Toplumsal cinsiyet eşitliği
Kadına yönelik şiddetin azaltılması için kadınlara erkeklerden de destek gelmeli.
Anne Çocuk Eğitim Vakfı (AÇEV) Genel Müdürü Nalan Yalçın, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadına yönelik şiddetin azaltılması için kadınların güçlenmesi kadar erkeklerin de bu çabalara katılması gerektiğini söyledi.
Yalçın, Mersin'de düzenlenen "Türkiye'de baba olmak; cinsiyet eşitliğinde sorumluluklar, haklar ve çözümler" başlıklı panelin açılışında yaptığı konuşmada, eğitim yolu ile fırsat eşitliğini sağlamak ve insanların yaşam kalitesini arttırmak için çalışan bir sivil toplum kuruluşu olduklarını söyledi.
Ülkemizde hala fırsat eşitsizliği var
Türkiye'nin, son yıllarda ekonomik anlamda yüksek bir büyüme oranı ortaya koyduğunu belirten Yalçın, "Ama maalesef, ülkemizde hala fırsat eşitsizliklerinin olduğu alanlar var. Bebeklikten yetişkinliğe kadar kadınlar ve kız çocukları, birçok fırsattan erkekler kadar eşit yararlanamıyor. Pek çoğu eğitimden sağlığa, ekonomiden sosyal hayata kadar birçok alanda ayrımcılığa uğruyor ve hatta şiddete de maruz kalabiliyor" diye konuştu.
Anne ve babayla paylaşılan anların çok önemli olduğunu ifade eden Yalçın, ailelerin, çocuklarla olan ilişkisi kadar, birbirleriyle olan ilişkisinin de çocukların modelini oluşturduğunu, araştırmalar, şiddetin olmadığı ailelerde büyüyen çocukların, zihinsel, fiziksel, sosyal ve duygusal açıdan çok daha iyi geliştiğini ortaya koyduğunu anlattı.
Baba eğitim programları
Milli Eğitim Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğiyle "baba eğitim programları" düzenlediklerini bildiren Yalçın, şöyle konuştu:
"Bu programımızla yaklaşık 60 bin baba ve çocuğa ulaştık. Çocukların hayatında babaların da en az anneler kadar önemli olduğunu biliyoruz. Aile içindeki ilişkiler, toplumsal cinsiyet rolleri ve davranış biçimleri, çocukları yaşamları boyunca etkiliyor. Bugün cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında erkeklerin, özellikle de babaların yer alabileceğini, yer alması gerektiğini konuşmak üzere toplandık. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması ve kadına yönelik şiddetin azaltılması için kadınların güçlenmesi kadar erkeklerin de bu çabalara katılması gerekiyor. Erkekler, özellikle baba olduklarında çok daha fazla değişime açık oluyorlar. "
Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Ünal Öncül ise müdürlük olarak, engellilere, çocuklara, yaşlılara ve kadınlara verdikleri hizmetlerde eşitliği esas tutmaya çalıştıklarını vurguladı.
Açılış konuşmalarının ardından, "Cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında babalık ve erkeklik rolleri' başlıklı oturum gerçekleştirildi.
Oturuma, Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayşe Devrim Başterzi, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdür Yardımcısı Çiğdem Göllü, emekli aile mahkemesi hakimi avukat Eray Karınca, Çankaya Üniversitesi Siyaset Bilimi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Bahadır Türk ve Adana Genç İş Adamları Derneği (AGİAD) Başkanı Tamer Gülcan konuşmacı olarak katıldı.
kadinvekadin.net
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.