Torba yasa 80 madde

Torba yasa 80 madde

Hükümetin borçları yeniden yapılandıran ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından Pazartesi günü kamuoyuna açıklanacak 80 maddelik torba yasa tasarısı istihdam paketiyle birleştirildi.

Torba yasa tasarısında; öğrenci kredilerinden trafik cezalarına, prim borçlarından vergi borçlarına kadar yeniden yapılandırılan düzenlemelerden toplumun her kesimi yararlanıyor. Hükümetin üzerinde çalıştığı kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasına ilişkin düzenleme tamamlandı. Vergi ve SSK prim borçları başta olmak üzere kapsamı genişletilen kamu alacaklarının yeniden yapılandırılmasını düzenleyen torba tasarının 80 maddeden oluştuğu öğrenildi. Pazartesi günü kamuoyuna açıklanacak olan tasarının, 22 Kasım tarihinde ise TBMM'ye sevk edilecek.

Yeniden yapılandırmanın kapsamına emlak vergisi, su ve elektrik borçları, trafik cezaları, öğrenci kredi borçları gibi düzenlemeler yer alıyor. Kamu alacaklarının faiz ve ceza indirimlerinin yanı sıra ödemeler ise ödeme durumlarına göre taksitlendirilecek. Taksitlerin en az 12 aydan başlayacağı yapılandırmadan 'üst kurul'lara borcu olanlar da istifade edebilecek. Anaparalar sabit olmak kaydıyla tüm kamu alacaklarının yeniden yapılandırılması yeniden düzenlendi. Bu çerçevede 2011 yılı için elektrik borçları için özel sektör ile de görüşmeler yapıldı.


Varlık barışı

Kamu alacaklarına ilişkin düzenlemenin içerisine Varlık Barışı için başvurmuş ama şartları yerine getirmeyenlere de imkan veriliyor. Yasal düzenlemenin içerisine girecek önemli konuların başında ise matrah artışı düzenlemesi geliyor. Ekonomi yönetimi, matrah artışı ile ilave 10 milyar liralık gelir hedefliyor. Buna göre, 2006 yılında yüzde 30'dan başlamak üzere 2009 yılı için beyanların yüzde 15 oranında artırılması halinde firmalar vergi incelemesinden kurtulacak. Matrah artışında 2006'dan başlamak üzere dört yıllık dönem için yüzde 30, yüzde 25, yüzde 20 ve yüzde 15'lik oranda beyanların artırılması öngörülüyor. Söz konusu tasarıyla toplumda kamuya borcu olan neredeyse herkes yararlanabilecek.
cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.