Tatile üç ay kaldı, vekilleri stres sardı

Tatile üç ay kaldı, vekilleri stres sardı

12 Haziran seçimleri için adaylık kulisleri şimdiden hareketlendi. Vekiller, Aralık, Ocak ve Şubatta Meclis ile seçim bölgeleri arasında mekik dokuyacak. Üç aylık performans, vekillerin siyasi kaderini de çizeceği gibi liderleri de zorlu bir karar süreci

AK Parti'nin, 12 Haziran'a çekmek için düzenleme yapmaya hazırlandığı 2011 seçimlerine altı ay kala milletvekilliği yarışı kızışmaya başladı. Sıkışan takvim ise tekrar Meclise dönme hesapları yapan vekilleri gerdi.

Bir yandan rakip aday adaylarının şimdiden meydanlara indiği seçim bölgelerindeki ziyaretleri aksatmak istemeyen vekiller, diğer yandan Meclisteki yoğun takvime yetişebilmek için Ankara ile illeri arasında adeta mekik dokuyor. Siyasi kaderleri için büyük önem taşıyan üç aylık sınava yoğunlaşan vekilleri, zorlu bir maraton bekliyor. Meclis, üç aylık dönemde birbirinden önemli düzenlemeleri çıkaracak. Milletvekillerinin bu süreçteki performansları seçilip seçilmemelerinde belirleyici olacak.

ÜÇ AYLIK YOĞUN MESAİ

Sıkışan takvim, Mecliste de yoğun mesaiyi beraberinde getirdi. Bugünden itibaren Genel Kurul gündemine taşınacak tasarılar vekilleri terletecek. Anayasa'ya uyum amacıyla hazırlanan Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) Yasa Tasarısı'nı çıkarma hesapları yapan AK Parti, önümüzdeki haftadan itibaren de 2011 bütçesini Genel Kurul'a taşıyacak. 24 Aralık Cuma gününe kadar bütçenin çıkarılması öngörülüyor. Hemen ardından da, Plan ve Bütçe Komisyonu'nun gündeminde bulunan ve birçok alanda af getiren Torba Kanun Tasarısı ele alınacak. Yılbaşına kadar, seçimlerin 17 Temmuz yerine 12 Haziran 2011'de yapılması için bir düzenlemenin de çıkarılması öngörülüyor.

OCAK VE ŞUBAT DA TERLETECEK

Meclis, 2011'in ilk iki ayında da yoğun bir tempoyla çalışacak. AK Parti'nin, CHP ve MHP'yle çıkarılması konusunda uzlaştığı ve BDP'nin de destek verdiği Türk Ticaret Kanunu, Borçlar Kanunu ve bunların uygulanmasına ilişkin tasarılar ile Hukuk Muhakemeleri Kanunu Tasarısı, 11 Ocak'tan itibaren 10 gün içinde yasalaştırılmaya çalışılacak. 10'ar bölüme ayrılarak görüşülecek toplam 2 bin 750 maddelik tasarılar, vekilleri yeni yılın ilk günlerinde de yoracak.

Üç kanunun ardından Yenilenebilir Enerji, sözleşmeli erlik gibi konuların gündeme gelebileceği belirtiliyor. Ocak ayının kalan kısmında, Şubat ayında ve seçim takviminin başlaması beklenen Mart ayının ilk yarısında, referandumla kabul edilen Anayasa değişikliğine uyum yasalarına da öncelik verilecek.

UYUM YASALARI ÇIKARILABİLECEK Mİ?

Anayasa değişikliğinin ardından tüm uyum yasalarının bu dönem yetişmesinin zor olduğu belirtiliyor. Buna karşın 10 civarında yasanın çıkarılması için hazırlık yapılıyor. HSYK'nın ardından Anayasa Mahkemesi'nin yapısıyla ilgili düzenleme, ombudsmanlık, askeri ve adli yargı, YAŞ'la ilgili düzenlemelere uyum konularına öncelik verilmesi bekleniyor.

VEKİLLERİN KARNESİ ORTAYA ÇIKACAK

Tüm bu takvim süresince milletvekillerinin Mecliste ve seçim bölgelerinde sergileyecekleri performans, yeniden aday listelerinde yer alıp alamayacaklarını da belirleyecek. Üç aylık sınav nedeniyle şimdiden sıkıntıya giren vekiller, Ankara ile seçim bölgeleri arasında yoğun bir tempoda çalışıyor. Mart ayından itibaren tamamen seçim bölgelerine odaklanacak vekiller, bu süreç içinde kulis faaliyetlerini de yürütecek. Bu takvimde en zorlu görevlerden birini de, kadrolarını yeniden şekillendirecek olan liderler üstlenecek.
akşam

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.