Suriye'de kanlı Cuma

Suriye'de kanlı Cuma

Suriye'nin çeşitli kentlerinde cuma namazının ardından gösteriler düzenlendi. Dera'da güvenlik güçlerinin ateşi sonucu onlarca kişi öldü

 

Olayların en şiddetli olduğu kent Dera'da onlarca kişi öldü. Güvenlik güçlerinin göstericilere destek için Dera'ya gelen binlerce köylünün üzerine ateş açtığı bildirildi.

Reuters haber ajansı, açılan ateş sonucu 83 kişinin öldüğünü duyurdu.

Bir görgü tanığı, "Yaduda bölgesindeki Dera'nın batı girişinde, kent merkezinden 3 kilometre ötede insanlara ateş açtılar" dedi.

Diğer bir görgü tanığı, başka göstericiler tarafından otomobillerle götürülen onlarca yaralı gördüğünü söyledi.

Bu arada ABD, Beşar Esad'ın yakınlarının mal varlığını dondurdu.

SURİYE'DEN TÜRKİYE'YE KAÇIŞ
Suriye'nin Türkiye sınırına yakın bazı köylerde yaşayan ve ülkelerindeki baskıdan kurtulmak isteyen Suriye vatandaşları Hatay'ın Yayladağı sınırındaki tel örgüyü aşarak Türkiye'ye girdi. İlçe merkezindeki spor salonuna getirilen ve kayıt altına alınan Suriye vatandaşlarının sayısının 234 olduğu bildirildi.

Yayladağı Kaymakamı Tolga Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilçe merkezine yakın Harabjoz ve çevresindeki bazı köylerde yaşayan ve ülkelerindeki olaylar ve baskılardan kurtulmak istedikleri gerekçesiyle Güveççi köyü yakınındaki tel örgüyü aşarak 2-3 metre kadar Türkiye sınırını geçen Suriye vatandaşlarının, ilçe merkezindeki Fehmi Dinçer Spor Salonu'na yerleştirildiğini söyledi.

Hatay Valisi Celalettin Lekesiz'in talimatı ile Suriyeli vatandaşların spor salonuna getirildiğini belirten Polat, ''Büyük ihtimal, sayın Valimiz Lekesiz'in İçişleri ve Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile yaptığı görüşmeler sonucu bu şekilde neticelendi'' dedi.

Yayladağı Belediye Başkanı Mustafa Kemal Dağıstanlı da spor salonuna gelerek bilgi aldı.

Dağıstanlı, ''Türkiye, ne kadar büyük ve misafirperver bir ülke olduğunu bu şekilde gösterdi. Suriyeli vatandaşları ağırlıyoruz. Onlar için gerekeni yapacağız'' diye konuştu.

Spor salonunda su, meyve suyu, su ve bisküvi dağıtılan Suriyeli vatandaşlara daha sonra sıcak yemek de verileceği belirtildi.

DIŞİŞLERİ'NDE SURİYE ZİRVESİ
Suriye'deki gelişmeler üzerine Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu başkanlığında yapılan toplantı sona erdi.

Dışişleri Konutu'nda yapılan toplantıya, İçişleri Bakanı Osman Güneş, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Şam Büyükelçisi Ömer Önhon ile Dışişleri ve Başbakanlık üst düzey yetkilileri katıldı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, toplantıya katılmak üzere seçim çalışması için gittiği Konya'dan Ankara'ya gelmişti.

Şam Büyükelçisi Ömer Önhon'un yarın Suriye'ye gideceği öğrenildi.

http://www.haberturk.com/dunya/haber/625756-suriyede-kanli-cuma

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.