TEOG taslağının artıları ve eksileri
TEOG Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu Taslağı
TEOG Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu Taslağı Yayımlandı
Taslak olarak yayımlanan ve düzeltilmesi için kamuoyu ile paylaşılan taslakta geçen yıla göre bir çok değişiklik var. Geçen yıl yaşanan sorunlardan ders çıkardığını düşündüğümüz Bakanlığın bu kez çok dikkatli davrandığı görülüyor.
Taslak kılavuzu incelediğimizde geçen yıl Haziran ayından itibaren yaptığımız uyarıların maalesef zaman geçtikten sonra bu yıl uygulanmak istendiğini görüyoruz.
VELİ TATİLDE İKEN DE BAŞVURU YAPABİLECEK
Örnek 1: "MEB tercih başvuruları için sadece kendi okulları değil tüm okulları kullanabilir. Veli tatilde iken de bir okula giderek başvuru yapabilmelidir"
demiştik aynen uygulamaya geçiyor.
TERCİH SAYISI 25'E ÇIKACAK
Örnek 2: bir yazımızda;
"Oysa ki farklı bir yöntem uygulanarak örneğin tercih sayısı 25'e çıkarılıp her hafta nakil sistemi yerine aynı tercihler üzerinden puan üstünlüğüne göre her hafta yerleştirme yapılabilse idi daha sağlıklı bir yerleştirme yapmak mümkün olabilirdi"
Demişiz. Bu yıl taslakta 25 Tercih hakkı veriliyor. Geçen yıl A grubu B grubu uygulamasından vazgeçiliyor.
YERLEŞEMEYEN ÖĞRENCİLERE BEŞ TERCİH HAKKI VERİLECEK
Örnek 3: Geçen yıl TEOG'da uygulanan nakil sistemini şiddetle ve defaten eleştirmiştik. Bunun için de öneri olarak;
"Vatandaşa en azından 5 okul tercih etme hakkı verir ve sistemi de buna göre kurgularsanız vatandaşı kumar oynamaktan kurtarmış olursunuz."
Cümleleriyle en az 5 tercih hakkı önermiştik. Bu da hayata geçecek gibi görünüyor. Gerçi yerleşemeyen öğrencilere yönelik bir uygulama ama yine de olumlu bir gelişme.
Yeni taslakta 5 tercih hakkı tanınıyor fakat sadece yerleşemeyenler tercih yapabileceklerdir.
ÖZEL OKULA KAYIT TARİHLERİNİ ÖNE ALMAK SORUNU ÇÖZMEYECEK
MEB özel okul kayıtlarını öne alsa da sadece ve sadece sınavla öğrenci alan özel okullara yönelik tedbir aldı.
Bu durumda diğer özel okullara gidecek öğrenciler nedeniyle boşalacak kontenjanlar olursa yıl içinde nakil yoluyla doldurulmaya çalışılacak fakat bu pek de mümkün olmayacak. Bu taslağa yönelik birinci eleştirimiz.
YERLEŞEMEYEN ÖĞRENCİ ZORAKİ AÇIKÖĞRETİME GİDECEK
Yeni sistemde daha doğrusu taslakta gözümüze çarpan bir başka ve bizi en çok düşündüren konu ise;
Yerleşemeyen öğrencinin zoraki olarak Açık öğretime gönderilmesi. Evet öğrenci hiçbir tercihine yerleşemezse İl/İlçe Komisyonları vasıtasıyla 5 tercih yaparak boş kontenjanlara yerleştirilmeye çalışılacaktır. Bu durumda da yerleşemeyen öğrenciler zorunlu olarak Açık öğretimde okuyacaklar.
MEB geçtiğimiz yıl her öğrenciyi yakın ya da uzak, istediği ya da istemediği bir okula mutlaka yerleştirmişti. Bu yıl ise yerleşemezsen ben seni Açıköğretime kaydediyorum sen istersen buraya git istemezsen özel okula gidebilirsin diyor. Bu doğru bir yaklaşım değildir.
MEB'e ilk etapta kısa önerilerde bulunacak olursak;
- Özel okullara verdiği teşviğe devam edecekse bunun da öncelikli ele alınarak buradan oluşacak boş kontenjanı da değerlendirmesi,
- Özellikle 24 Ağustos-14 Eylül döneminde sıkı bir nakil dönemi gerçekleştirilmesi(tercih sayısı en az 5 olarak) gerekir.
- Ortaöğretim kurumları yönetmeliğinin; "(5) (Değişik:RG-13/9/2014-29118) Okulların nakil ve geçiş şartlarının taşınması halinde Açık Öğretim Lisesi veya Mesleki Açık Öğretim Lisesinden örgün ortaöğretim kurumlarına ders kesiminden yeni öğretim yılının başlangıcına kadar geçen süre içerisinde,"
Maddesi gereği Açıköğretim öğrencilerinin nakilleri kısıtlıdır. Zorunlu olarak Açık öğretime kayıttan vazgeçilmesi ya da yönetmelikte esneklik sağlanması,
- Puanla yerleşen bir öğrencinin nakil yoluyla başka bir okula geçmesi çok zor görünüyor. Bu konuda tedbir alınmalı ve daha yüksek puanlı öğrenci varken düşük puanlının istenen okula gitmesi önlenmelidir.
- Milli Eğitim'i özel okula ya da Açık Öğretime endekslemek doğru değildir. Bunun için tedbir almak bakanlığın asli görevi olmalıdır.
- Tercihlerin alınması ile sonuçların açıklanması arasındaki bir aylık süre çok uzundur. Bu süre çok daha sağlıklı ve verimli değerlendirilmelidir. Öğrencinin, velinin tatil hakkını ellerinden almadan, bu süreyi zehir etmeden, sağlıklı ve bilimsel yöntemler kullanılarak bir planlama yapılmalıdır.
Bu tür eleştirilere, bu bir taslak bu nedenle eleştirmek yanlış denilebilir fakat taslak genellikle niyeti ortaya koyar. Bu nedenle de eleştiriyi hak eder. Yerleşemeyen öğrenciyi Açık Liseye göndermek gibi..
Şimdilik bu kadar... Ama şimdilik...
Maksut BALMUK
Öğretmen
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.