlendirilmesi adına TAİK, Türk ve Amerikalı Bakanların düzenli olarak iletişim kuracağı, sorunları tartışacağı, iş birliği yolları arayacakları ve fikir alışverişinde bulunacakları bir “İkili Ulusal Komisyon” (Bi-national Commission) kurulmasını önermektedir. Bir açık forum niteliğindeki İkili Ulusal Komisyonlar, ABD’nin zorluklar yaşadığı ülkelerle ilişkilerini güçlendirmek adına 1990’lardan beri Demokrat yönetimler tarafından uygulanmaktadır. Şüphesiz ülkelerimiz farklı ihtiyaçlara ve beklentilere sahip olabilirler. (Dünya Gazetesi)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.