TEOG Merkezi sınav puanları nasıl hesaplanacak?
Liselere yerleştirmede bu yıl ilk kez uygulanan TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) sınavlarının ikincisi 28-29 Nisan 2014 Pazartesi-Salı günü uygulanacak. Peki sınav puanları nasıl hesaplanacak?
Liselere yerleştirmede bu yıl ilk kez uygulanan TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) sınavlarının ikincisi 28-29 Nisan 2014 Pazartesi-Salı günü uygulanacak. Merkezi Ortak Sınava girecek 1 milyon 271 bin 273 sekizinci sınıf öğrencisi sınavlara kendi okullarında girecek; sınav gözetmeni öğretmenler ise ilçe komisyonlarınca belirlenen farklı okul öğretmenlerinden oluşacak. Ayrıca sınav yapılacak ortaokulların(İlkokul-0rtaokul birlikte olan okulların ilkokulları öğretmen ve öğrencilerine de) 5, 6 ve 7. sınıf öğrenci ve sınavda görevli olmayan öğretmenlerine 28-29 Nisan tarihleri tatildir.
Merkezi Ortak Sınavların ilk günü olan 28 Nisan Pazartesi günü saat 9:00’da başlayacak sınavlarda sırası ile Türkçe, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi dersi sınavları gerçekleştirilecek. Sınav süreleri bir ders saati 40’ar dakika ve sınav araları 30’ar dakika olacak. Buna göre Türkçe 9:00, Matematik 10:10 ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi sınavı 11:20’de başlayacak. İlk günkü sınavlar 12:00’da sona erecek.
Merkezi Ortak Sınavların ikinci günü olan 29 Nisan Salı günü saat 9:00’da başlayacak sınavlarda ise sıra ile fen ve teknoloji, TC İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Yabancı Dildersi sınavları gerçekleştirilecek. İkinci günkü sınavlarda aynı birinci günkü gibi 9:00’da başlayıp 12:00’da sona erecek.
Öğrencilere ÖSYM sınavlarında olduğu gibi kalem kutusu seti dağıtılmadığından öğrencilerin yanlarında kalem, silgi, kalemtıraş ve su bulundurmaları gerekmektedir. Sınava girecek öğrenciler sınav günü saat 8:30’da sınav salonlarına görevli öğretmenler tarafından alınmaya başlayacaktır. Öğrenci velisi, görevli olmayan okul öğretmenleri, diğer okul çalışanları sınav günleri sınav yapılan binaya alınmayacaktır. Okullarda sınav evrakının güvenliği için emniyet görevlisi bulunacak, fakat bu görevliler öğrenciler için üst araması yapmayacaklardır. Her bir ders için yapılacak sınav başladıktan sonra ilk 15 dakika içerisinde gelen öğrenciler sınava alınacaktır. Geç gelen öğrencilere ek süre verilmeyecektir. Öğrenciler, sınav salonlarına yanlarında kullanımı saat fonksiyonu dışında özellikleri bulunan saat haricinde, sözlük, hesap cetveli, hesap makinesi, çağrı cihazı, cep telefonu, telsiz, radyo gibi iletişim araçları ile her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlar bulunmaksızın sınava alınacaktır. Bunları bulundurduğu tespit edilen öğrencinin sınavı, sınav kurallarının ihlali gerekçesiyle tutanakla geçersiz sayılacaktır.
TEOG soru kitapçıkları bakanlığa gönderilmeyecek, 29 Nisan 2014 tarihinde ikinci gün sınavları tamamlandıktan sonra isteyen öğrencilere verilecektir. Alınmayan kitapçıklar milli eğitim müdürlükleri tarafından değerlendirilecektir.
Sınav merkezlerinde görevli yöneticiler sınava girmeyen öğrencileri aynı gün içerisinde e-okul sistemine işleyeceklerdir. TEOG sınavlarına mazereti nedeni ile katılamayan öğrencilerin mazeret sınavları 10-11 Mayıs 2014 tarihlerinde gerçekleştirilecektir. Sınav sonuçlarını MEB süresi içerisinde e-okul sistemine işleyecektir.
Liselere yerleştirmede kullanılacak puan hesaplaması ise şöyle olacaktır. Öğrencinin birinci ve ikinci dönem TEOG puanı ayrı ayrı 700 puan üzerinden hesaplanacaktır. TEOG puanı hesaplanırken öğrencilerin birinci ve ikinci dönem merkezi ortak sınavlarda 700 üzerinden hesaplanan puanlarının toplamının yarısı (en çok 700 puan) yerleştirmeye esas puan olarak kabul edilecektir. Sekizinci sınıf Yılsonu Başarı Puanı da aynı şekilde birinci ve ikinci dönem sonu başarı puanlarının ortalaması ile belirlenecektir. Öğrencilerin altıncı ve yedinci sınıf Yılsonu Başarı Puanları e-okul sistemi üzerinde geçen yıllarda otomatik olarak belirlenmiş durumdadır. Öğrencinin üç yıllık yılsonu başarı puanları toplamı 300 puan olacaktır. TEOG puanı öğrencinin en çok 100 üzerinden hesaplanan üç yıllık Yılsonu Başarı Puanlarının toplamının (300 puan) yarısı ile 700 puan üzerinden hesaplanan merkezi ortak sınav puanının yarısının toplamı ile oluşacaktır. Devlet okulları için TEOG en yüksek 500 puan olarak hesaplanacaktır.
Özel okullara giriş
Türkiye Özel Okullar Birliği Derneği ise TEOG kapsamında uygulanan 6 sınavdan sadece 3’ünü dikkate alacağını duyurdu. Buna göre, sınavla öğrenci alan özel okullara girişte TEOG sınavlarından hesaplanacak puana sadece bu yıl geçerli olmak üzere, 8’inci sınıf Yılsonu Başarı Puanı eklenmesiyle oluşacak puana göre alacak. Özel okullara yerleştirme (ÖYP) puanının hesaplanmasında öğrencilerin her iki dönemde merkezi yapılan sınavlarındaki Türkçe, Matematik ve Fen ve Teknoloji derslerinin sonuçları kullanılacak ve her iki sınavın sonuçları 700 puan üzerinden hesaplanacak. Derslerin ağırlık katsayılarının hesaplanmasında Türkçe 3, Matematik 2, Fen ve Teknoloji 2 çarpanları dikkate alınacak. Özel okullar yerleştirmeye (ÖYP) esas puan hesaplanırken birinci merkezi sınavlarının yüzde 30, ikinci merkezi sınavlarının yüzde 70’i alınarak elde edilecek puana öğrencinin 8’inci sınıf Yılsonu Başarı Puanı (en çok 100) eklenecek. Bir öğrencinin tüm merkezi sınavlarda 100 tam puan alması ve yine aynı öğrencinin 8’inci sınıf Yılsonu Başarı Puanının 100 tam puan olması durumunda ÖYP maksimum 800 puan olacak.
Son olarak öğrenci ve velilerimize şunu belirtelim. Sınav her şey demek değildir. Tabi ki öğrencinin eğitim göreceği lise önemlidir. Fakat öğrencinin kendini daha iyi hissedeceği bir okulda eğitim öğretim görmesi daha iyidir. O nedenle öğrenci rahat bir şekilde sınava girmeli ve yazılı sınavlarından biri olan TEOG sınavını uygulamalıdır. Her öğrencinin devam mecburiyetinde olduğu ve yerleştirileceği bir lise mevcuttur.
Tüm öğrencilerimize şimdiden girecekleri TEOG sınavlarında başarılar dilerim.
Ekrem Aytar
memurhaber.com
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.