TABLET İN! ÖĞRETMEN OUT!

TABLET İN! ÖĞRETMEN OUT!

Yeni dönemde tablet in, öğretmen out olacak...

Çok değil, bundan 15-20 yıl önce baştaköprüler olmak üzere, otobanlardayolücretini tahsil etmek üzere “gişememurları” var idi. Özellikleİstanbul gibi metropol şehirlerde elden paranınalınması, para üstünün verilmesi gibi nedenlerden dolayı trafik ağır işler vekuyruklar kilometrelerce uzardı. Yine iki yıl öncesine kadar, metro vetramvayınjetonları, gişe memurları tarafından satılırdı. Hatta daha gerilere gidersekbankamatikler ve internet icat edilmezden önce bankacılık işlemleri içinsaatlerharcardık.

Karayollarındaki gişe memurlarınınyerini OGS ve KGS ler aldı. Devlet bir taşla iki kuş vurdu. Zira hem trafiknispeten rahatladı hem de maaş ve zam istemeyen, eylem yapmayan bir makineileişlerini yürütmeye başladı. Tramvay ve metrolarda ise jetonmatiklerinsanlarınekmeğine galebe çalarcasına işlerinden edip, işsizler ordusuna kattılar.Bankamatikler sayesinde en az beş gişe memuru çalıştırması gerekenbankacılar,iki memurla işlerini yürütmeye başladılar.

Yukarıda ki üç örnek, teknolojik gelişmenin,istihdam adına insanların aleyhine olduğu, ancak sonuçları itibarıylagenel birfayda sağladığı görülmektedir. Özellikleköprülerde ki OGS uygulamasıinsanların trafik çilesini hafifletmiş, gişe memurlarını da egzoz gazındankurtarmıştır.

Hermesleğin kendine has zorlukları olduğugibi alternatifi de bulunabilir. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, yüzlercemeslek tarih oldu, olmaya da devam ediyor. Yüzlerce mesleği yutan teknolojidaha hangi meslekleri boşa çıkaracak acaba?

Hayal dünyamızı zorladığımızda maddeyeyönelik mesleklerin bekasına dair garanti vermek imkânsız gibi. Buna, bugününen popüler mesleği sayılan “reklamcılık” dahil. Çizim ve proje işleriyleuğraşan mühendislik, şehir planlaması yapan belediyecilik, bankacılık, tapumemurluğu, marketçilik kısaca malzemesi evrak ve madde olan her meslek birgünyok olabilir. Olmasa dahi tartışılabilir. Belki de bu tartışmaya siyaset biledahil edilip, ne olacak, el kaldırıp indiren vekiller yerine robot vekillergeliştirilebilir!

Amakimse kalkıp da malzemesi, hammaddesiinsan olan “öğretmenlik-muallimlik” mesleğinin bir gün muadiliningeliştirileceğini ve öğretmenlere gerek kalmayacağını iddia edemez. Bunun tartışılması dahi en hafifindenzavallılık olur. Japonların bir gün çocuk bakıcısı robotlar geliştirebileceğiihtimali vardır. Ancak kaç kişinin o robota çocuğunu emanet edebileceğimeçhuldür. Çocuk eğitiminden değil, bakıcılığından söz ediyorum. Kaç kişiacabaçocuğunu bir makineye güvenerek emanet eder? Yoksa tablet ve akıllıtahtaların,gerçekten akıllı olduğuna inanıp, çocukları eğiteceği ve öğretmenliğin fuzuliolacağına mı inanılıyor?

İnsanlık tarihi eğitim ve öğretmenlebaşlamıştır. İlk insan ve ilk Peygamber Hz. Adem(as) dünyaya gönderildiğindeöğretmenliği, ilminin genişliği vesonsuzluğu mutlak olan Allah(cc) tarafından yapılmıştır. Yüce Rabbimiz Bakara31. Ayette mealen “Allah, Âdem’e bütünvarlıkların isimlerini öğretti. Sonra onları meleklere göstererek, “Eğerdoğrusöyleyenler iseniz, haydi bana bunların isimlerini bildirin” dedi.”buyurmaktadır.Bu ayet bize ilk insanla birlikte muallimlik mesleğinin başladığını alenenbildirmektedir. İlk insanın ve tüm Peygamberlerin aynı zamanda bir “öğretici”olduğu bilinmektedir. Tarih öncesinden 21. Yüzyıl dünyası teknolojikdönemine kadar,tarih boyunca bu meslek hep var olduğu gibi öneminden bir şey kaybetmemiş,tamtersine daha da artmıştır.

Bütün bunlar bize, öğretmenlikmesleğinin önemini ve onurunu tartışmanın abesle iştigal etmek olduğunugöstermektedir. Popülizm yaparak her öğretmen mükemmeldir demiyor, iyisi vedaha iyileri vardır diyorum. Ama bu, öğretmenlik mesleğinin hafifealınması anlamınagelmez.

Sadece maddeye değil de manaya, ruha,sevgiye, merhamete, yüreğe, gönle, yani insana hitap edebilme gibi birkaygınızvarsa bu mesleğin adı; “öğretmenlik-muallimlik” dir. Bu kavramların ve bumesleğin değerini hiç kimse saatlerle ölçemez. Zira bazen hayatta bildiğinizher şeyi ters-düz eden bir “an” bile yeterlidir. Unutulmamalı ki; siyaset mesleği bir gün sonbulabilir ama öğretmenlik insanlık var olduğu sürece devam edecektir. Yoksatabletlerin öğretmen olacağını mısanıyorsunuz???

 

Emrullah AYDIN

Eğitim-Bir-Sen İstanbul 1 Nolu Şube Başkanı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.