TEOG yerleştirme takvimi

TEOG yerleştirme takvimi

Öğrenciler tercih etmedikleri okullara zorunlu yerleştirilebilecek, ortak sınavların puanları 11 Haziran’da¸ yerleştirme puanı 7 Temmuz’da açıklanacak.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, bürokratlarıyla birlikte ilk kez bu yıl liselere yerleştirmelerde kullanılacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi(TEOG) ile ilgili yaklaşık 1,5 milyon ailenin merak ettiği ayrıntıları açıkladı. Öğrenciler, tercihlerini iki liste üzerinden yapacak. İlk listedeki 15 okula yerleşemeyen ikinci listedeki 6 okul türünden evine en yakın okula yerleştirilecek.

ÖZEL OKULA BİLGİ YOK

Türk ve yabancı özel okullar aynı tercih listesinde yer almayacak. Ancak, özel okullar isterlerse tam burslu olarak alacakları öğrencileri Türkiye çapındaki ilk yüzde 5'lik dilimden seçebilecekler. Ancak, 3 dersten 6 sınavın sonucuna göre öğrencilerini alacaklarını açıklayan özel okullara bu puan bilgileri verilmeyecek. Özel okullar kendi yerleştirme puanlarını kendileri hesaplayacak.

Gazetecilerin sorularına Bakan Avcı ve bürokratların verdiği yanıtlara göre yeni sistemin ayrıntıları şöyle:

İKİ LİSTE: A ve B LİSTESİ

E-okul üzerinden tercih yapacak olan öğrencilerin karşısına üç seçenek çıkacak: "Özel yetenek sınavıyla yerleştim", "Özel okula kayıt yaptırdım", "Tercih yapmak istiyorum",

Öğrenci ilk iki seçenekten birini işaretlerse tercih yapamayacak. Bu yüzden aileler çocuklarını özel okula yazdırmış olsalar bile bu seçeneği işaretlemeyip tercih yapmak istiyorum demek zorundalar. Aksi halde fen, Anadolu, imam hatip, sosyal bilimler ya da meslek liselerine tercih edemeyecekler.

"Eğer öğrenci tercih yapmak istiyorum" seçeneğini işaretlerse merkezi yerleştirmeye katılacak.

Öğrenciler A grubunda 15 tercih yapacaklar. Bu tercihlerde il ve okul türü sınırlaması yok. Tercihlerine yerleşmeme ihtimaline karşı Bakanlık B grubu listesinden en az birini işaretlemeyi öğrencilere zorunlu tutuyor. Bu listede ise il sınırlaması hatta, ilçe ve semt sınırlaması da olacak. Öğrenci bu gruptaki okullardan hiçbirini işaretlemezse bile Bakanlık otomatik olarak öğrenciyi herhangi bir okula yerleştirilebilecek. Bu okullar arasında meslek lisesi, fen lisesi de olabileceği gibi tercih etmese bile imam hatip lisesine gidebilecek.

Öğrenciler, en çok istediğinden, en az istediğine göre tercih listesini yapacak. B grubunda yer alacak liseler şunlar: Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Meslek ve Teknik Anadolu Liseleri, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Çok Programlı Anadolu Lisesi, Anadolu Lisesi

TABAN PUAN KALDIRILDI

Tercihte geçen yıl 201 olan taban puan kaldırıldı. Öğrenciler, taban puan şartı aramadan tercih sistemi içerisinde yer alabilecekler.

NAKİLLE YÜZLER GÜLECEK

Öğrenciler, yerleştirme işlemi tamamlandıktan sonra okullarda şayet boş kontenjan kalırsa nakil başvurusunda bulunabilecek. Bu işlemlerde eski sistemde olduğu gibi okula en son giren öğrencinin puanı esas alınmayacak. Bu öğrenciden daha düşük puanlı öğrenci de okula yerleştirilebilecek. Örneğin; Kabataş Erkek Lisesi'ne 480 puanla en son öğrenci girmiş olsa bile eğer boş kontenjan kaldıysa başvuranlar arasından en yüksek puanı öğrenciler seçilecek. Bu durumda da 400 puanlı öğrenci bile Kabataş'a girebilecek.

ÖZEL OKULA BİLGİ YOK

Öğrencilerini Türkçe, Matematik ve Fen Bilgisi derslerinin sınavlarına göre seçeceklerini açıklayan özel okullara Milli Eğitim Bakanlığı büyük bir sürpriz yaptı. Bu okullara üç dersin puanı verilmeyecek. Gerekçe olarak "Öğrencilerin kişisel bilgilerini kimse ile paylaşamayız"denildi.

Bu durumda da özel okullar tek tek kendilerine başvuran öğrencilerin yerleştirme puanlarını 8'inci sınıf notlarını da ekleyerek kendileri yapmak zorunda kalacak.

KONTENJAN 40 OLDU

Geçen yıl Anadolu Liseleri'nin kontenjanlarını 30'dan 34'e çıkaran Bakanlık, bu yıl da 40'a yükseltti. Bu kural, başına bu yıl Anadolu ibaresi getirilen yeni liselerde geçerli olacak.

TEOG Yerleştirme Takvimi

Ortak sınav puanları 11 Haziran'da e-okuldan açıklanacak. 16-20 Haziran tarihleri arasında ortak sınav puanlarına itiraz edilebilecek. 4 Temmuz'da okulların kontenjanları açıklanacak. 7 Temmuz'da ise yerleşmeye esas puanları (YEP) ilan edilecek. 31 Temmuz-8 Ağustos tarihleri arasında ise tercihler alınacak. 22 Ağustos'ta yerleştirme sonuçları ilan edilip, kesin kayıtlar yapılacak. Boş kalan kontenjanlar için 25 Ağustos'ta nakil dönemi başlayacak. Bu dönem okulların açıldığı 15 Eylül tarihine kadar sürecek.

YAŞAR ÖZAY-SABAH

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.