Taksim ve Kızılay'da basın özgürlüğünü haykırdılar

Taksim ve Kızılay'da basın özgürlüğünü haykırdılar

Gazeteciler, Ergenekon soruşturması kapsamında meslektaşlarının gözaltına alınmasını İstanbul ve Ankara'da protesto etti. Ankara'daki gazetecilerin Adalet Bakanlığı'na yürümesine izin verilmedi.

Aralarında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS),Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF), Basın Konseyi, Basın Enstitüsü Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin de (ÇGD) bulunduğu Gazetecilere Özgürlük Platformu bugün saat 12.00’de Taksim meydanında tramvay durağında bir araya geldi. 

Türk bayraklarıyla alanı dolduran gazeteciler "Yurtseverler çıkacak yine yazacak", "AKP elini medyadan çek", "Bugün Ahmet, Nedim. Yarın kim?", "Ahmet, Nedim onurumuzdur" sloganları attı. Cumhuriyet'in yanı sıra Hürriyet, Milliyet, Habertürk, Radikal ve birçok farklı gazeteden yoğun katılımın gözlendiği eylemde, 'Cezaevinde gazeteci istemiyoruz', 'Sıra kimde' pankartları taşıyan gazeteciler kol kola yürdü.

 

"Bıçak kemiğe dayandı"

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç, "Geldiğimiz noktada bıçak kemiğe dayandı. Gazetecilik faliyetlerinin terör suçu sayılmasını, mesleğini yapamamasını eleştirme zorunluluğu duyduk" dedi.

 

"Susmayacağız"

TGS Başkanı Ercan İpekçi, "Susmayacağız" başlıklı basın bildirisini okudu. İpekçi, "Devlet yönetiminden sorumlu bazı bakanların ileri sürdüğü gibi Türkiye'de basın ve ifade özgürlüğü ABD ile kıyaslanamayacak kadar ileri düzeyde olsaydı. Bu çok sevdiğimiz ülkemizde 25'i ulusal düzeyde 60'ı yerel düzeyde faaliyet gösteren 85 meslek örgütü biraya gelerek gazetecilere Özgürlük Platformu'nu kurmak ihtiyacını duymazlardı. Hükümet temsilcileri 5 yıl önce meslek örgütlerinin uyarıları karşısında 'Yargılamaların sonuçların bekleyelim', 'İçtihatları görelim' diye oyalanmasalardı eğer, bugün cezaevleri gazetecilerle dolmazdı" dedi.

Bugün itibariyle cezaevlerinde 54'ü tutuklu 7'si hükümlü olmak üzere toplam 61 basın mensubu olduğunu söyleyen İpekçi, 2009'dan bugüne kadar halen cezaevlerinde bulunan gazetecilerle birlikte toplam 88 gazetecinin cezaevi koşullarını bizzat gördüğünü, bu sayılara dün gözaltına alına Ahmet Şık, Nedim Şener, Yalçın Küçük, Doğan Yurdakul, Mümtaz İdil, İklim Bayraktar, Sait Çakır, Müyesser Yıldız ve Coşkun Musluk gibi isimlerin dahil olmadığını belirtti.

"Hukuk dışı"

Bu tür suçlamalarla yargılanan basın mensupları hakkında uygulanacak cezayı suçun ağırlaştırıcı nedeni olan "Basın ve yayın yoluyla" işlendiği gerekçesiyle 3'te 1 oranında artırırken, cezaevlerindeki basın mensupları hesabında "sırandan bir suçlu" olarak kabul etmenin mümkün olmadığını belirtti.

 

 

Ankara'da yürüyüş başladı

Türkiye Gazeteciler Sendikası'nın Ankara'da düzenlediği eyleme iki yüzün üzerinde gazeteci katıldı. Kızılay Meydanı'nda toplanan basın mensupları, Adalet Bakanlığı'na doğru yürüyüşe geçti. Birçok gazete, televizyon ve medya kuruluşunun Ankara temsilcileri, haber müdürleri, istihbarat şefleri ve muhabirleri yürüyüşe katılıldı. Gazeteciler,  “Sansüre, baskıya, baskına hayır”, “Gazetecilere özgürlük”, “Demokrasi için basın özgürlüğü”, “Gizli görüşmeleri ortaya çıkardım cezaevindeyim” ifadelerinin bulunduğu dövizler taşıyor. Ayrıca yürüyüşte “Özgür basın herkese lazım”, “AKP, elini medyadan çek”, “Susma, sustukça sıra sana gelecek” sloganları attı.

 

Gazeteciler kalemlerini kırdı

Eylemde bazı muhabir ve fotomuhabirler temsili olarak ağızlarını siyah bantla kapattı. Daha sonra ellerindeki kalemleri kırıp, ağızlarındaki bantları çıkaran gazeteciler, “Kalemlerimizi kırıyoruz ama susmayacağız” dedi. Eyleme katılanlar arasında CHP milletvekilleri Yakup Kepenek, Atilla Kart, ve Yılmaz Ateş, Mustafa Özyürek, Zekeriya Akıncı, Hakkı Süha Okay BDP Milletvekili Hasip Kaplan, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık da bulundu.

 

Bakanlığa yürüyüşe polis engeli

Ankara'daki eylemde gazeteciler, Milli Müdafaa Caddesi'nde Adalet Bakanlığının dış duvarına ulaştı. Gazeteciler, bu noktada çevik kuvvet polislerince engellendi. Basın mensuplarının Adalet Bakanlığı'na yürümesine izin verilmedi.

Ankara'daki eylem Milli Müdaafa Caddesi üzerinde yapılan açıklamanın ardından sona erdi

cumhuriyet

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.