TAŞRA TEŞKİLATI YÖNETMELİĞİ YER DEĞİŞTİRME TASLAĞI(1)

TAŞRA TEŞKİLATI YÖNETMELİĞİ YER DEĞİŞTİRME TASLAĞI(1)

TAŞRA TEŞKİLATI YÖNETMELİĞİ YER DEĞİŞTİRME TASLAĞI(1)

Milli Eğitim Bakanlığı Taşra Teşkilatı Yer Değiştirme Yönetmeliği, eylül ayında görüş için STK lara gönderilen taslak metinde olduğu gibi yayınlanacak. O gün taslak metinde eleştirdiğimiz hükümlerin bazılarının bugün de aynen korunduğunu gördüm.

  • 652 Sayılı KHK  nin 37. Maddesinin 7. Bendinde  yer değiştirecekler arasında İl Milli Eğitim Müdür yardımcıları yok. Ama taslakta İl Mill Eğitim Müdür yardımcıları da yer almaktadır. 652 KHK ye ekleme yapılmadan uygulanacak yer değiştirme işlemi sıkıntı yaratacaktır.
  • Taslağın 5. Maddesinin 2. Bendinde yöneticiler, her unvan için ayrı ayrı bölge hizmeti yapmakla yükümlüdürler,  ifadesi yer almaktadır. Aslında her unvan için değil de, bir unvan için ifadesi yer alsa daha uygulanabilir olacaktır diye düşünüyorum. Birkaç defa doğu hizmeti yapmak gibi bir sonuç çıkabilir.
  • Aynı ilin merkez ya da ilçelerinde geçirilen şube müdürlüğü süreleri toplam olarak değerlendirilmektedir. 3 yıl ilçe de, 3 yıl da ilçenin bağlı olduğu il merkezinde şube müdürü olarak geçirilen süreler toplam olarak değerlendirilmektedir.
  • Kadrosu dışında görevlendirilenlerin hizmet süreleri hesaplanırken geçirilen süreler, geçici görevle çalışılan bölgenin hizmet süresinden sayılmaktadır.
  • Benzerlik gösteren iller gruplandırılarak Ülkemiz 6 hizmet bölgesine ayrılmıştır. Her bölge için zorunlu çalışma süreleri taslak yönetmeliğin 5. Maddesinin 2. Bendinde belirtilmiştir.
  • Yer değiştirme suretiyle 6 çeşit atama yapılacağı belirtilmek ile birlikte eş durumuna bağlı atamalara yer verilmemiştir.
  • Yöneticilere rotasyonun süresi altı yıl olarak belirlenmiştir.
  • Taslak metnin 9. Maddesin de 30 Haziran tarihi itibarı ile 6 yılını dolduranların aynı hizmet bölgesinde ki il’lerden birine tayin isteyebilecek olmaları taslağın 5. Maddesinde ki hükümlere aykırı bir durum oluşturmaktadır. Hem bölge hizmeti getirip hem de 6 yılını dolduranların aynı hizmet bölgesine tayin isteyebilmeleri bir çelişkidir!
  • Yine 9. Madde de 6 yılını doldurup ta tayin isteğinde bulunmayanların atamaları bulundukları hizmet bölgesinde ki illerden birine Bakanlıkça yapılır hükmü bulunmaktadır. İzmir’de görev yapan şube müdürünün aynı hizmet bölgesinde ki bir İl’e tayini yapılabilecektir. Bakanlıkça yapılabilir hükmü yerine bilgisayar kurası ile ataması yapılır hükmü bulunmasının daha doğru olacağı kanaatindeyim.
  • 15 Mayıs tarihine kadar duyurular yapılacak, 15 Haziran tarihine kadar da zorunlu yer değiştirmeler gerçekleştirilecektir.
  • Altı yılını dolduranların kaç tercih yapacakları 9. Madde de belirtilmemiştir.
  • İki yılını dolduran yöneticiler tayin isteyebileceklerdir. İsteğe bağlı atamalarda hizmet sürelerinin hesabı 30 Temmuz olarak belirlenmiştir.15 Temmuzda da isteğe bağlı atamalar sonuçlandırılacaktır.
  • İsteğe bağlı yer değiştirmeler için tercih sayısı 10 olarak belirlenmiştir. Yöneticilere; 20-30 tercih yapma imkânı sağlanmalı idi.
  • Taslağın 9. maddesinin 6.bendinden 9. bendine geçilmiştir. 7. ve 8. bendler ya unutulmuş ya da özensiz davranılmıştır. 7. ve 8. bendlerde altı yılını dolduranların kaç tercih yapılacağının belirtilmesi gerekirdi diye düşünüyorum.

Yönetmelik taslağının 10 maddesine kadar olan kısmı ile ilgili gördüğüm hususları sizler ile paylaştım.

 

Davut ÇALIŞKAN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.