Tek pusulada oy kullanılacak

Tek pusulada oy kullanılacak

AK Parti ve MHP'nin uzlaştığı 26 maddelik kanun teklifine göre, milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy pusulasında ittifakın adının altında ittifakı oluşturan partiler yer alacak ve tek mühür basılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MHP lideri Devlet Bahçeli'nin görüşmesinin ardından AK Parti ve MHP ittifakının da önünü açacak çalışmaya son nokta konuldu. İki partinin üyelerinden oluşan komisyon yarın kanun teklifini Meclis Başkanlığı'na sunacak.

TÜZEL KİŞİLİK KORUNACAK

Teklifin sunulmasının ardından basın toplantısı ile maddeler kamuoyuna duyurulacak. Seçim güvenliği, seçim ittifakı ve mahalli idareler seçimini kapsayan teklifinin öne çıkan maddeleri şöyle:

Partiler arası seçim ittifakının önü açılırken, hülle devri kapanıyor. Yani partiler tüzel kişiliklerini koruyarak seçimlerde ittifak yapabilecek.

1991 SEÇİMİ ÖRNEĞİ

Mevcut uygulamada ittifak yapan partiler tek çatıda toplanırken diğeri veya diğerleri seçime girmiyor. Bunun bilinen en somut örneği 1991'de RP-MHP ve IDP arasında gerçekleşen ve kamuoyunda "kutsal ittifak" olarak bilinen işbirliği.

İSTİFA ETMEDEN BAŞKA PARTİDEN ADAYLIK

Mevcut durumda bir kişi mensubu olmadığı başka bir partiden aday olamıyor. Kanun teklifi ile ittifak halinde bir kişi kendi partisinden istifa etmeden başka bir partiden aday gösterilebilecek. Milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinde oy pusulasında ittifakın adının altında ittifakı oluşturan partiler yer alacak ve tek mühür basılacak. Hem ittifaka hem de ittifakı oluşturan partilere mühür basılsa da oy geçerli sayılacak.

TEKLİF YEREL SEÇİMİ DE İÇERİYOR

Yerel seçimlerde ittifak olmayacak ancak kanun teklifi yerel seçimleri de içeriyor. Mart 2019'da yapılacak seçimlerde belediye, muhtar ve belediye meclisi için tek pusulada oy kullanılacak.

Yüzde 10 seçim barajına devam

* Mevcut sistemdeki yüzde 10 barajı devam edecek.

* Ancak siyasi partilerin hazine yardımından yararlanması için yüzde 3 barajı yeniden getirilecek.

* Seçilme yaşı 18'e düşürülecek.

* Cumhurbaşkanlığı adaylığı için aranan 100 bin imzayı da daha önce gündeme geldiği gibi noterler değil, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) toplayacak.

* İmzaların toplanması il ve ilçe seçim kurulları aracılığıyla yapılacak.

* Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde sadece ortak adayın ismi yer alacak.

Bir ad altında seçime gidilecek

* 26 maddelik kanun teklifinin Meclis'ten geçmesinin ardından ittifak için çalışmalar hızlanacak. İttifak için henüz isim belirlenmezken "Milli mutabakat" ya da "cumhur ittifakı" isimleri üzerinde duruluyor. İttifakın ismi AK Parti ve MHPittifak metni YSK'ya verilecek olan metinde yer alacak.

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.