TEOG sorularını 70 öğretmen hazırladı

TEOG sorularını 70 öğretmen hazırladı

İlk 6'sı 26-27 Kasım'da yapılacak TEOG sorularını Türkiye'nin çeşitli illerinde görev yapan yaklaşık 70 öğretmen hazırladı. Öğretmenler önce üniversite hocalarından soru hazırlama teknikleri dersi aldı, ardından bakanlığın yaklaşık 50 kişilik soru hazırla

PERVİN KAPLAN

SONUÇLARI liselere geçişte kullanılacak olan Yerleştirme Puanı'nın (YEP) hesaplanmasında yüzde 70 oranında etkili olacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nin (TEOG) 6 dersten yapılacak ilk sınavlarının soruları öğrencilerin öğretmenlerinden geldi. Türkiye'nin çeşitli illerindeki devlet okullarında görev yapan yaklaşık 70 öğretmen sınav sorularını 8. sınıf öğrencileri için yazdı. Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere 6 dersten toplam 12 sınavın ilk 6'sı 26-27 Kasım tarihlerinde yapılacak. Öğrenciler her gün 3 sınava girecek. İşte bu sınavların sorularını ilk kez öğretmenler hazırladı.

BRANŞ ÖĞRETMENLERİ GELDİ

Türkiye'nin çeşitli illerinden ortaokul branş öğretmenleri Milli Eğitim Bakanlığı'na (MEB) soru hazırlamak için davet edildi. Öğretmenler önce üniversite akedemisyenlerinden soru hazırlama teknikleriyle ilgili bilgi aldı. Ardından da gruplar halinde değişik zamanlarda bakanlığa gelerek yaklaşık 50 kişiden oluşan MEB soru hazırlama ekibiyle birlikte soruları kazanımlarına göre yazmaya başladı. Öğretmenlerin hazırladığı bu soruların ilk bölümü de ilk TEOG sınavlarında kullanılacak.

AYRI ÜCRET ÖDENMEDİ

Bakanlık sorularını kullanacağı öğretmenlere ücret ödemedi. Ancak bir yetkili önümüzdeki dönem soruları kullanılacak öğretmenlere soru başına ücret ödemek için düzenlemelerin yapıldığını anlattı. Soru hazırlayan öğretmenlerin yol, konaklama ve yemek ücretleri bakanlık tarafından karşılandı. Şimdi bu yılın ilk TEOG sınavlarına girecek 1 milyon 287 bin 847 öğrenci, öğretmenlerinin hazırladığı bu soruları yanıtlayacak.

MUSEVİLER ILE BIRLIKTE HAZIRLANDI

Bu yıl ilk kez kendi müfredatlarına göre hazırlanan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinden TEOG'a girecek olan Musevi öğrenciler için sorular bakanlık ve cemaat sorumluları tarafından hazırlandı. Soru hazırlayan ekibin içinde Hahambaşı Isak Haleva'nın oğlunun da yer aldığı öğrenildi

TEOG SORULARI SATILIK, HER KİTAPÇIK KDV HARIÇ 5 BİN TL

ÖSYM, 2011 yılından itibaren Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları'nın (LYS) sorularını 3 yıl boyunca sattı. Soruları yayımlamak isteyen basın kuruluşlarından test başına KDV hariç 150 TL aldı. Geçen yıl da bu uygulamadan vazgeçerek, soruların yalnızca yüzde 20'sini yayımlamaya başladı. İşte Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) da Fen ve Teknoloji, Matematik, Türkçe, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi olmak üzere 6 dersten yaptığı Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nin (TEOG) sınav kitapçıklarını yüzde 18 KDV hariç 5 bin TL'den satma kararı aldı. Yabancı dil testinin İngilizce, Fransızca, Almanca ile İtalyanca olmak üzere 4 dilden yapıldığı ve Musevilere de bu yıl din soruları yöneltileceği için sınavlarda toplam ders kitapçık sayısı 10 tane. 6 dersten yapılan ve toplam 10 tane olan bu sınav sorularının tümünü basmak isteyen gazete ve dergilerin ödemesi gereken bedel de bu durumda KDV hariç 50 bin TL. Yüzde 18 KDV eklendiğinde ise bu rakam 59 bin TL. Soruları yayımlamak isteyen kuruluşlar bakanlık ile sözleşme imzalamak zorunda. Sözleşme olmadan soruları basanlar hakkında ise bakanlık cezai işlem yapacağını duyurdu.

HER GÜN 3 SINAV VAR

BİRİNCİ dönem yapılacak 6 TEOG sınavı 26-27 Kasım tarihleri olmak üzere iki günde tamamlanacak. Her gün 3'er sınav yapılacak. Sınavların ilk günü 26 Kasım Çarşamba günü saat 09.00'da Türkçe dersi ile başlayacak. 40 dakikalık sınavın ardından 10.10'da Matematik, 11.20'de ise Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sınavı olacak. 27 Kasım Perşembe günü birinci dönemin son 3 sınavı yapılacak. Sınavlar saat 09.00'da Fen ve Teknoloji dersi ile başlayacak. Saat 10.10'da TC İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük, 11.20'de ise İngilizce, Fransızca, Almanca ve İtalyanca dillerinden geçekleştirilecek Yabancı Dil dersi sınavlarıyla son bulacak. Bu sınavlara katılamayanlar için 13-14 Aralık tarihleri arasında mazeret sınavları yapılacak.

Yanlış doğruyu götürmeyecek soruları boş geçmeyin

SONUÇLARI liselere geçişte kullanılacak olan Yerleştirme Puanı'nın (YEP) hesaplanmasında yüzde 70 oranında etkili olacak Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarında "yanlış cevabın doğruyu etkilememesi" uygulaması var. Hem üniversite sınavlarında hem de bugüne kadar Seviye Belirleme Sınavları (SBS) da dahil yapılan liseye geçiş sınavlarında 4 doğru yanlış öğrencilerin 1 doğru yanıtını siliyordu. Ancak TEOG sınavlarında bu kural uygulanmıyor. Öğrenci sorulara yanlış cevap verse de doğru cevapları bundan olumsuz etkilenmeyecek. Bakanlık eğitimcilerin "ölçme değerlendirme açısından hatalı gördüğü" ve "şans faktörü" yüzünden eşitlik ilkesinin zedeleneceğini söyledikleri bu uygulamayı "Sınavlar okul yazılılarından biri" diyerek savunuyor. MEB'e göre "Adayların rastgele doğru cevabı bularak başarılı olma ihtimalleri dikkate alınmayacak kadar düşük olduğundan adaletsizlik yaratması söz konusu değil". ÇOCUKLARINIZI UYARIN Bu yüzden de çocukları bu sınavlara girecek velilere tavsiyem çocuğunuza doğru cevaptan emin olmasa bile tüm soruları işaretlemesini söyleyin. Böylece çocuğunuz "sallayarak" da doğru cevabı tutturabilir. Bu yolla bile olsa her doğru cevap da çocuğunuzu boş bırakanlara göre bir adım öne geçirir.

KİMLER KATILABİLİR?

2014-2015 eğitim yılında örgün ortaokulların 8'inci sınıfında okuyanlar.

Açık ortaokulu 8. sınıfta okuyanlardan örgün eğitim kurumlarına kayıttaki yaş sınırını doldurmamış olanlar.

Yurtdışında MEB'e bağlı okulların 8'inci sınıfında okuyanlar ya da okuduğu sınıf düzeyi Türkiye'deki 8'inci sınıfa denk gelenler.

KKTC'den sınava katılacaklardan Türkiye'deki 8'inci sınıfa denk okullarda okuyor olanlar.

SINAV GÜNÜ OKULDA DERS YOK

SINAVLAR öğrencilerin okuduğu okullarda gerçekleştirilecek. Sınav olan okullarda 2 gün ders yapılmayacak. Okulun 5., 6. ve 7. sınıf öğrencileri tüm sınıflarda sınav olacağı için 2 gün okula gitmeyecek. Aynı bahçe içinde başka okullar varsa sınav saatlerinde gürültü olmaması için diğer öğrenciler uyarılacak.

YENI DEĞIŞIKLIKLERLE UYGULANACAK

SONUÇLARI liselere geçişlerde kullanılacak olan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi'nin (TEOG) 6 dersten yapılacak ilk 6 sınavı 26-27 Kasım tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Taban puansız nakilleri, aralarında 200-300 puan farkı olan öğrencilerin aynı okullara yerleştirilmeleri gibi uygulamalarıyla tartışılan TEOG ile bu yıl ikinci kez öğrenciler başta Anadolu ve fen liseleri olmak üzere ortaöğretim kurumlarına yerleştirilecek. Bu yıl TEOG sınavları ile ilgili birçok değişiklik var. Sınavın uygulanmasında ve değerlendirilmesinde yaşanacak bu değişikliklerin büyük kısmı kopyayı önlemek adına yapıldı. Bu yıl ilk kez azınlık okullarında okuyan öğrencilerden Musevi olanlar bu sınavda "din" sorusu yanıtlayacak. Sınava sayılı günler kala hazırladığımız yazı dizisinde bu değişikliklerin neler olduğunu ve dikkat etmeniz gereken sınav kurallarını anlatacağız. Yine sizlere sınav sorularıyla ilgili bilgi vereceğiz. Hangi dersin sınavında hangi konulara dikkat etmeniz gerektiğini, sorumlu olduğunuz üniteleri ve bu ünitelerin hangi kazanımlarından soruların çıkacağını anlatacağız. Hangi dersten yapacağınız sorulardan ne kadar puan alacağınızı, puanlarınızın nasıl hesaplanacağını da dizimizde bulacaksınız.

Haber Türk

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.