Suriye Tezkeresi TBMM'de

Suriye Tezkeresi TBMM'de

Suriye'nin Akçakale'ye düşen top mermisinin ardından tezkere için toplanan TBMM, kapalı oturum gerçekleştiriyor.

Tbmm Genel Kurulu, hükümetin Suriye konusunda TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesine ilişkin dün gece hazırladığı Suriye tezkeresini görüşmek üzere saat 10.00'da toplandı.

Sabah saatlerinde Tbmm Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve AKP Grup Başkanvekilleri ile Suriye konusundaki tezkereyi görüşmek üzere bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen toplantıya AKP Grup Başkanvekilleri Nurettin Canikli ve Mustafa Elitaş'ın yanı sıra Meclis bürokratları da katıldı.

Gündem dışı konuşmaların ardından, Suriye konusunda TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil Hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi görüşülecek. Görüşmeler kapalı oturumda devam edecek.

-CANLI TAKİP-

MUHALEFET USUL HATASI OLDUĞUNU İDDİA ETTİ

Tbmm'de tezkerenin okunmasının ardından kapalı oturuma geçilmek istendi. Bu arada araya giren muhalefet vekilleri tezkerenin gerekçesinde usül hatası olduğunu söylediler.

MHP'li Oktay Vural ve CHP'li Muharrem İnce "Önemli bir oturum konuşuyoruz. İzninizle usül konusunu netleştirelim." dedi.

MUHARREM İNCE'DEN AÇIKLAMALAR

5 dakika konuşma süresi alan Muharrem İnce, çarpıcı açıklamalarda bulundu. "Bizim söyleyeceklerimiz kapalı değil. Neden milletten saklayacağız bunu!" diyerek kapalı oturumu eleştiren CHP'li Muharrem İnce, "Hangi AKP'linin hangi vekilin çocuğu savaşa gidecek? Bu doğru değil. Bu milletin çocukları savaşa gidecek bunu herkesin bilmesi lazım" dedi.

"BU BİR PALAVRA"

Meclisin kapalı oturuma geçmesine karşı çıkan İnce, "Milleti kandırmaya gerek yok. Tartışmalar milletin gözü önünde olsun diyerek sitem etti. İnce, kapalı "Oturumda gizli bilgi aldığımız falan yok!" diyerek oturumun açık yapılması taraftarı olduğunu söyledi.

OKTAY VURAL'IN AÇIKLAMALARI

Türkiye'nin kritik bir dönemden geçtiğini bildiren MHP'li Oktay Vural, Türkiye'deki tehditleri kaldırmak yerine ilave tehdit ekliyorsunuz diyerek hükümeti eleştirdi.

Vural şöyle konuştu: "Terör örgütü ile müzakereye gidenler bugün yetki istiyor. Sadece Türkiye'nin menfaatleri için görüşümüzü açıklayacağız. Türkiye herşeyden önemlidir. Bu noktaya getirenlerin sorumlulukları olduğu açık. İstenen tezkere ile ilgili kapalı oturumda da ifade edeceğiz, bütün milletimizin huzurunda da ifade edebiliriz.

"DEĞERLENDİRME YAPACAĞIZ"

Görüşlerimi açık bir şekilde görüşmek istiyorum. Kamuoyu ile paylaşılmamış bir takım bilgiler verilmemiş, kamuoyu ile paylaşılmamış olabilir. Ama bizi neden kısıtlıyorsunuz? Hükümet görüşlerini kapalı oturumda açıklasın biz de görüşlerimizi açık bir şekilde söyleyelim.

Elinizi vicdanınıza koyun. Açılım ile de kapalı oturum yapıldı. Ne söylendi hiçbirşey! Irak'ın kuzeyine asker göndermek için toplanıldı, ne söylendi hiçbirşey!"

BAŞBAKAN Tbmm'YE GELDİ

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tezkere görüşmelerine katılmak üzere Tbmm'ye geldi.

CHP TEZKEREYE 'HAYIR' DİYECEK

CHP Grubu, Tbmm'de Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında saat 09.00'da toplandı. Basına kapalı olarak gerçekleştirilen toplantıda CHP, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne Suriye'ye sınır ötesi operasyon yetkisi verecek olan tezkereye 'Hayır' oyu verme kararı aldı.

CHP, 'Hayır' oyu vereceklerinin gerekçesi olarak ise bunun bir 'savaş tezkeresi' olmasını gösterdi.

MHP NE YAPACAK?

MHP'li Oktay Vural, Tbmm'de, gazetecilerin, MHP'nin, Suriye konusunda TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi ve görevlendirilmesi de dahil Hükümete 1 yıl süreyle yetki verilmesini öngören Başbakanlık Tezkeresi'ne ne oyu vereceğine ilişkin soruya, "Sağlıklı bir değerlendirme yapıyoruz. Türkiye'nin menfaatine göre davranacağız" karşılığını verdi.

BDP 'HAYIR' DİYECEK

CHP, kararını netleştirmek için Meclis grubunu toplarken, BDP ise 'hayır' diyeceğini net şekilde ortaya koyan tek parti oldu. Tezkerenin 'gizli' oturumda görüşülmesi beklenirken, kabul edilmesi için 'salt çoğunluk' yeterli olacak.

AK PARTİ'DE HERKES 'EVET' DEMEYEBİLİR

Hükümetin getirdiği bir tezkere olmasına karşın Suriye tezkeresine AK Partili vekillerin tamamının 'evet' oyu vermeyebileceği söyleniyor.

Türkiye'nin Suriye konusunda dikkatli olması ve savaşa çekilmek istendiğini düşünen bazı AK Partili milletvekillerinin tezkereye karşı 'evet' demeyeceği belirtiliyor. Ancak herşeye rağmen Mecliste 326 sandalyesi bulunan Ak Parti'nin, tezkereyi tek başına çıkarabilecek konumda olduğunu ifade ediliyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum