Taksim'de 32 yıllık korku duvarı yıkıldı

Taksim'de 32 yıllık korku duvarı yıkıldı

İstanbul Taksim Meydanı, kanlı 1 Mayıs'tan sonra ilk kez işçilerle buluştu. 32 yılın ardından kutlamalara ev sahipliği yapan Taksim, renkli görüntülere sahne oldu.

Davul zurnalar eşliğinde halay çeken işçi ve memurlar, 1977'de ölenlerin anısına Kazancı Yokuşu'na karanfil bıraktı. Kutlamalarda, Türk-İş Başkanı Kumlu'nun konuşmasını engellemeye yönelik saldırı ise tepki çekti.



1977'de 34 kişinin öldüğü kanlı 1 Mayıs'tan sonra kutlamalara kapatılan Taksim Meydanı bu yıl yeniden işçilere açıldı. Sendikalar, sivil toplum kuruluşları ve siyasi partiler, geçtiğimiz yıllarda büyük protesto ve eylemlere sahne olan Taksim'i bu sene şenlik alanına çevirdi. Davul zurna eşliğinde halay çeken işçi ve memurlar, meydana sığmayınca polis, Taksim Gezi Parkı'nı da kutlama alanına dahil etti. Kutlamalarda, 1977'de hayatını kaybedenler de unutulmadı. Ölenlerin anısına Kazancı Yokuşu'na karanfiller bırakılırken, 32 yıl önceki gibi 1 Mayıs Marşı'nı yine Timur Selçuk seslendirdi. Alınan bütün güvenlik önlemlerine rağmen kutlamalarda zaman zaman tatsız anlar da yaşandı. Saldırıya uğrayan Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, kürsüde konuşturulmadı. Bu sırada çıkan arbedede Sağlık-Sen Başkanı Mahmut Kaçar, platformdan düşerek kolunu kırdı. İstanbul başta olmak üzere tüm yurtta yapılan kutlamalarda ciddi olayların yaşanmaması, törenlere katılanlar tarafından, 'Türkiye normalleşiyor' şeklinde yorumlandı.
DİSK, Türk-İş, KESK, Kamu-Sen, Memur-Sen ve Hak-İş ile çeşitli sivil toplum kuruluşu ve siyasi partiler üç koldan Taksim'e girdi. Sabahın ilk ışıklarıyla hazırlıklara başlayan sendikalar Dolmabahçe, Şişli ve Şişhane meydanında toplandı. DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, KESK Başkanı Sami Evren'in yanı sıra Tarık Akan, Rutkay Aziz, Genco Erkal, Eşber Yağmurdereli, Halil Ergün ve Cem Özer'in de aralarında bulunduğu grup Cumhuriyet Caddesi boyunca yürüdü. Alkışlar ve davul zurna eşliğinde ellerinde pankartlarla yürüyen işçi ve memurlar, güvenlik noktasından üst araması yapılarak geçti. Türk-İş ve Kamu-Sen ve CHP'liler, Şişhane Meydanı'nda toplandı. Türk-İş'in korteji de saat 11.00 sularında alana giriş yaptı. Gruplar, Beyoğlu İlçe Emniyet Müdürlüğü önünde oluşturulan 12 ayrı giriş noktasından kutlama alanına geçti. Diğer sendikalar da Dolmabahçe'de toplanarak Taksim Meydanı'na geldi. Davul ve zurnalar eşliğinde halay çeken gruplar meydana sığmayınca polis, Taksim Gezi Parkı'nı da kutlama alanına dahil etti. İşçiler Kazancı Yokuşu'na karanfil bırakarak 1977'de ölenleri de andı. Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs 1977'deki olaylı 1 Mayıs'ta yakınlarını da kaybedenler de kutlamalara katıldı. 1 Mayıs 1977'deki Taksim'deki acı olaylarda babası Bayram Eyi'yi kaybeden Zeki Eyi, "Babamı kaybetmeme sebep olan eylemi düzenleyen çeteler ve çetecikler yaşamaya devam ediyor. Maraş'ta, Gazi Mahallesi olaylarında katliamlar yapanlar da aynı kontrgerilla." dedi. Tören alanına Demokratik Sol Parti (DSP) eski Genel Başkanı Bülent Ecevit'in eşi Rahşan Ecevit de geldi.

Alınan bütün önlemlere rağmen kutlamalarda tatsız anlar da yaşandı. Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, konuşmak için çıktığı kürsüde yuhalandı. Gelen tepkilerin artması üzerine Kumlu, AKM binasına götürülmek zorunda kaldı. Bu esnada çıkan arbedede Sağlık-Sen Başkanı Mahmut Kaçar, platformdan düşerek kolunu kırdı. Ankara Sıhhiye Meydanı'ndaki kutlamalar ise sönük geçti. KESK Başkanı Sami Evren, kürsüde yaptığı konuşmada, işçi sınıfının sorunlarına değindi. Sözü Anayasa'ya getiren Evren, eşitlikçi, özgürlükçü demokratik bir anayasa istediklerini söyledi. Sendikalar adına ikinci konuşmayı yapan DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ise Taksim'in 32 yıl boyunca işçilere kapatıldığını hatırlatarak, "Bugün yeniden bu alanda yan yana duruyorsak, 1 Mayıs Marşı'nı söylüyorsak, bu işçi sınıfının zaferidir." dedi. Törenin ardından topluluk olaysız dağıldı.

İÇİŞLERİ bAKANI ATALAY: 1 Mayıs sendromu bitti

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Nevruz'dan sonra 1 Mayıs'ın da huzur, coşku ve kardeşlik duyguları içerisinde, eğlence ve bayram havasından kutlanmış olmasından dolayı mutluluk duyduklarını dile getirdi. 1 Mayıs etkinliklerinin Türkiye genelinde Batman, Bitlis, Ağrı, Ankara, İstanbul ve İzmir başta olmak üzere 56 yerde gerçekleştiğini belirten Atalay, bir iki yer dışında etkinliklerin olay çıkmadan sona erdiğini söyledi. Atalay, ''Türkiye'de 1 Mayıs sendromu bitti. Bundan sonra 1 Mayıs gündem olmaktan çıkacak. Biz zaten 1 Mayıs'ı, 'Emek ve Dayanışma Günü' olarak ilan ettik. Bu kapsamda, Taksim'i de etkinliklerin yapılması için açtık.'' dedi. Atalay, İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarına 6 konfederasyonun öncülüğünde 50'ye yakın sivil toplum kuruluşunun katıldığını kaydetti.

Başkanın kolu kırıldı

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu'nun konuşması esnasında çıkan arbedede Sağlık-Sen Başkanı Mahmut Kaçar, platformdan düşerek kolunu kırdı. Ambulansla Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirilen Mahmut Kaçar'ın kırılan kolu ortopedi servisinde alçıya alındı. Kaçar'ın yanında yer alan bir kişi ise başkanın platforma alınmadığını ve platformdaki bazı kişiler tarafından aşağıya atıldığını iddia etti.

zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.