Televizyonu olmayan çoban Anayasa Mahkemesi'ne gitti

Televizyonu olmayan çoban Anayasa Mahkemesi'ne gitti

Televizyonu olmayan E.B., TRT'den yapılan askerlik çağrısına uymadığı için davalık olunca, Askerlik Kanunu'nu Anayasa Mahkemesi'ne taşıdı

Erzurum'da çoban E.B.'yi, TRT'den yapılan çağrıya rağmen, askerlik yoklamasını yaptırmadığı gerekçesiyle yargılayan Erzurum 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi, "İlan yolu, Anayasa'ya aykırı" gerekçesiyle, ilgili kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu. Mahkeme, düzenlemenin "TRT izlemeyenlere ceza" niteliğinde olduğunu savundu. Çoban E.B.'nin evine gelen inzibatlar, "Yoklama kaçağısınız" diyerek askerlik şubesine götürdü. Ardından da E.B. hakkında, "Süresi içinde geçerli bir mazereti olmaksızın son yoklamasını yaptırmadığı" gerekçesiyle Askeri Ceza Kanunu'nun 63'üncü maddesine göre dava açıldı. Erzurum 2'nci Sulh Ceza Mahkemesi'nde devam eden davada E.B., kendisini şöyle savundu: "Köyde çok az genç insan kaldı. Benimle aynı dönemde askere gidecek olan kişi ise hiç yoktu. Son yoklamamı yaptırmam gerektiğine ilişkin duyuru TRT'den yapılmış, bunu askerlik şubesine gittiğimde öğrendim. Bizim evimizde televizyon yoktur. Kahveye gittiğim zamanlarda da TRT değil, başka kanallar açık oluyor. Bu nedenle son yoklamamı yaptırmam gerektiğine ilişkin duyuruyu duymadım."

'TRT İZLEMEYENLERE CEZA'
Davaya bakan Sulh Ceza Mahkemesi hâkimi, çobanın savunmasını dinledikten sonra son yoklamanın TRT aracılığıyla duyurulacağını düzenleyen 1111 sayılı Askerlik Kanunu'nun 25'inci maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurma kararı aldı. Yerel mahkemenin Anayasa Mahkemesi'ne gönderdiği iptal başvurusu dilekçesinde, devletin suç işlemeyi engellemesinin sosyal hukuk devletinin bir gereği olduğu kaydedildi. Anayasa Mahkemesi, başvuruyu önümüzdeki aylarda inceleyecek. Kanun iptal edilirse, yasal boşluğun doldurulması için Meclis'e süre tanınacak.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.