Tayin istemek ya da norm fazlası olmak!

Tayin istemek ya da norm fazlası olmak!

Tayin istemek ya da norm fazlası olmak, İşte bütün mesele bu!

Dönüşen okullardan dolayı diğer branş öğretmenlerinin olduğu gibi norm fazlası durumuna düşecek olan bir Teknoloji ve Tasarım öğretmeninin sitemize gönderdiği e-postayı yayınlıyoruz.

Halen devam etmekte olan il içi yer değiştirmelerinde, bilindiği gibi hangi kurumda norm kadro açığı olduğunu bilmeden ve sadece beş tercih yaparak tayin istenebilmekte. Bu durum tüm Öğretmenler açısından sıkıntılı olsa da Teknoloji Tasarım Öğretmenleri açısından durum daha vahim.

25/06/2012’de yayınlanan Ortaokullar Haftalık Ders Çizelgesi’ne göre Teknoloji Tasarım Dersi 6.sınıflardan kaldırılmıştı. Bu sene kademeli geçiş olsa da 2013-14 döneminde Teknoloji Tasarım Öğretmenleri okullarında norm fazlası olmaya başlayacaklar.

Bu sene herhangi bir sebeple il içi tayin isteyecek Teknoloji Tasarım Öğretmenlerinin çok dikkatli tercih yapması gerekiyor. Bazı İl Milli Eğitim Müdürlükleri norm açığı olan okulları açıklıyorlar. Öncelikle buna dikkat edilmeli.

Tercih edilecek okulun müstakil ortaokula dönüşmüş olması önemli. Eğer İlköğretim olarak (sabah ortaokul, öğlen ilkokul) devam ediyorsa şube sayıları büyük ihtimalle artmayacak demektir. Burada da norm fazlası durumuna düşülmesi muhtemeldir.

Şuan müstakil ilkokul olarak dönüştürülen ve hiç TT Öğretmeni olmayan bir okulu tercih ederseniz, 6-7-8'ler bitene kadar 3 sene boyunca norm fazlası olmayacaksınız demektir. Diğer ihtimalleri görünce en mantıklı tercih bu diyenler olacaktır, eminim. Ancak bu ilkokulda norm 2 ise ve 1 açık varsa uzak durun. Seneye anında norm fazlası olursunuz.

Boş kadrosu bulunan bir ortaokulun mevcut kadrolu bir Teknoloji Tasarım Öğretmeni varsa ve hizmet puanı sizden yüksekse, 2013-14 döneminde norm fazlası olabilirsiniz. Örneğin 6-7-8'lerde 9 şubesi olan bir okul, tüm sınıflar gruplara bölündüğü zaman 9x2x2= 36 saat Norm 2'dir. Ancak 6.sınıflar gidince 6x2x2=24 saat Norm 1'e düşer.

Gideceğiniz bir okuldaki Öğretmenin hizmet puanını öğrenebilme ihtimalinizin düşük olduğunu kabul edersek; en mantıklısı öncelikle HİÇ KADROLU ÖĞRETMENİ OLMAYAN veya NORM AÇIĞI 2 VE ÜSTÜ olan okulları tercih etmek olacaktır.

Hiç kadrolu Öğretmeni olmayan okulda maaş karşılığını dolduracak kadar ders saati olmasa bile, 5.sınıfların şube sayısını öğrenerek, normun gelecek sene artıp artmayacağı hesaplanabilir. Norm açığı 2 olan bir okul varsa burada da şansınız artıyor demektir. Genellikle norm açığı 1’den fazla olan okullar, pek tercih edilmeyen okullardır. Ancak 2.normun boş kalması durumunda sizin norm fazlası olmanızda önlenmiş olacaktır.

Peki bu sene il içi tayin istemediniz: Seneye ne olacak?

Yeni değişen yönetmelikler sonucunda “Norm fazlası olan Öğretmen MEB tarafından re’sen atanabilecek” Yani norm fazlası olduğunuz sene size tayin hakkı verilecek. Eğer tercih ettiğiniz okullara yerleşemezseniz, sizi öncelikle görev bölgesi kapsamında (ilçe, olmazsa il) boş bir okula verebilecekler.

“Bu sene 6-7-8'ler varken 1 sene daha bekleyeyim, seneye kim öle kim kala” diyorsanız benim gibi, çıkmadık candan umut kesilmeze bel bağladınız demektir. Ama Teknoloji Tasarım Dersimizin 6.sınıflardan kaldırılmasını kabullenmiyoruz. Bu büyük bir hatadır. Hep birlikte düzelteceğiz. Pes etmek yok..!

Türkiye’de kadrolu 14 bin TT Öğretmeni görev yapıyor. Okulunun normu 1 olan Öğretmen sayısı bunların 1/3ü örneğin 5 bin olsa (bence 3bini geçmez ya neyse, hesap düz olsun) geriye 9 bin Öğretmen kalıyor. Bu 9 bin Öğretmenin toplam ders yükü, dersimizin 6.sınıflardan kaldırılması nedeniyle 1/3 oranında azalacak. Bu da kaba bir hesapla en az 3 bin kişinin norm fazlası durumuna düşeceği anlamına geliyor.

Bu 3 bin Öğretmene il içi tayin hakkı verip 5 tercih yaptırdığınızda, bir kısmı tercihlerine bir kısmı da tercih dışı okullara tayin olacaklar. Tercih sayısı artsa bile birçok okulda norm dolu görüneceği için 2013 Milenyum krizi gibi olacak bizler için. Bir nevi kısmi rotasyon da diyebiliriz.

Peki Türkiye genelinde Teknoloji Tasarım Öğretmeni açığı ne kadar? 8 bin küsür… Dersimizin 6.sınıflardan kaldırılması nedeniyle bu 8 bin açığın 3 bini norm fazlası ile kapanacak mı, EVET!

Yeni Öğretmen atamadan (zaten TT Öğretmeni yetiştiren bir kurum bile yok) kadro açığının yarısını kapatmak. Olan bitenin özü bu mu dersiniz yorumu size bırakıyorum.

Baki KARAKOÇ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum