Terör Suçlusu Çocuklara Af

Terör Suçlusu Çocuklara Af

Kanun, Ceza İnfaz Kanunu, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunlarında değişiklik öngörülüyor.

AKP'nin hazırladığı yasa teklifiyle; kamuoyunda "taş atan çocuklar" olarak bilinen ve terör suçuna bulaşmış 18 yaş altındaki çocukların, çocuk mahkemelerinde yargılanması, ceza ve infazda eşitlik getiren ve toplantı gösteriş ve yürüyüş kanununda çocuklar lehine değişikliklere gidildi.
Torba teklif olarak TBMM Başkanlığı'na sunulan düzenlemelerde, Ceza İnfaz Kanunu, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunlarında değişiklik öngörülüyor.
TBMM Başkanlığı'na sunulan ve 8 maddeden oluşan teklif terör suçuna bulaşmış 18 yaş alındaki çocukların, yargılanma ve ceza infazda yapılacak uygulamalarda “normal suçlarda” olduğu gibi uygulama getiriliyor.

-KOŞULLU SALIVERME GETİRİLİYOR-

Teklifle ayrıca; suça itilen çocuklar konusunda ceza artırıcı nedenler ortadan kaldırılıyor. Terör suçu işleyen çocuklar, yaş ayırımı yapılmaksızın ağır ceza mahkemeleri yerine çocuk mahkemelerinde yargılanabilecekler.
Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'da yapılan değişiklikle; terör suçlusu çocuklara daha önce uygulanan dörtte üç oranındaki infaz, üçte ikiye düşürülüyor. Daha önce terör suçlusu çocuklarda suça göre “koşullu salıverme” uygulanmazken, getirilen yeni düzenlemeyle “koşullu salıverme” uygulanabilecek.

-CEZA YERİNE GÜVENLİK TEDBİRİ-

Yapılan bir başka yeni düzenlemeyle; toplantı ve gösteri yürüyüşleri yasasını ihlal ederek suça itilen çocukların işledikleri suç yeniden yapılandırılıyor. Bu çerçevede, eğer ilk defa işledikleri bir suç ise, suçun cezası neyse bunu alacaklar. Ancak bu suçlar güvenlik tedbiri olarak uygulanacak. Sadece bununla ilgili ateşli silahlar ve yasada sayılan bazı şeyler hariç tutulurken ilk defa suça itilen bir çocuk söz konusu olduğu takdirde suçla ilgili yargılama sonucu, ceza neyse bu cezayı alacak. Ancak, cezanın müddeti ne kadar ise, o kadar da güvenlik tedbirine tabi tutulacak. Hapis yerine güvenlik tedbiri getirilecek. Güvenlik tedbirlerini ise ilgili bakanlıklar belirleyecek.
Çocukların karıştığı suçta silah varsa böyle bir durum söz konusu olmayacak. Ancak suça itilen çocuk ikinci defa aynı suçu işlemesi durumunda güvenlik tedbiri uygulaması uygulanmayacak. Bu durumda, çocuklar terör suçlusu kapsamında değil, normal çocuk suçlusu gibi “çocuk mahkemelerinde” yargılanacak.

 

 

aktifhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.