Tüketiciyi kandırana 6 bin 867 TL ceza

Tüketiciyi kandırana 6 bin 867 TL ceza

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün MHP Adana Milletvekili Yılmaz Tankut'un tüketiciyi yanıltan bazı reklamlara ilişkin soru önergesini yanıtladı.

Tankut son dönemlerde Sanayi Bakanlığı’nın cep telefonlarına ‘tebrikler hediye kol saati kazandınız’, ‘elektrik faturanızda yüzde 40’a varan indirimden yararlanın’ ve benzeri vaatleri içeren SMS’ler göndererek vatandaşları dolandırmaya çalışan şirketleri yakın takibe aldığının kamuoyuna yansıdığını belirtti. Tankut soru önergesinde Bakan Ergün’ün de kendisine bu tür mesajlar geldiğini ve gerekli takibin yapılmasını istediğini hatırlatarak Bakanlığa kaç şikayet başvurusu yapıldığını sordu.

-ŞİKAYETLER ARTTI-

Bakan Ergün ise çeşitli cep telefonu kullanıcılarına gönderilen ‘hediye kol saati kazandınız’, ‘elektrik faturasında da indirim’ içerikli mesajlarla ilgili Reklam Kurulu’na 2010 yılında 23, 2011 yılında ise 73 adet başvuru yapıldığını bildirdi. Bakan Ergün kendisine gönderilen bu tür mesajlardan önce de Reklam Kurulu Başkanlığı’na tüketiciler tarafından çok sayıda başvuru yapıldığını belirterek konuya ilişkin incelemelerin ivedilikle yapıldığını söyledi. Ergün “Örneğin ticaret unvanının Net Tek Teknoloji Pazarlama olduğu tespit edilen Eko Fiş adlı firma tarafından tüketicilere gönderilen kısa mesajlara ilişkin reklam veren firmanın yazılı görüşü istenmiştir. Reklam Kurulu bu tür mesajların Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna aykırı olduğu kanaatine vararak söz konusu reklamlar ile ilgili olarak reklam veren firma hakkında 6 bin 867 TL idari para cezası ve anılan reklamları durdurma cezası verilmesine karar vermiştir” dedi.

-“REKLAMI DURDURMA CEZASI VERİLDİ”-

Ergün Reklam Kurulu’nun İnternet İletişim Hizmetleri Şirketi tarafından muhtelif televizyon kanallarında yayınlanan ‘Şans yaz 5666’ya gönder, muhteşem ödüller için çekilişe katıl’ başlıklı reklamlarla ilgili olarak açılan dosyayı da gündemine aldığını, bahse konu reklamların tüketicileri yanıltıcı nitelik taşıdığına karar verildiğini söyledi. Ergün ilgili firmaya söz konusu reklamları durdurma cezası verildiğini ifade etti. Ergün tüketiciyi yanıltıcı reklamlarla ilgili şunları kaydetti:

“Ceple Kazan Kazandırıyor 6999 isimli kampanyaya ilişkin muhtelif mecralarda yayınlanan, ev, araba, para yüklü kart kazanılacağının vaat edildiği reklamlarla ilgili olarak Reklam Kurulu’na yapılan başvurular üzerine söz konusu reklamlar incelemeye alınmış olup ilgili firmanın yazılı görüşü ve varsa diğer bilgi ve belgeler temin edildikten sonra Kurul gündemine alınacaktır. Diğer tarafından ‘xxxx’ no’lu telefonu arayın, ev, para, araba kazanın şeklinde Milli Piyango kontrolünde olduğu iddia edilen ve bu numaraları arayanların ‘az kaldı kazanacaksınız’ diye sürekli telefon edilmesinin istenildiği reklamlara ilişkin Reklam Kurulu’na henüz herhangi bir başvuru yapılmamıştır.” 
 haber 7

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.