Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırmasını içeren, taşeron işçiye, madenciye önemli haklar getiren düzenleme için TBMM Genel Kurulu bugün olağanüstü toplandı. Tasarının 126 maddesi kabul edilmişti, kalan 21 madde de bugün tamamlandı.
Ancak son dakika eklenen birkaç madde, kamuoyunda rant olarak değerlendirildi. Torba kanunun içine eklenen madde ile CHP’li Ataşehir Belediyesi’ne bağlı Barbaros Mahallesi, AKP’li Ümraniye Belediyesi’ne bağlandı. Bu kararda Ali Ağaoğlu'nun o bölgede yapılandırdığı finans bölgesi için baskı yaptığı ise kulislerde bolca konuşuldu.
Hatta CHP İstanbul milletvekili Aykut Erdoğdu, twitter hesabından ''Bir mahalle çalmadıkları kalmıştı'' diye tepki gösterdi. Bir önceki görüşmede de son dakika eklenen pırlanta, elmas gibi değerli taşların vergi muafiyeti aynı derecede tepki yaratmıştı.
İşte torba yasayla gelen diğer düzenlemelerden bazıları:
- Vergi, prim, ceza gibi borçlar yapılandırılacak.
Vergi cezaları silinmeyecek; vergi asıllarının tamamı, cezaların tamamı yapılandırma kapsamında tahsil edilecek.
- 120 TL'nin altındaki trafik cezalarının tahsilinden vazgeçilecek.
- 12 TL'nin altındaki karayolu geçiş ücreti cezası alınmayacak.
- 40 bin öğretmen atanacak. 65 yaşını dolduranlara yersiz ödenen aylıklar ile bunlardan doğan ceza ve faizler silinecek.
- Mavi Kartlı olarak adlandırılan gurbetçilere de SGK'ya davasız borçlanma hakkı getirilecek.
- Özelleştirme uygulamaları nedeniyle iş akitleri, kamu ya da özel sektör işverenlerince feshedilen ve diğer kamu kuruluşlarına nakil hakkı bulunmayan personel de yaşlılık ya da malüllük aylığı almaya hak kazanıncaya kadar istihdam edilecek.
- Ev hizmetlerinde aynı kişi yanında ay içinde 10 günden az çalışanlar için günlük kazanç alt sınırının yüzde 2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi, çalıştıranlar tarafından ödenecek.
- Yeraltı maden işlerinde çalışan işçilerin emeklilik yaşı 55'ten 50'ye düşürülecek. Yıpranma hakkı düşünüldüğünde madencinin emeklilik yaşı 43'e kadar inebilecek.
- TBMM torba yasayı görüşmek için bugün olağanüstü toplandı. İşçilerin yeraltındaki çalışma süresi haftada en çok 36 saat olacak. Günlük çalışma 6 saati geçemeyecek.
- Yeraltı işlerinde çalışan işçilerde kıdem şartı aranmayacak. 1 gün dahi çalışanlar kıdem tazminatından yararlanacak.
- Torba yasa ile borcunu yapılandıran Bağ-Kur'lular, bu şekilde günleri tamamlanıyorsa emeklilik işlemlerini başlatacak. Yasayla, son 5 yılında işçi olarak çalışanlara işçi statüsünde emeklilik yolu açılıyor. Bu kapsamdaki 70 bin Bağ-Kur'lunun emekliliğinin önündeki engel kalkacak.
- Çalışan emeklilerin Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) borçlarına da yapılandırma imkanı sunulacak. Bağ-Kur'lu olarak çalışan emekliler, bu şekilde borçlarından kurtulacak.
- SSK'lılara tanınan doğum borçlanması hakkı, Bağ-Kur'lu ve memur anneleri de kapsayacak. Borçlanılabilecek çocuk sayısı ise 2'den 3'e çıkarılacak. Böylece çalışan anneler emeklilik için 6 yıl kazanabilecek.
- Tüp bebek deneme sayısı 3'e yükseltilecek.